Kulissien takana - Oscar

viinipostin kulissien takana oscar

Tiesitkö, että Viinipostin takana häärää viinialan ammattilaisia viinien maahantuontiyrityksistä?

Uudessa juttusarjassa kurkistamme viinipostilaisten työpäiviin. Millainen on viininmaahantuojan työpäivä, keitä me olemme ja miten olemme päätyneet alalle? 

Viinipostin kulisseissa häärää reilun 30 hengen iloinen joukko. Työtehtävämme ovat yhtä kaukana toisistaan kuin asuinpaikkamme: joku asuu Hangossa ja suunnittelee tv-mainoksia, kun toinen viettää suuren osan ajastaan Lapissa kiertämässä ravintoloita. Kaikkia yhdistää rakkaus hyvään juomaan, ruokaan ja yhdessäoloon.

Kuka?

Nimi: Oscar, 34

Kaupunki: Helsinki

Rooli: Tuotepäällikkö ja vähittäiskauppavastaava

Päädyin alalle

kesätyöharjoittelijaksi vuonna 2010. Olen aina ollut kiinnostunut kaupanalasta; opiskelin tuolloin johtamista Hankenilla ja olin kiinnostunut kansainvälisestä kaupasta, viennistä ja tuonnista. Sain kesätyöpaikan maahantuontiyritys Interbrandsiltä, jossa pääsin tekemään aluksi lähinnä hallinnollisia tehtäviä. Vuosien mittaan roolini on vaihtuneet ja nykyisin toimin tuotepäällikkönä. Vuodesta 2021 minulla on ollut myös vetovastuu vähittäiskauppakanavasta.

Tavallinen työpäiväni koostuu

pitkälti numeroista: analysoin myyntejä, niiden kehitystä, syitä ja seurauksia. Jonkun mielestä se voi kuulostaa tylsältä, mutta itse innostun numeroista ja niiden analysoimisesta, mikä vaikuttaa mihinkin ja millainen trendi missäkin kategoriassa on meneillään.

Teen paljon raportteja, autan kollegoita raportoinneissa ja kommunikoin tuottajien kanssa. Teen myös jonkin verran vierailuja vähittäiskauppoihin, joissa tutkin valikoimaa, katson uutuuksia ja esillepanoja.

Päivittäiseen työhöni kuuluu myös tarjousten tekemistä, hinnoittelua, menekkien ennustamista ja tilausten tekemistä.

Kyrö Distillery Companyn portfolion hallinta ja seuraaminen on suuri osa työtäni.

Parasta työssäni on

alan kiehtova monipuolisuus, yllätyksellisyys ja haasteet, joita pääsee ratkomaan. Saan kicksit siitä, kun edessä on jokin haaste, jonka lopulta onnistun ratkaisemaan. Tällaisia voi olla vaikka logistiikkaan liittyvät haasteet, tai pitkän hinnoitteluneuvottelun tyydyttävä lopputulos.  Työni on aika pitkäjänteistä, onnistumiset ovat usein pitkän työn tulosta.

Tiiviimmät työjaksoni liittyvät usein uusien tuotteiden lanseeraamisiin. Ne vaativat paljon, ja tuovat lopulta parhaimmillaan huikeaa onnistumisen tunnetta. Tästä esimerkkinä vaikka Kyrö Dairy Creamin lanseeraus vuonna 2019. 

Mielenkiinnolla seuraan, millaiseksi alamme tulevaisuudessa muovautuu: monopolin mahdollinen murtuminen muuttaisi merkittävästi sekä meidän että muiden alalla toimivien toimenkuvaa.

Yksi parhaista asioista työssäni on mahtava työyhteisö. Aina on kiva tulla töihin, kun on kivoja työkavereita ja positiivinen ilmapiiri.

Viinissä minua kiehtoo

sen loputtomuus: on niin paljon erilaisia viinejä, alueita, rypäleitä, valmistusmetodeja, joihin saa tutustua. En koe olevani varsinaisesti viiniekspertti, mutta vuosien saatossa olen saanut työssäni osallistua lukuisiin tuottajien koulutuksiin, tastingeihin ja matkoille ja oppinut paljon. Aina on kuitenkin paljon lisää opittavaa.

Suosittelen kaikille

hakeutumaan rohkeasti uudenlaisten viinien äärelle. Ajattele vaikka, että vähintään joka viides viini, jonka ostat, olisi jotain mitä et ole koskaan maistanut. Olen itse aina pitänyt Valpolicellan alueen viineistä, mutta huomannut tykkääväni koko ajan enemmän Piemonten kerroksellisista ja joskus haastavistakin viineistä. Kannattaa rohkeasti tutustua eri alueen viineihin, saatat löytää uuden suosikkialueen.

Ja kyllä meillä Suomessakin osataan, suosittelen viettämään vaikka kesäpäivän Isossa Kyrössä ja varaamaan tislaamokierroksen Kyrö Distilleryllä. On ollut hienoa seurata Kyrön matkaa pientislaamosta kansainvälisesti palkituksi tislaamoksi, missä tuotetaan maailman parhaita ginejä ja palkittuja ruisviskejä.