Espanjalaiset viinit valloittavat persoonallisuudellaan

espanjalaiset viinit

Espanjalaiset viinit sopivat syksyiseen makumaailmaan

Espanjan eri viinialueilla syntyy persoonallisia viinejä, joissa välittyy alueiden perinteen, maaperän ja ilmaston erityispiirteet. Espanjalaiset viinit maistuvat vuoden ympäri; pääsiäisen lammasaterioille, kesän grilliherkkujen kanssa ja talven patojen. Syksyiseen ruokapöytään espanjalaisilla viineillä on myös paljon annettavaa.

Tunnetuin Espanjan viinialueista on Rioja, joka 120 kilometriä pitkänä ja 40 kilometriä leveänä myötäilee Ebro-joen uomaa. Vuoriston suojaamassa jokilaaksossa kalkkikivestä ja rautapitoisesta savimaasta koostuva maaperä on ihanteellinen kasvualusta Espanjan omalle Tempranillo-rypäleelle.

Riojan kuulut Crianza ja Gran Reserva -punaviinit tehdään tyypillisesti Tempranillo-rypäleestä. Runsaan hapokas ja erittäin tanniininen lajike hyötyy pitkästä kypsymisestä tammitynnyreissä. Tyyli on ranskalaista alkuperää. Tammikypsytyksen toivat alueelle alun perin Bordeaux’n tuottajat 1800-luvun lopulla, kun viinikirva oli tehnyt tuhojaan Ranskassa ja koko maa kärsi huutavasta viinipulasta. Tammi sopi hyvin alueen viineille, ja tyylikkäästi ikääntyvistä, muhkeista Riojan viineistä tuli ranskalaisten avustuksella kansainvälinen menestystarina.

El Coto on Riojan ykkönen

El Coto

Kaikki Riojan viinit eivät silti suinkaan kestä säilyttämistä. Pitkäikäinen viini vaatii ensiluokkaiset rypäleet. Ainoastaan laadukkaita, nuorena erityisen tiiviitä viinejä on mielekästä ikäännyttää, sillä niissä myös viinin hedelmäiset aromit säilyvät kypsyttämisen tuottamien aromien rinnalla.

Kun El Coton viinitalo vuonna 1970 perustettiin, pyrkimyksenä oli nostaa juuri viinien hedelmäisyys pääosaan. Menestys on vaatinut tinkimätöntä työtä ja suuria investointeja. Voidakseen huolehtia laadukkaasta, riittävästi satoa rajoittavasta viininviljelystä El Cotosta on tullut Riojan suurin viinitarhojen omistaja yhteensä 735 hehtaarillaan. (Tutustu El Coton tarinaan lisää)

Nykyään El Coto on paitsi Espanjan johtava Crianza- ja Reserva-viinien tuottaja, myös kansainvälisesti palkittu ja arvostettu. Sen viineillä on paikkansa paitsi viinin ystävien kellareissa, myös viinin ja ruoan liittoa arvostavissa illallispöydissä.

Crianzaa lampaalle ja paprikalle

Melkein mikä tahansa lammasruoka sopii loistavasti Riojan viinien kanssa. Syksyisiin iltoihin mainio yhdistelmä on esimerkiksi englantilainen shepherds pie tai kreikkalainen moussaka ja hedelmäinen El Coto Crianza. Mutta myös grillatut lampaan- tai porsaankyljykset ja hitaasti haudutetut uuniruoat toimivat erinomaisesti! (Myös nämä karitsatäytteiset munakoisot maistuvat loistavasti El Coto Crianzan tai Coto de Imaz Gran Reservan kanssa)

Paprika ja miedot tai keskituliset chilit toimivat yllättävänkin hyvin Riojan punaviinien kanssa. Samoin chorizot, kuivattu kinkku ja mausteiset lihapullat, joten punainen Rioja sopii hyvin tapaksille. Juustoista erityisesti kovat lampaanjuustot, kuten Manchego, muodostavat Crianzan kanssa hyvän makuparin. (Nappaa tästä mukaan tapasideoita: Tapasmenu 1 & Tapasmenu 2)

Gran Reserva sopii erityisen hyvin paistettujen riistalintujen, kuten fasaanin ja peltopyyn, kanssa. Ja onhan se oiva valinta myös peuran- tai hirvenpaistille. (Testaa Mari Moilasen peurapata reseptiä El Coto Crianzan tai Coto de Imaz Gran Reservan kanssa)

Raimat tekee kunniaa Katalonialle

Raimat

Kataloniassa viiniä viljellään kuumilta Välimeren rannoilta aina viileille ylängöille asti. 

