El Coto -tasting @ Helsinki 27.5.2024
Tervetuloa Viinipostin El Coto -tastingiin maanantaina 27.5.! Saamme vieraaksemme Espanjasta asti viinitalon edustajan Iñigo Echavarrin, joka esittelle meille riojalaisen viinitalon herkullisimpia viinejä.
Tilaisuus järjestetään yhteistyöravintolassamme Gillet Bar & Bistrossa!
Espanjan suosituin rioja-viinien tuottaja: El Coto
El Coto perustettiin vuonna 1970 pyrkimyksenä luoda viinimerkki, joka edustaisi uutta suuntaa Riojan viineille. Päätettiin, että El Coto keskittyisi ainoastaan laatuviineihin crianzasta ylös päin, ja että pullojen sisällön tulisi kauttaaltaan olla niin hyviä, että etiketissä esiintyvä komeasarvinen peura symboloisi taattua laatua. Ymmärrettiin, että tämä vaatisi aikaa, hankintoja, investointeja ja huippuosaamista niin viinitarhoilla, viinimössä kuin markkinoinnin ja jakelunkin tahoilla. Malttia ja taloudellista sietokykyä nopean tuoton sijaan.
Vaikka El Coto on viinitilaksi varsin nuori, on se jo nyt yksi johtavista D.O.Ca -tuottajista. El Coto -viinejä viedään ympäri maailmaa, niitä löytyy Espanjan lisäksi noin 50 eri maasta.
Koska kaikki El Coton punaviinit ikääntyvät tammitynnyreissä, niitä tarvitaan ”jokunen”. Tällä hetkellä kokoelma käsittää n. 67 000 ranskalaista tai amerikkalaista 225 litran tynnyriä, joiden keski-ikä on 4,7 vuotta. Riojan laki ei aseta tynnyreille ikävaatimuksia, mutta El Coto haluaa viineihinsä aitoja puun aromeja ja uusii siksi jatkuvasti valikoimaansa. Maailman suurimpana yksittäisenä tynnyreiden ostajana El Coto kuluttaa vuosittain 3 miljoonaa euroa pelkästään tammitynnyreiden hankintaan – ja se on vasta alkua todellisille kustannuksille: jokainen tynnyri tyhjennetään, puhdistetaan vesihöyryllä ja täytetään uudelleen viinillä kaksi kertaa vuodessa laadun vaalimiseksi.
Tilaisuudessa maistettavana seuraavat viinit:
El Coto Semidulce (tulossa Alkoon)
Aika: Maanantai 27.5.2024 klo 17:30
Paikka: Gillet Bar & Bistro (Kasarmikatu 23, 00130 Helsinki)
Hinta: 30 €/hlö (maksetaan ravintolassa)
Muuta: Tilaisuudessa tarjolla pientä syötävää viinien rinnalle. Tilaisuus pidetään englanniksi.
TILAISUUS ON TÄYNNÄ! Jos haluat varata paikan varasijalle peruutusten varalta, voit laittaa sähköpostia osoitteeseen posti@viiniposti.fi
Suositukset
Coto de Imaz Reserva Blanco
Kasvuympäristö
Chardonnay-rypäleet kasvavat Finca Carbonera-tarhalla 875 metrin korkeudessa merenpinnasta. Viinitarhat sijaitsevat moreenisella rinteellä, jonka pinnalla on vahva kivikerrostuma, mikä edistää rypäleiden hyvää terveyttä ja kypsymistä.
Valmistus
Viini on kypsynyt 12 kuukautta uusissa (höyrystetyissä) ranskalaisissa tammitynnyreissä, jonka jälkeen viini on saanut kypsyä sakkansa päällä. Vähintään 12kk pullossa ennen myyntiin laskua.
Rypäleet
Chardonnay
Väri
Kullankeltainen
Tuoksu
Runsaan hedelmäisessä tuoksussa appelsiininkukkaa, hunajaa ja vaniljaa
Maku
Kuiva, aromaattinen ja hedelmäinen. Appelsiininkukkaista ja hunajaista makumaailmaa täydentää elegantti tammisuus.
Ruokasuositus
Grillattu kala, pasta- ja riisiruuat, juustot
El Coto Blanco Semidulce
Kasvuympäristö
Viinirypäleet ovat peräisin Carboneran viinitarhalta, joka sijaitsee 875 m korkeudella. Tarhojen ainutlaatuinen ilmasto- ja maaperä takaavat rypäleille erinomaisen kasvualustan tuottaa raikkaita ja elegantteja viinejä.
Valmistus
Kun tasapaino viinin aromien ja rypäleiden oman sokerien välillä on saavutettu, alkoholikäyminen pysäytetään käyttämällä matalaa lämpötilaa ja kuivajäätä.
Rypäleet
Viura, Chardonnay
Väri
Oljenkeltainen
Tuoksu
Kukkainen, hedelmäinen ja avoin tuoksu.
Maku
Viini on puolimakea. Sen mausta löytyy hunajamelonia ja herkullista hedelmäisyyttä. Viini saa ryhtiä sitruksisesta hapokkuudesta, joka antaa viinille tasapainoisen jälkivaikutelman.
Ruokasuositus
Juustot, hedelmät, aasialaiset ja maustetut ruuat.
El Coto Crianza
Kasvuympäristö
Rypäleet on kerätty Rioja Altan alueelta.
Valmistus
Käyminen terästankeissa 20-25 päivää. Kypsytys amerikkalaisissa tammitynnyreissä 12-15 kuukautta ja vähintään 6 kuukautta pullossa.
Rypäleet
Tempranillo
Väri
Rubiininpunainen
Tuoksu
Hapankirsikka, karpalo, puolukka, mausteet, paahteisuutta
Maku
Kuiva, hapokas, pehmeän tanniininen
Ruokasuositus
Hapokkuus taittaa hyvin ruoan rasvaisuutta: makkarat, pizzat ja haudutetut padat, myös tomaattikastikkeet. Riista
Coto de Imaz Reserva
Kasvuympäristö
Rypäleet tätä viiniä varten on kerätty Rioja Altan alueelta.
Valmistus
Käyminen terästankeissa ja kypsytys 16 kk uusissa amerikkalaisissa tammitynnyreissä. Ennen myyntiin laskua pullokypsytys vähintään 3 vuotta.
Rypäleet
Tempranillo
Väri
Tumman rubiininpunainen
Tuoksu
Kypsän kirsikkainen, tyylikkään paahteinen
Maku
Kuiva, keskihapokas, pehmeän tanniininen. Kypsää kirsikkaa, kaakaota ja vaniljaa
Ruokasuositus
Riista, linturuoat, grillatut lihat
Coto de Imaz Gran Reserva
Kasvuympäristö
Rypäleet on kerätty Rioja Altan alueelta.
Valmistus
Käyminen terästankeissa 21-30 päivää. Viini kypsyy amerikkalaisissa ja ranskalaisissa tammitynnyreissä 24 kuukautta, jonka jälkeen se saa kypsyä vielä vähintään 36 kuukautta pullossa.
Rypäleet
Tempranillo
Väri
Tiileen vivahtavan punainen
Tuoksu
Kirsikka, kuivatut marjat, nahkaa, paahteisuutta, yrttejä
Maku
Kuiva, hapokas mutta pehmeä ja täyteläinen, kypsän tanniininen
Ruokasuositus
Grillatut lihat ja riista