Zenato – sielu Luganassa, sydän Valpolicellassa

Alberto vastaa Zenato viineistä nykypäivänä

Alppien etelärinteiden ja Adrianmeren väliin jäävän Veneton maakunnan viineissä voi aistia italialaisten viinien viehätyksen puhtaimmillaan. Ne ovat usein olemukseltaan nuorekkaita ja aina tyylikkäitä. Runsasta makumaailmaa kannattelee hyvä hapokkuus, joka tekee alueen viineistä erinomaisen monipuolisia ruokajuomia.

Veneton sisällä on useita kansainvälisesti arvostettuja viiniseutuja, joiden perinteet ulottuvat aina antiikin aikoihin asti. Veronaa ympäröivien rinteiden lauhkeassa ilmastossa sijaitsevat lähekkäin Lugana ja Valpolicella, joissa Zenaton perheyrityksellä on viinitarhansa. Tiluksiin kuuluu 95 hehtaaria huippuluokan tarhoja Luganan valkoisille ja Valpolicellan punaisille rypäleille.

Viininviljely on Zenaton perheelle elämäntapa. Perheen koti ja kellarit sijaitsevat idyllisellä Luganan alueella Gardajärven eteläkärjessä. Seudun viileä, mannermainen ilmasto on sanalla sanoen täydellinen rypäleiden kasvattamiseen. Vaati kuitenkin suurta rohkeutta nuorelta Sergio Zenatolta 1960-luvulla perustaa viinitila ja tarhat juuri Luganan alueelle ja uskoa silloin täysin tuntemattoman alueen menestykseen. Myöhemmin perhe hankki tarhoja Valpolicellan alueelta, joista tunnetuin on 35 hehtaarin Costalunga-tarha, Sant Ambrogion kukkuloilla.

Vastuullisuus on lahja seuraaville sukupolville

Perhetuottajilla suhde maahan on syvä – se siirtyy sukupolvelta toiselle. Silloin missiona onkin jättää jälkeensä aina vain parempaa. Nykyään viinitalon johdossa ovat Nadia ja Alberto Zenato, jotka jatkavat isänsä työtä.

Alberto ja Nadia Zenato Costalungan viinitarhalla.

Alberto ja Nadia Zenato Costalungan viinitarhalla.

Talon viinifilosofia nojaa vahvasti oman alueen rikkaaseen perinteeseen, mutta myös jatkuvaan uudistumiseen. Viinitarhojen sato, jonka laatua kehitetään yhteistyössä Milanon yliopiston enologien kanssa, pidetään selvästi sallittuja määriä pienempänä rypäleiden laadun optimoimiseksi. Tällä hetkellä tilalla keskitytään voimakkaasti hiilijalanjäljen minimointiin ja ympäristöystävällisiin tuotantomenetelmiin.

Vastuullisuus on kuulunut tilan toimintaperiaatteisiin aina, mutta viime aikojen lisääntynyt kiinnostus tuotantotapoihin on saanut perheyrityksen hakemaan toiminnalleen myös virallista sertifikaattia. Tänä vuonna Zenato on liittynyt italialaisten viinitilojen Equalitas-laatujärjestelmään, jossa sitoudutaan tiukkaan vastuullisuuteen niin ympäristön, tuotannon kuin taloudenkin suhteen. Vastuullisuusohjelmassa paneudutaan energian- ja vedenkulutukseen, kierrätykseen ja ympäristön biodiversiteetin suojeluun.

Valpolicellan viehättävät punaiset

Valpolicella Superiore sopii hyvin ruokaviiniksi talviseen vuodenaikaan. Superiore-luokitus tarkoittaa vähintään vuoden tammikypsytystä ja runsaan hedelmäistä rakennetta. Melko täyteläinen Superiore on maultaan miellyttävän notkea, rehevän rustiikki ja harmonisen tasapainoinen. Se on sopeutuvainen ruoan kumppani, olipa pöydässä vaikkapa tomaattipastaa, juustoja, lihaa tai runsaita kasvisruokia.

