Zenaton viiniperhe luo tunnelmallisen joulun

mitä viiniä jouluksi

Mitä viiniä jouluksi? Anna Zenaton viinien kruunata joulusi!

Erityisesti pohjoismaalaiset rakastavat Zenaton Valpolicellan alueen muhkea-aromisia punaviinejä, jotka tyylipuhtaudessaan ovat kuin oppikirjaesimerkkejä siitä, kuinka taitava viinintekijä onnistuu vangitsemaan terroirinsa pulloon.

Viinitalon perustajan Sergio Zenaton unelma on tullut todeksi ja Zenaton nimi merkitsee laadukasta viiniä jo yli 60 maassa. Sergio opetti lapsensa Alberton ja Nadian rakastamaan viinitarhojaan. Hän näytti, miten Valpolicella Classicon kukkuloiden maaperä eroaa alavammasta Valpolicellasta ja opetti, ettei taitavinkaan viinintekijä kykene loihtimaan laadukasta viiniä kehnoista rypäleistä. On tehtävä valintoja määrän ja laadun välillä. On muistettava mitä merkitsee kun viinipullon kyljessä on oma nimi.

Zenaton viinit joulupöydässä

Zenaton silkkisen tiiviit punaviinit ovat erityisen suosittuja joulun lähestyessä ja iltojen pimetessä. Samasta tuoteperheestä löytyy koko jouluisan aterian kaari kuohu- ja valkoviineineen.

Zenato Lugana Brut Metodo Classicon kuplat ovat syntyneet samppanjan tavoin pullokäymisen kautta. Trebbiano -rypäleiden heleä persikkainen hedelmäisyys tuoksuu ja maistuu sitrushedelmäisen hapokkuuden ja eloisan moussen kohottaessa tunnelmaa. Elegantti kuohuviini sopii niin aperitiiviksi kuin pikkusuolaisten alkupalojenkin seuraksi.

Jouluaterian kylmät kalat graavilohesta silleihin ja savusiikaan kaipaavat viiniltä runsasta hedelmäisyyttä sekä raikasta hapokkuutta. Niitä löytyy sekä kepeämmästä Zenato Pinot Grigiosta että tiivisaromisemmista Zenato Lugana San Benedettosta.

Olipa tarjolla sitten kinkkua tai kalkkunaa, punaviinien sisarkolmikon nuorin, Zenato Valpolicella Superiore on erittäin monikäyttöinen viini useille liharuoille ja taipuu kypsän hedelmäisyytensä ansiosta myös hieman makeille laatikoille.

Upean elegantti ja täyteläinen Zenato Ripassa Valpolicella Superiore kruunaa aterian kun tarjolla on juhlavia tummia liharuokia kuten lammasta, poroa tai hirveä. Ripassa maistuu myös juustojen kera. Ja ihan sellaisenaankin, hyvässä seurassa!

Zenato Amarone della Valpolicella Classico on itse joulu. Sen luumuiset, kirsikkahilloiset, viikunaiset ja suklaiset aromit viettelevät jo tuoksullaan ja suussa lämmin, suuri ja pehmeä, loputtoman pitkä ja moniulotteinen makumaailma kruunaa tunnelmallisen illan. Se pärjää jopa suklaalle, ja juustovalikoiman, kuivattujen hedelmien ja pähkinöiden kanssa täydellinen ilta voikin jatkua yöhön saakka.

Mitäs täydellisestä joulusta vielä puuttuu – no tietenkin ne lahjat!

Sergion nimeä kantava Zenato Amarone della Valpolicella Classico Riserva on arvokas lahja, joka ikääntyy viinikellarissa vielä vuosikymmeniä. Myös viiniasiantuntijoiden ylistämä Zenato Ripassa Valpolicella Superiore on kaunis ele kutsuvieraalta isäntäväelle, oli juhlan syy mikä tahansa.

Buon Natale!

Kattavan listan jouluviineistä löydät myös täältä!

Suositukset

Zenato Lugana San Benedetto

Zenato Lugana San Benedetto

Kalapöytään

Herkullisen hedelmäinen ja hennon hunajainen viini hurmaa mineraalisuudellaan ja eloisuudellaan. Tasapainoisen rakenteen mutta runsaan makumaaiman vuoksi, viini istuukin täydellisesti jouluiseen kalapöytään. Zenato on historiansa alusta asti panostanut pienen, Garda-järven eteläkärjessä sijaitsevan Luganan viinialueen tunnettuuden nostamiseen.

Italia 14,89€
Zenato Valpolicella Superiore

Zenato Valpolicella Superiore

Kinkulle & Kalkkunalle

Sydämiä viinioppaissa kerännyt viini, jonka täyteläinen maku on mehevä, notkea ja miellyttävän rustiikkinen. Erinomainen viini liharuoille ja joulun kinkulle sekä kalkkunalle. Loistokumppani myös joulupöydän laatikoiden kanssa.

Italia 13,99€
Zenato Ripassa Valpolicella Superiore

Zenato Ripassa Valpolicella Superiore

Riistapaisteille & Lampaalle

Upen täyteläinen ja mehevä viini, joka on valmistettu perinteisellä Ripasso-mentelmällä, jolloin viini käy uudelleen puristettujen Amarone-rypäleiden kanssa. Täyteläistä makua ja makean mausteisia sävyjä tukee kirsikkainen hapokkuus ja pehmeät tanniinit. Laadukas viini on voittanut lukuisia kilpailuja ja sopii hyvin niin arkeen kuin juhlaan, erityisesti liharuokien seuraan.

Italia 20,98€
Zenato Amarone della Valpolicella Classico

Zenato Amarone della Valpolicella Classico

Nautiskeluun & Juustoille

Amaronen historia on peräisin Rooman ajoilta, jolloin viinien säilyminen talven yli oli haaste. Roomalaiset keksivät, että jos viinirypäleitä kuivaa ennen niiden puristamista muutaman kuukauden ajan, saadaan alkoholipitoisempaa viiniä, joka säilyy pidempään. Alkoholin lisäksi säilyvyyteen vaikutti jäännössokeri, jota viineissä oli runsaasti. Viini on erittäin täyteläinen, maultaan makeahko ja rakenteeltaan harmonisen tasapainoinen.

Italia 43,98€