Itsehallintoalueen tunnetuimpia viinialueita ovat DO-luokitellut Alella, Penedès, Terra Alta ja Montsant sekä Montsantin keskellä sijaitseva Priorat. DO Costers del Segre — joka tarkoittaa Segre-joen rantaa — luotiin vasta kaksikymmentä vuotta sitten.

Costers del Segren tuottajista kuuluisin on Raimat, yksi Euroopan suurimmista viinitiloista (tutustu Raimatin tarinaan). Viinitarhojen sijainnista johtuvat ilmastolliset tekijät vaikuttavat ratkaisevasti Raimatin viinien luonteeseen. Välimeren läheisyys ja alueella vallitseva mannermainen ilmasto synnyttävät yhdessä poikkeuksellisen vaativat kasvuolosuhteet. Kesät ovat kuivia ja lämpötilojen vaihtelut suuria. Niukka kastelu yhdessä kuumien päivien ja viileiden öiden ohella saa viiniköynnökset tuottamaan aromaattisia ja konsentroituneita rypäleitä.

Raimat on eteenpäin katsova luomutuottaja, joka haluaa viiniensä tekevän kunniaa myös Katalonian rikkaalle ruokakulttuurille. Perinteinen katalonialainen keittiö on varsin monipuolinen, se vaihtelee sisämaan sianlihaa sisältävistä ruoista rannikon runsaisiin kala- ja äyriäisherkkuihin. Liha ja äyriäiset myös yhdistetään katalonialaisessa surf and turf -versiossa, joka tunnetaan nimellä mar i muntanya. Se voi olla esimerkiksi kanaa, simpukoita ja katkarapuja.

Kypsän hedelmäinen ja eloisan hapokas Raimat Castell Chardonnay Organic onkin loistava valinta runsasmakuisille kala- ja äyriäisruoille. Se toimii erinomaisesti vaikkapa bouillabaissen seurana. Raimatin tyylikkään tasapainoiset punaviinit (Raimat Abadia Crianza Organic & Raimat Abadía Cabernet Sauvignon Tempranillo Organic  hanapakkaus)

puolestaan ovat omiaan pitkään hautuneiden patojen ja syksyisten sieniruokien keralle. (Kokeile Raimatin viinejä myös Mari Moilasen suunnittelemien tapasmenuiden rinnalla: Tapasmenu 1 & Tapasmenu 2)

Torossa on tuhtien viinien taivas

Espanjalaiset viinit valmistuvat karuissa oloissa Numanthian tilalla

Espanjan luoteiskolkassa sijaitseva Toro on pieni, sääolosuhteiltaan äärimmäinen viinialue. Sen viinituotanto on kokonaisuudessaan vain prosentin luokkaa koko Espanjan tuotannosta, mutta laatuviinien ystävälle alueella on sitäkin enemmän annettavaa. Kuumien kesien, ankarien talvien ja kovien tuulten koetteleman Toron oma lajike on Tinta de Toro. Köynnös tuottaa pieniä, paksukuorisia ja konsentroituneita rypäleitä. Niistä syntyvät Espanjan intensiivisimmät ja tanniinisimmat viinit, joita voisi hyvinkin kutsua “superespanjalaisiksi”.

Numanthia tilan johtaja Lucas Löwi

Numanthia tilan johtaja Lucas Löwi

Bodega Numanthia vaalii Toron perinteitä ja paikallisrypäleen kunniaa tarkasti tarhoilta pulloon saakka. “Ensimmäinen asia, jonka opin Torossa on, että et voi tuoda tänne viinin tekemisen oppeja muualta. Ei voi teeskennellä tekevänsä Bordeauxia Torossa”, sanoo tilaa johtava Lucas Löwi. Toki tila on myös muuttanut Toro-viinien tyyliä, joka oli niin tuhti, että juominen onnistui paikallisen letkautuksen mukaan vain "haarukalla ja veitsellä”.

