Luumuinen Tarte Tatin
Taikina
100 g kylmää voita
3 dl vehnäjauhoja
1 dl tomusokeria
1 pieni muna
tai
400 g valmista murotaikinaa
Täyte100 g voita
2 dl sokeria
500 g tuoreita luumuja
1 tl piparkakkumaustetta
1/2 dl konjakkia
Konjakkikermavaahto2 dl kuohukermaa
2 tl vaniljasokeria
2 rkl konjakkia
Ohje:
- Leikkaa voi pieniksi paloiksi. Sekoita voi, jauhot ja sokeri nopeasti murumaiseksi seokseksi. Riko kananmuna ja vatkaa kevyesti. Lisää muna taikinaan ja sekoita taikina tasaiseksi. Pane taikina jääkaappiin luumujen valmistamisen ajaksi. Voit myös käyttää valmista murotaikinaa, sulata se pakkauksen ohjeen mukaan.
- Pese ja puolita luumut, poista kivet. Sulata voi uuninkestävässä (valurauta)paistinpannussa (halkaisija 23-24 cm) ja sirottele sokeri pannulle. Kuumenna seosta hiljalleen ja keitä, kunnes vuokaan muodostuu karamellimainen kullanruskea seos. Lisää sokeriseoksen joukkoon piparkakkumauste ja konjakki. Asettele luumujen puolikkaat kauniisti pannulle ja jatka kypsentämistä viisi minuuttia.
- Kauli taikinasta vuoan reunat peittävä kansi ja paina reunat sisään. Paista torttua 200 asteessa 25 minuuttia.
- Aseta paistinpannun päälle iso vati ja keikauta hieman jäähtynyt kakku vadille.
- Tarjoa torttu konjakilla ja vaniljasokerilla maustetun kermavaahdon kanssa.
Resepti on Tiina Rantasen Himahella -blogin tarjontaa.