Zenato – sielu Luganassa, sydän Valpolicellassa

Alberto vastaa Zenato viineistä nykypäivänä

Alppien etelärinteiden ja Adrianmeren väliin jäävän Veneton maakunnan viineissä voi aistia italialaisten viinien viehätyksen puhtaimmillaan. Ne ovat usein olemukseltaan nuorekkaita ja aina tyylikkäitä. Runsasta makumaailmaa kannattelee hyvä hapokkuus, joka tekee alueen viineistä erinomaisen monipuolisia ruokajuomia.

Veneton sisällä on useita kansainvälisesti arvostettuja viiniseutuja, joiden perinteet ulottuvat aina antiikin aikoihin asti. Veronaa ympäröivien rinteiden lauhkeassa ilmastossa sijaitsevat lähekkäin Lugana ja Valpolicella, joissa Zenaton perheyrityksellä on viinitarhansa. Tiluksiin kuuluu 95 hehtaaria huippuluokan tarhoja Luganan valkoisille ja Valpolicellan punaisille rypäleille.

Viininviljely on Zenaton perheelle elämäntapa. Perheen koti ja kellarit sijaitsevat idyllisellä Luganan alueella Gardajärven eteläkärjessä. Seudun viileä, mannermainen ilmasto on sanalla sanoen täydellinen rypäleiden kasvattamiseen. Vaati kuitenkin suurta rohkeutta nuorelta Sergio Zenatolta 1960-luvulla perustaa viinitila ja tarhat juuri Luganan alueelle ja uskoa silloin täysin tuntemattoman alueen menestykseen. Myöhemmin perhe hankki tarhoja Valpolicellan alueelta, joista tunnetuin on 35 hehtaarin Costalunga-tarha, Sant Ambrogion kukkuloilla.

Vastuullisuus on lahja seuraaville sukupolville

Perhetuottajilla suhde maahan on syvä – se siirtyy sukupolvelta toiselle. Silloin missiona onkin jättää jälkeensä aina vain parempaa. Nykyään viinitalon johdossa ovat Nadia ja Alberto Zenato, jotka jatkavat isänsä työtä.

Alberto ja Nadia Zenato Costalungan viinitarhalla.

Alberto ja Nadia Zenato Costalungan viinitarhalla.

Talon viinifilosofia nojaa vahvasti oman alueen rikkaaseen perinteeseen, mutta myös jatkuvaan uudistumiseen. Viinitarhojen sato, jonka laatua kehitetään yhteistyössä Milanon yliopiston enologien kanssa, pidetään selvästi sallittuja määriä pienempänä rypäleiden laadun optimoimiseksi. Tällä hetkellä tilalla keskitytään voimakkaasti hiilijalanjäljen minimointiin ja ympäristöystävällisiin tuotantomenetelmiin.

Vastuullisuus on kuulunut tilan toimintaperiaatteisiin aina, mutta viime aikojen lisääntynyt kiinnostus tuotantotapoihin on saanut perheyrityksen hakemaan toiminnalleen myös virallista sertifikaattia. Tänä vuonna Zenato on liittynyt italialaisten viinitilojen Equalitas-laatujärjestelmään, jossa sitoudutaan tiukkaan vastuullisuuteen niin ympäristön, tuotannon kuin taloudenkin suhteen. Vastuullisuusohjelmassa paneudutaan energian- ja vedenkulutukseen, kierrätykseen ja ympäristön biodiversiteetin suojeluun.

Paikkalisrypäleiden loistoa ja huolellista laatua

Zenaton viinit ovat kansainvälisesti arvostettuja ja tunnettujen viiniasiantuntijoiden ylistämiä. Myös suomalaisille viininystäville ne ovat tuttuja ja rakastettuja. Suosiota on siivittänyt tasaisen luotettava laatu, joka tarjoaa aina erinomaista vastinetta rahalle ja takuuvarman valinnan niin arkeen kuin juhlaankin.

Talon tärkeitä kulmakiviä ovat Trebbiano di Lugana -rypäleestä valmistettu valkoviini ja Valpolicellan alueelta tulevat tyylikkäät punaviinit – Valpolicella Superiore, Ripassa ja Amarone.

Sergio Zenato näki Luganan alueen alkuperäislajikkeessa Trebbiano di Luganassa piilevän potentiaalin. Hän päätti keskittyä lajikkeen viljelyyn, kun kukaan muu ei vielä uskonut sen mahdollisuuksiin.

Lugana San Benedetto todistaa, kuinka herkullisia Gardajärven valkoiset voivat olla, ja mikä potentiaali piilee paikallisissa, alueensa olosuhteisiin sopeutuneissa rypälelajikkeissa. Viinin hedelmäiset, yrttiset ja mineraaliset aromit luovat yhdessä elävän hapokkuuden kanssa harmonisen kokonaisuuden. San Benedetto sopii mainiosti yhteen runsasmakuisten kala- ja äyriäisruokien kanssa. Erinomainen myös vaalealle lihalle ja selkeille kasvisruoille.