Bodega Numanthia tekee Tinta de Torosta voimakkaita, mutta elegantteja ja hedelmäisiä viinejä.

Rypäleet kerätään ja valikoidaan käsin vanhoista, jopa 200-vuotiaista köynnöksistä, jotka äärimmäisen kuivissa olosuhteissa saavat vetensä vain luonnollisista lähteistä. Ne kasvavat pienillä tarhoilla Duero-joen, joka Portugalin puolella jatkuu Dourona, kummallakin rannalla.

Tumman kirsikan värinen Numanthia Termes on valmistettu 30–50-vuotiaista rypäleistä. Viiniä kypsytetään ranskalaisissa tammitynnyreissä 16 kuukauden ajan. Viini siirretään tynnyristä toiseen 4 kuukauden välein. Lasissa sen aromimaailma tarjoaa hedelmäisyyttä, joka sulautuu mausteisiin ja paahteisiin aromeihin, kuten vaniljaan, suklaaseen ja kaneliin.

Viini on moniulotteinen, tasapainoinen ja täyteläinen, sekä miellyttävän tanniininen. Se onkin loistava valinta riistan ja tummien lihojen keralle ruokapöytään. Numanthia Termes toimii hyvän hedelmäisyytensä ansiosta myös tar-tar-pihvin ja medium-kypsän lihan parina.

Suositukset

El Coto Crianza

El Coto Crianza

Upea keskitäyteläinen ja pehmeätanniininen Riojan crianza kuuluisalta El Cotolta. Helposti lähestyttävä viini, joka sopii kevyiden juustojen, makkaroiden ja pihvien kumppaniksi

Espanja 14,66€
Coto de Imaz Gran Reserva

Coto de Imaz Gran Reserva

Kehittynyt ja moniulotteinen Gran Reserva Riojan kuuluisalta El Cotolta. Tyylikäs, täyteläinen ja kypsän tanniininen.

Espanja 28,25€
Raimat Abadia Crianza Organic

Raimat Abadia Crianza Organic

Viinissä on runsas suutuntuma ja tasapainoiset tanniinit. Maku miellyttävän pyöreä ja kevyen tamminen, ja pitkä. Siinä aistii karhunmarjaa ja karpaloa. Se on hyvä valinta esimerkiksi grillilihalle ja tummalihaisille padoille, koville juustoille ja paahdetuille kasviksille.

Espanja 11,98€
Raimat Abadia Cabernet Sauvignon Tempranillo Organic hanapakkaus

Raimat Abadia Cabernet Sauvignon Tempranillo Organic hanapakkaus

Viinin nuorekkaassa, melko täyteläisessä maussa on runsaasti kypsää marjaisuutta, luumua ja karhunvatukkaa. Lisäksi siitä voi aistia kuivattuja hedelmiä ja mausteisuutta. Mehukas suutuntuma napakoituu hyvän hapokkuuden ja pehmeiden tanniinien ansiosta. Erittäin hyvä valinta tuhdeille pataruoille ja koville juustoille.

Espanja 36,98€
Raimat Castell Chardonnay Organic

Raimat Castell Chardonnay Organic

Intensiivisen hedelmäinen ja puhdaspiirteinen viini. Sen kypsän sitruksisessa ja tasapainoisen hapokkaassa maussa aistii keltaluumua, aprikoosia ja viherpäärynäisyyttä. Erinomainen valinta esimerkiksi paistetulle kalalle, runsasmakuisille äyriäisille ja vaaleille liharuoille. Sopii myös erilaisille kasvisruoille, myös parsan kumppaniksi.

Espanja 11,98€
Bodega Numanthia Termes

Bodega Numanthia Termes

Tasapainoinen, vivahteikas ja moniulotteinen Termes on runsaan aromaattinen punaviini. Sen ensituoksussa hurmaavat hedelmäiset aromit sulautuvat mausteisiin ja paahdettuihin aromeihin, kuten vaniljaan, suklaaseen ja kaneliin.

Espanja 29,99€