Kulissien takana - Jaana

kulissien takana jaana

Tiesitkö, että Viinipostin takana häärää viinialan ammattilaisia viinien maahantuontiyrityksistä?

Uudessa juttusarjassa kurkistamme viinipostilaisten työpäiviin. Millainen on viininmaahantuojan työpäivä, keitä me olemme ja miten olemme päätyneet alalle? 

Viinipostin kulisseissa häärää reilun 30 hengen iloinen joukko. Työtehtävämme ovat yhtä kaukana toisistaan kuin asuinpaikkamme: joku asuu Hangossa ja suunnittelee tv-mainoksia, kun toinen viettää suuren osan ajastaan Lapissa kiertämässä ravintoloita. Kaikkia yhdistää rakkaus hyvään juomaan, ruokaan ja yhdessäoloon.

Kuka?

Nimi: Jaana, 63

Kaupunki: Espoo

Rooli: PR vastaava/ tuotehallinta/ HR 

Päädyin alalle

aivan sattumalta, opiskelukaverini vinkistä. Olin pitkään töissä lääkealalla, työkseni järjestin suuria lääkealan konferensseja. Olen käynyt sihteeriopiston (nyk. Haaga Helian johdon assistenttilinja) ja minulle oli luontevaa tehdä työtä missä sain järjestää tapahtumia ja olla paljon ihmisten kanssa.

Kaverini kehotti minua hakemaan juuri perustettuun alkoholialan yritykseen, jossa oli sihteerin paikka auki.

Hän tiesi, että olin jo nuoresta saakka ollut hyvin kiinnostunut viineistä – aloitin keräämään omaa kellariani jo 18-vuotiaana. Sain paikan, ja pääsin tutustumaan lähemmin viinien maailmaan myös kaupallisesta näkökulmasta. Alkuun myimme viinejä vain laivoille, mutta myöhemmin myös ravintoloille, ja pääsin vielä lähemmäs todellista intohimoani: viinin ja ruuan yhdistämistä.

Siirryin toiselle maahantuojalle, Interbrandsille vuonna 2008 ja täällä olen saanut jatkaa läheisesti viinien parissa niin tuotehallinnan, maistelun kuin tastingien järjestämisen parissa.

Tavallinen työpäiväni koostuu

aika vähän on tavallisia työpäiviä, työnkuvani on niin moninainen. Hoidan lehdistösuhteita ja minulla on paljon tapaamisia työpäivinä. Se vie paljon aikaa mutta on kivaa ja antaa paljon.

Ollessani toimistolla teen tilauksia, hoidan näytteitä, järjestän paljon tastingejä. Tuotehallinta vie myös jonkin verran aikaa, päivitän vuosikertoja ja koodeja sun muuta.

Parasta työssäni on

kiinnostavien ihmisten tapaaminen ja tuottajien vierailut. On mukavaa saada tuottajia kylään, käydä heidän kanssaan asiakkaissa, maistella, pitää tastingejä. Myös ravintolaväen kanssa on aina kiva jutella, minusta on ihana vierailla uusissa ravintoloissa ja törmätä uudenlaisiin konsepteihin. Viinien lisäksi rakastan ruokaa yli kaiken, ja ruuanlaitto on myös itselleni rakkain harrastus, keittiö on paikka missä rentoudun.

(toimitus huomauttaa: sen huomaa – tämän pienen haastattelun aikana Jaana on kädet heiluen jo puhunut mustatorvisienipestosta, kesäkurpitsaleivästä, vasikkatartarista, porkkana-konjakkihillosta, punaviinipohjaisesta lohilasagnesta…)

Viinissä minua kiehtoo

muistelen mikä siinä aivan alun perin kiehtoi; vanhemmat joivat kotona aina viiniä kun olin pieni. Muistan olleeni tosi kiinnostunut siitä, että mikä tekee jostain juomasta niin erityisen, että sitä pitää tuoda kaukaa ulkomailta. Kiinnostuin viinistä jo teini-ikäisenä ja kiinnostukseni on kasvanut samassa tahdissa kun olen oppinut siitä lisää. Viini on ikuisesti kiehtova aihe, ja sen yhdistelyssä ruokaan on rajattomat mahdollisuudet. 

Suosittelen kaikille

unohtamaan rajoittavat opit, kuten ”vain valkoviiniä kalalle”. Kannattaa kokeilla rohkeasti erilaisia yhdistelmiä ja lähteä pois omalta mukavuusalueelta. Punaviinitkin voivat sopia erinomaisesti kalalle, enkä nyt tarkoita pelkästään kevyitä Pinot Noireja, vaan tuhdimpiakin viinejä.

Liharuoille etsitään usein heti punaviiniä – kokeile samppanjaa.

Ei kaikki aina mene maaliin, mutta kannattaa kokeilla rohkeasti – siinä myös oppii, mistä ei pidä ja mikä ei toimi, sekin on tärkeää.