Zenato Ripassa on muhkea viini talvisiin tarjoiluihin. Se on moniulotteinen ja silkkisyydessään varsin helposti lähestyttävä. Viini on tehty ripasso-menetelmällä, eli uudelleenkäyttämällä se amaronen kuorimäskin kanssa. Kuorista irtoaa viiniin vielä runsaasti väriä ja aromeja. Näin syntyy pehmeän täyteläinen ”pikkuamarone”. Rypäleet tulevat Valpolicella Classicon alueen kalkkikiveä ja savimaata sisältäviltä kukkuloilta. Decanter antoi viinille juuri 92 pistettä.

Viinin nimessä feminiininen a-pääte viittaa viinin eleganttiin tyyliin. Olemukseltaan uhkea mutta silkkinen ja tasapainoinen Ripassa viihtyy juhlapöydissä, ja se pärjää varsin hyvin suomalaisten jouluherkkujen seurassa.

Perinteisellä rypäleiden kuivatusmenetelmällä valmistettu klassinen, upean täyteläinen Zenato Amarone sekä lippulaivaviini Sergio Zenato Amarone Riserva valmistetaan Classico-alueen rinneviinitarhojen valikoiduista Corvina-, Rondinella- ja Oseleta-rypäleistä.

Amaronet nautitaan perinteisesti tuhtien liharuokien, esimerkiksi riistan kanssa. Ne sopivat kumppaneiksi myös kypsytetyille juustoille, kuten parmesaanille. Viininystävälle täyteläinen amarone on omiaan myös sellaisenaan, hienostuneena talvi-illan mietiskelyviininä.

Suositukset

Zenato Valpolicella Superiore

Zenato Valpolicella Superiore

Valpolicella-viinit ovat perinteikkäitä ja monikäyttöisiä ruokaviinejä. Alueen ilmastoon vuosisatojen aikana sopeutuneet lajikkeet tuottavat marja-aromisia, ryhdikkään hapokkaita ja pehmeän tanniinisia punaviinejä, jotka edelleen pyöristyvät kypsyessään tynnyreissä ja pulloissaan. Superiore-merkintä ansaitaan tiiviillä laadulla ja pidemmällä tammitynnyrikypsytyksellä. Zenaton Valpolicella Superiore onkin täyteläinen, ryhdikäs, mutta pyöreä viini. Aromeista löytyy kypsiä marjoja kuten luumua, karhunvatukkaa ja maraschino-kirsikkaa sekä alkavaa nahkaisuutta, paahteisuutta ja yrttejä. Jälkimakua siivittää hento nahkaisuus ja tammisuus.

Italia 15,48€
Zenato Ripassa Valpolicella Superiore

Zenato Ripassa Valpolicella Superiore

Viini on valmistettu ripasso-menetelmällä käyttämällä valmis valpolicella-viini uudelleen amaronen puristamisesta jäljelle jääneen kuorimäskin kanssa. Kuorista irtoaa edelleen runsaasti fenoleita, väriä sekä ennen kaikkea muhkeita aromeja. Ripasso-viinistä saadaan siten valpolicellaa runsaampi, pehmeän täyteläinen viini. Zenaton Ripassa on tyyliltään erityisen hienostunut ja konsentroitunut, jonka aromeissa on  kuivattuja hedelmiä ja nahkaa. Viini on erinomainen kumppani juhlaville liha-ateroille, juustoille tai nautittuna ihan sellaisenaan.

Italia 24,49€
Zenato Amarone della Valpolicella Classico

Zenato Amarone della Valpolicella Classico

Perinteisellä rypäleiden kuivatusmenetelmällä valmistettu klassinen, muhkean täyteläinen ja hieman bitterinen Zenato Amarone on tulvillaan kypsää kirsikkaa ja tumman suklaan sävyjä. Väriltään syvän rubiininpunaisen ja mahonkisen viinin tuoksussa on makeaa tummaa hedelmää, kirsikkaa, luumua sekä joulun mausteita. Tuoksun taustalla myös eukalyptusta ja sikarilaatikkoa. Maku on erittäin täyteläinen, hieman makeahko ja bitterinen sisältäen kypsän kirsikkaisia ja suklaisia sävyjä. Herkullinen ja pitkään viipyvä jälkimaku. Herkullinen viini sellaisenaan nautittuna tai juustojen ja runsaiden liharuokien kumppanina.

Italia 49,89€