El Coto -tasting @ Helsinki 27.5.2024

el coto tasting

Tervetuloa Viinipostin El Coto -tastingiin maanantaina 27.5.! Saamme vieraaksemme Espanjasta asti viinitalon edustajan Iñigo Echavarrin, joka esittelle meille riojalaisen viinitalon herkullisimpia viinejä.

Tilaisuus järjestetään yhteistyöravintolassamme Gillet Bar & Bistrossa!

Espanjan suosituin rioja-viinien tuottaja: El Coto

El Coto perustettiin vuonna 1970 pyrkimyksenä luoda viinimerkki, joka edustaisi uutta suuntaa Riojan viineille. Päätettiin, että El Coto keskittyisi ainoastaan laatuviineihin crianzasta ylös päin, ja että pullojen sisällön tulisi kauttaaltaan olla niin hyviä, että etiketissä esiintyvä komeasarvinen peura symboloisi taattua laatua. Ymmärrettiin, että tämä vaatisi aikaa, hankintoja, investointeja ja huippuosaamista niin viinitarhoilla, viinimössä kuin markkinoinnin ja jakelunkin tahoilla. Malttia ja taloudellista sietokykyä nopean tuoton sijaan.

Vaikka El Coto on viinitilaksi varsin nuori, on se jo nyt yksi johtavista D.O.Ca -tuottajista. El Coto -viinejä viedään ympäri maailmaa, niitä löytyy Espanjan lisäksi noin 50 eri maasta.

Koska kaikki El Coton punaviinit ikääntyvät tammitynnyreissä, niitä tarvitaan ”jokunen”. Tällä hetkellä kokoelma käsittää n. 67 000 ranskalaista tai amerikkalaista 225 litran tynnyriä, joiden keski-ikä on 4,7 vuotta. Riojan laki ei aseta tynnyreille ikävaatimuksia, mutta El Coto haluaa viineihinsä aitoja puun aromeja ja uusii siksi jatkuvasti valikoimaansa. Maailman suurimpana yksittäisenä tynnyreiden ostajana El Coto kuluttaa vuosittain 3 miljoonaa euroa pelkästään tammitynnyreiden hankintaan – ja se on vasta alkua todellisille kustannuksille: jokainen tynnyri tyhjennetään, puhdistetaan vesihöyryllä ja täytetään uudelleen viinillä kaksi kertaa vuodessa laadun vaalimiseksi.

Tilaisuudessa maistettavana seuraavat viinit:

Coto de Imaz Reserva Blanco

El Coto Semidulce (tulossa Alkoon)

El Coto Crianza

Coto de Imaz Reserva

Coto de Imaz Gran Reserva

Aika: Maanantai 27.5.2024 klo 17:30

Paikka: Gillet Bar & Bistro (Kasarmikatu 23, 00130 Helsinki)

Hinta: 30 €/hlö (maksetaan ravintolassa)

Muuta: Tilaisuudessa tarjolla pientä syötävää viinien rinnalle. Tilaisuus pidetään englanniksi.

TILAISUUS ON TÄYNNÄ! Jos haluat varata paikan varasijalle peruutusten varalta, voit laittaa sähköpostia osoitteeseen posti@viiniposti.fi

Suositukset

Coto de Imaz Reserva Blanco

Coto de Imaz Reserva Blanco

Kasvuympäristö

Chardonnay-rypäleet kasvavat Finca Carbonera-tarhalla 875 metrin korkeudessa merenpinnasta. Viinitarhat sijaitsevat moreenisella rinteellä, jonka pinnalla on vahva kivikerrostuma, mikä edistää rypäleiden hyvää terveyttä ja kypsymistä. 

Valmistus

Viini on kypsynyt 12 kuukautta uusissa (höyrystetyissä) ranskalaisissa tammitynnyreissä, jonka jälkeen viini on saanut kypsyä sakkansa päällä. Vähintään 12kk pullossa ennen myyntiin laskua.

