Reseptivinkkejä joulupöytään
500 g lampaan sisäfileitä
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl hienonnettua yrttiä (oreganoa/rosmariinia/timjamia)
suolaa
rouhittua mustapippuria
Porkkana-inkivääritahna500 g porkkanoita
1 tl raastettua inkivääriä
1 rkl fariinisokeria
1 tl suolaa
Punajuuret500 g pieniä punajuuria
½ tl suolaa
1 tl sokeria
½ sitruunan mehu
2 rkl oliiviöljyä
Minttukahvi4 dl espressokahvia
3 rkl sokeria
4 tl 2 cl minttulikööriä
Joulun parhaat lahjat ovat perhe, lepo ja rauhoittuminen. Yhdessäolo ja yhteiset ateriat ovat parasta joulun ajan aterioinneissa, joissa vähäisetkin eväät rakentavat tunnelmallisen ja maistuvan ruokahetken.
Joulunajan ateriakokonaisuus toteuttaa jouluisen ilta-aterian yksinkertaista, kuitenkin makumaailmaltaan monipuolista rakennetta. Lampaan liha on keskiössä ja saa kumppanikseen kylmäsavustettua kalaa sekä kevennystä vivahteikkaista makujuureksista. Palanen lampaanmaitojuustoa, muutama taateli ja pieni kupillinen vahvaa maustekahvia ovat ilta-aterian nautinnollinen päätös.
Lammaspaimenten fileepaistos
Hiero mausteet lampaan fileiden pintaan ja anna maustua huoneenlämmössä vähintään tunnin ajan. Kuivaa fileet talouspaperilla, ota niihin kuumalla pannulla paahteinen, ruskea pinta ja anna kypsyä pannulla viitisen minuuttia.
Porkkana-inkivääritahna
Kuori porkkanat, keitä ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää mausteet, sekoita ja anna maustua puolisen tuntia.
Punajuuret
Keitä punajuuret kypsiksi, kuori ja lohko. Lisää mausteaineet ja anna maustua. Nautinnollisen ja vähäeleisenkin aterian päätöksenä voi nauttia palasen manchego-juustoa, muutaman taatelin ja kupillisen mausteista minttukahvia.
Minttukahvi
Keitä espressokahvi, kaada pieniin laseihin, mausta sokerilla ja minttuliköörillä.
Teksti: Heikki Remes