Valpolicellan viehättävät punaiset

Valpolicella Superiore sopii hyvin ruokaviiniksi talviseen vuodenaikaan. Superiore-luokitus tarkoittaa vähintään vuoden tammikypsytystä ja runsaan hedelmäistä rakennetta. Melko täyteläinen Superiore on maultaan miellyttävän notkea, rehevän rustiikki ja harmonisen tasapainoinen. Se on sopeutuvainen ruoan kumppani, olipa pöydässä vaikkapa tomaattipastaa, juustoja, lihaa tai runsaita kasvisruokia.

Zenato Ripassa on muhkea viini talvisiin tarjoiluihin. Se on moniulotteinen ja silkkisyydessään varsin helposti lähestyttävä. Viini on tehty ripasso-menetelmällä, eli uudelleenkäyttämällä se amaronen kuorimäskin kanssa. Kuorista irtoaa viiniin vielä runsaasti väriä ja aromeja. Näin syntyy pehmeän täyteläinen ”pikkuamarone”. Rypäleet tulevat Valpolicella Classicon alueen kalkkikiveä ja savimaata sisältäviltä kukkuloilta. Decanter antoi viinille juuri 92 pistettä.

Viinin nimessä feminiininen a-pääte viittaa viinin eleganttiin tyyliin. Olemukseltaan uhkea mutta silkkinen ja tasapainoinen Ripassa viihtyy juhlapöydissä, ja se pärjää varsin hyvin suomalaisten jouluherkkujen seurassa.

Perinteisellä rypäleiden kuivatusmenetelmällä valmistettu klassinen, upean täyteläinen Zenato Amarone sekä lippulaivaviini Sergio Zenato Amarone Riserva valmistetaan Classico-alueen rinneviinitarhojen valikoiduista Corvina-, Rondinella- ja Oseleta-rypäleistä.

Amaronet nautitaan perinteisesti tuhtien liharuokien, esimerkiksi riistan kanssa. Ne sopivat kumppaneiksi myös kypsytetyille juustoille, kuten parmesaanille. Viininystävälle täyteläinen amarone on omiaan myös sellaisenaan, hienostuneena talvi-illan mietiskelyviininä.

Rennot ja nuorekkaat viinit kasvattavat suosiotaan

Klassisten viinityylien osaaja pystyy luomaan erinomaisia viinejä myös moderneihin kuluttajatrendeihin, joissa korostuvat vastuullisuus, keveys ja esimerkiksi kasvisruokien suosio.

Vuoden 2021 roseeviiniksi valitun herkullisen marjaisan ja raikkaan Zenato Rosé San Benedetton salaisuus on rinnetarhoilta Garda-järven yläpuolelta poimitut rypäleet. Gardan viilentävät tuulet hidastavat rypäleiden kypsymistä, mikä tuo niihin runsasta aromikkuutta ja hyvän happotasapainon. Rondinella tuo viinin runsasta hedelmää, Pinot Noir rakennetta ja Cabernet Franc hentoa mausteisuutta. Rakastettava yleisviini seurusteluun ja rentoon ruokailuun.

Marjaisan raikas Zenato Bardolino on saatavilla hanapakkauksessa. Se sopii mainiosti pizzoille ja pastoille sekä varsin monipuolisesti erilaisten kasvis- ja kalaruokien seuraan. Suutuntumaltaan viini on notkea, kepeä, helposti nautittava. Sillä on selkeä kirsikkainen, hieman yrttinen ja orvokkinen luonne. Yrteistä mieleen tulee erityisesti salvia, joka luo viiniin syvempää ulottuvuutta. Köynnösten yli kolmenkymmenen vuoden ikä tuottaa viinin makuun runsasta hedelmäisyyttä. Rypäleistä 65 % on arvostetuinta ja aromikkainta Corvinaa, neljännes Rondinellaa ja loput 10 % Molinaraa. Kevyt viinityyli ei ole perinteisesti ollut suomalaisten suosiossa, mutta Zenaton Bardolino on valloittanut ainakin viinitoimittajien sydämet, mm. Pekka Suorsa (IS) on valinnut sen tämän hetken parhaimmaksi hanaviiniksi, juuri monipuolisuutensa ansiosta.

Suositukset

Zenato Lugana San Benedetto

Zenato Lugana San Benedetto

Garda-järven eteläpuolelta Luganassa uniikista Trebbiano di Luganasta valmistettu  viini on erittäin maukas, mineraalisuuden ja hennon hunajaisuuden sävyttämä viini. Lavean suutuntuman ja napakan rakenteensa ansiosta viini toimii hyvin rasvaisen kalan ja tuhtien pastojen kumppanina ja raikas mineraalisuus tekee siitä myös mainion kumppanin parsalle. Luganassa sijaitsee myös Zenato-perheen koti ja viinivalmistamo.