Rypäleet

Chardonnay

Väri

Kullankeltainen

Tuoksu

Runsaan hedelmäisessä tuoksussa appelsiininkukkaa, hunajaa ja vaniljaa

Maku

Kuiva, aromaattinen ja hedelmäinen. Appelsiininkukkaista ja hunajaista makumaailmaa täydentää elegantti tammisuus.

Ruokasuositus

Grillattu kala, pasta- ja riisiruuat, juustot

Espanja, DOCa Rioja 19,98€
El Coto Blanco Semidulce

El Coto Blanco Semidulce

Kasvuympäristö

Viinirypäleet ovat peräisin Carboneran viinitarhalta, joka sijaitsee 875 m korkeudella. Tarhojen ainutlaatuinen ilmasto- ja maaperä takaavat rypäleille erinomaisen kasvualustan tuottaa raikkaita ja elegantteja viinejä. 

Valmistus

Kun tasapaino viinin aromien ja rypäleiden oman sokerien välillä on saavutettu, alkoholikäyminen pysäytetään käyttämällä matalaa lämpötilaa ja kuivajäätä.

Rypäleet

Viura, Chardonnay

Väri

Oljenkeltainen

Tuoksu

Kukkainen, hedelmäinen ja avoin tuoksu.

Maku

Viini on puolimakea. Sen mausta löytyy hunajamelonia ja herkullista hedelmäisyyttä. Viini saa ryhtiä sitruksisesta hapokkuudesta, joka antaa viinille tasapainoisen jälkivaikutelman.

Ruokasuositus

Juustot, hedelmät, aasialaiset ja maustetut ruuat.

Espanja, DOCa Rioja 13,49€
El Coto Crianza

El Coto Crianza

Kasvuympäristö

Rypäleet on kerätty Rioja Altan alueelta. 

Valmistus

Käyminen terästankeissa 20-25 päivää. Kypsytys amerikkalaisissa tammitynnyreissä 12-15 kuukautta ja vähintään 6 kuukautta pullossa.

Rypäleet

Tempranillo

Väri

Rubiininpunainen

Tuoksu

Hapankirsikka, karpalo, puolukka, mausteet, paahteisuutta

Maku

Kuiva, hapokas, pehmeän tanniininen

Ruokasuositus

Hapokkuus taittaa hyvin ruoan rasvaisuutta: makkarat, pizzat ja haudutetut padat, myös tomaattikastikkeet. Riista

Espanja, DOCa Rioja 13,99€
Coto de Imaz Reserva

Coto de Imaz Reserva

Kasvuympäristö

Rypäleet tätä viiniä varten on kerätty Rioja Altan alueelta. 

Valmistus

Käyminen terästankeissa ja kypsytys 16 kk uusissa amerikkalaisissa tammitynnyreissä. Ennen myyntiin laskua pullokypsytys vähintään 3 vuotta.

Rypäleet

Tempranillo

Väri

Tumman rubiininpunainen

Tuoksu

Kypsän kirsikkainen, tyylikkään paahteinen

Maku

Kuiva, keskihapokas, pehmeän tanniininen. Kypsää kirsikkaa, kaakaota ja vaniljaa

Ruokasuositus

Riista, linturuoat, grillatut lihat

Espanja, DOCa Rioja 18,98€
Coto de Imaz Gran Reserva

Coto de Imaz Gran Reserva

Kasvuympäristö

Rypäleet on kerätty Rioja Altan alueelta.

Valmistus

Käyminen terästankeissa 21-30 päivää. Viini kypsyy amerikkalaisissa ja ranskalaisissa tammitynnyreissä 24 kuukautta, jonka jälkeen se saa kypsyä vielä vähintään 36 kuukautta pullossa.

Rypäleet

Tempranillo

Väri

Tiileen vivahtavan punainen

Tuoksu

Kirsikka, kuivatut marjat, nahkaa, paahteisuutta, yrttejä

Maku

Kuiva, hapokas mutta pehmeä ja täyteläinen, kypsän tanniininen

Ruokasuositus

Grillatut lihat ja riista

Espanja, DOCa Rioja 24,99€