Meri-Tuuli Väntsin Pasta e lenticchie – linssipastaa pähkinöillä

linssipasta
Ainekset

kahdelle, valmistusaika 1h

200 g pastaa (esim. spaghetti tai tagliatelle)

2 dl belugalinssejä tai vihreitä linssejä

3 valkosipulin kynttä

2 dl kivettömiä kalamataoliiveja

50 g voita

2 rkl tomaattipyrettä

½ dl punaviiniä

suolaa

tarjoiluun parmesanjuustoa

Pähkinämauste

2 rkl seesaminsiemeniä

1 dl hasselpähkinärouhetta

3 tl fenkolin siemeniä

½ tl chilirouhetta

1 tl sormisuolaa

mustapippuria myllystä

Meri-Tuuli Väntsi

"Tuleeko tästä sinunkin lempipasta? Linssipasta pähkinöillä on ruoka sellaisiin iltoihin kun kaadat itsellesi lasillisen Pinha Reservaa ja haluat herkutella helposti. Nojaa rentoon asentoon ison pastakulhollisen kera ja anna Dãon viinin helliä.

Tämän pastan juju on sen päälle ripoteltava pähkinämauste – rapeiksi paahdetut seesaminsiemenet ja hasselpähkinä pelaavat kauniisti Pinhan täyteläisyyden ja pyöreyden kanssa ja kohottavat nämä arkiset ainekset parhaaksi arki-illan lohturuoaksi." - Meri-Tuuli

Ohjeet:

  1. Huuhtele linssit kylmällä vedellä. Keitä linssit suolatussa vedessä kypsiksi, noin 30 minuuttia, siivilöi.
  2. Tee linssien kypsyessä pähkinämauste: laita seesamin siemenet, hasselpähkinärouhe ja fenkolin siemenet kuivalle pannulle ja lämmitä hiljaa ravistellen pannua, kunnes hasselpähkinärouhe paahtuu kullanruskeaksi ja fenkoli tuoksuu makean mausteiselle. Kaada mausteet pannulta suoraan mortteliin. Lisää sormisuola ja jauha karkeaksi rouheeksi. Sekoita joukkoon lopuksi chilirouhetta ja mausta mustapippurilla.
  3. Kiehauta iso kattilallinen vettä ja mausta se suolalla. Lisää pasta.
  4. Hienonna valkosipuli ja kalamataoliivit. Sulata voi korkeareunaisessa isossa pannussa, lisää valkosipuli ja kuullota miedolla lämmöllä, kunnes valkosipuli on pehmennyt. Lisää kalamataoliivit ja paistele muutaman minuutin. Lisää sitten tomaattipyre ja punaviini, kiehauta ja lisää keitetyt linssit ja kauhallinen pastan keitivettä. Keitä hetken ja mausta tarvittaessa suolalla.
  5. Kun pasta on al dente, nosta se pihdeillä suoraan linssikastikkeeseen. Sekoita hyvin kastikkeeseen, lisää tarvittaessa tilkka pastan keitinvettä.
  6. Annostele pasta, raasta päälle parmesanjuustoa ja viimeistele muutamalla ruokalusikallisella pähkinämaustetta.

Voit keittää linssit ja tehdä pähkinämausteen valmiiksi edellisenä päivänä. Pähkinämauste säilyy muutaman viikon tiiviissä purkissa.

Vaihda voi oliiviöjyyn ja jätä parmesan pois, jos haluat tehdä pastan vegaanisena.

Suositukset

Pinha Ribeiro Santo Reserva

Pinha Ribeiro Santo Reserva

Portugalista Dãon viinialueelta kotoisin oleva Pinha Reserva on alueelle tyypillisen kolmen rypälelajikkeen harmoninen sekoitus. Viinin nimi Pinha = männynkäpy viittaa mäntyihin, jotka suojaavat ja viilentävät Ribeiro Santon tilan viinitarhoja ja antavat graniittisen maaperän tavoin viinille persoonallisuutta. Täyteläinen ja roteva viini on saanut kypsyä ranskalaisissa tammitynnyreissä 9 kuukauden ajan. Rouhean marjaisessa, hennon paahteisessa maussa on aavistus yrttisyyttä, hyvä hapokkuus sekä kypsät, pehmeät tanniinit. Pinha Reserva on monikäyttöinen viini, joka sopii myös juhlavampaan seuraan ja tilanteeseen, jolloin viiniltä halutaan enemmän rakennetta ja luonnetta.

Meri-Tuulin ihanan mausteinen pata on räätälöity Pinha Reservalle. Testaa reseptiä ja ilahduta ystäviäsi täydellisen syksyisellä makumaailmalla!

Viinilehti: ⭐⭐⭐⭐ -tähteä, Harmoninen & laadultaan erinomainen, Edullinen ostos

Helsingin Sanomat: ⭐⭐⭐⭐ -tähteä, Hintaluokassaan loistava

Helsingin Sanomat/Jouko Mykkänen: Tämän parempaa syksyisten pataruokien viiniä tuskin löytää

Iltalehti/Sari Siren: Löytö

Portugali 13,99€