Italia 16,49€
Zenato Rosé San Benedetto

Zenato Rosé San Benedetto

Gardan yläpuolelta, Costalunga- rinnetarhalta poimitut Rondinella-rypäleet kylpevät auringossa päivisin, mutta korkeuden ja järveltä nousevan sumun ansiosta yöt ovat viileämmät, mikä takaa viinin raikkaan hapokkuuden ja viehättävän tasapainoisen maun. Viini sopii erityisen hyvin sitruunalla kruunatuille kesäisille kalaherkuille tai runsaille pastoille.

Italia 13,99€
Zenato Valpolicella Superiore

Zenato Valpolicella Superiore

Zenaton Valpolicellan alueen muhkea-aromiset punaviinit ovat tyylipuhtaudessaan oppikirjaesimerkkejä siitä, kuinka taitava viinintekijä onnistuu vangitsemaan terroirinsa pulloon

Zenaton Valpolicella Superiore on runsas, notkea ja melko rustiikki viini sopii hyvin tilanteeseen, jossa haluaa korottaa arkea. Superiore-luokitus takaa vuoden kypsytyksen tammitynnyreissä. Viini on monipuolinen ruoan kumppani, oli pöydässä sitten lasagnea, juustoja tai lihaa ja erinomainen myös grillattujen hieman savuisten aromien kanssa.

Italia 14,98€
Zenato Ripassa Valpolicella Superiore

Zenato Ripassa Valpolicella Superiore

Viini on valmistettu ripasso-menetelmällä käyttämällä valmis valpolicella-viini uudelleen amaronen puristamisesta jäljelle jääneen kuorimäskin kanssa. Kuorista irtoaa edelleen runsaasti fenoleita, väriä sekä ennen kaikkea muhkeita aromeja. Ripasso-viinistä saadaan siten valpolicellaa runsaampi, pehmeän täyteläinen viini. Zenaton Ripassa on tyyliltään erityisen hienostunut ja konsentroitunut, jonka aromeissa on  kuivattuja hedelmiä ja nahkaa. Viini on erinomainen kumppani juhlaville liha-ateroille, juustoille tai nautittuna ihan sellaisenaan.

Italia 22,98€
Zenato Amarone della Valpolicella Classico

Zenato Amarone della Valpolicella Classico

Muhkean amaronen salaisuus on vuosituhansia vanha Valpolicellan alueen perinne, jossa rypäleterttujen annetaan kuivua tuulisen talven yli ennen niiden puristusta. Rusinoituneista rypäleistä valmistettu viini on erittäin tiivis, muhkea ja lämmin. Viini on kypsynyt 36kk ajan tammitynnyreissä, jonka jälkeen 24kk pulloissaan.

Intensiivisen tummanpuhuvan viinin tuoksu on huumaava ja runsaan aromikas. Kypsiä hedelmiä kuten luumua ja kirsikkaa seuraavat kypsytyksestä kertovat kuivatut hedelmät, makeat lämpimät mausteet ja tumma suklaa. Suussa kuiva, uhkea ja intensiivinen makumaailma on niin ikään erittäin täyteläinen, monikerroksinen, runsasta hedelmäisyyttä tasapainottavat miellyttävä hapokkuus sekä kypsät tanniinit

Zenaton Amarone on täydellinen lopetus aterialla ja sen seuraksi riittää pala kypsää juustoa tai tummaa suklaata. Viinin voi myös yhdistää myös riista-aterialle, jossa on tarjolla poroa

Italia 46,49€
Zenato Bardolino Hanapakkaus

Zenato Bardolino Hanapakkaus

Zenato on perheomisteinen viinitalo, jonka Sergio Zenato perusti vuonna 1960. Nyt jo edesmennyt Sergio omasi vahvan vision alueen potentiaalista ja nykyisin taloa johtaa hänen lapset Nadia ja Alberto Zenato. Zenaton noin 70 hehtaaria käsittävät viinitarhat sijaitsevat Veneton maakunnassa Luganan ja Valpolicella Classicon parhailla alueilla, jossa Gardajärven ja vuoriston läheisyyden ansiosta vallitsee kasvuolosuhteille otollinen mikroilmasto. Tuotannon kiintopisteitä ovat Luganassa uniikista Trebbiano di Luganasta valmistettu valkoviini ja Valpolicellan alueella, Costalunga-tarhalta tulevat Amarone ja Ripassa. Zenaton viinifilosofia nojaa vahvasti oman alueen rikkaaseen historiaan ja kulttuuriin sekä perinteen kunnioittamiseen, mutta myös jatkuvaan uudistumiseen ja laadun kehittämiseen.

Italia 39,90€