Tapas menu 2

Tapas menu 2
Juustokroketit

(n. 15 kpl)

500 g jauhoista perunaa (esim. Rosamundaa)

3 dl manchegoa raasteena

1 muna

1 rkl spelttijauhoja

1 tl chilijauhetta

2 tl suolaa

muutama rouhaus mustapippuria

Leivitys:

100 g spelttijauhoja

2 munaa

100 g pankojauhoja

Paistamiseen:

1 l ruokaöljyä

Mustekalaa ja perunaa

(4 hengelle)

6–8 pientä jauhoista perunaa 


200 g keitettyä ja siivutettua mustekalaa


1 tl savupaprikaa


1/2 pnt lehtipersiljaa


oliiviöljyä

Chorizoa punaviinissä

(4 hengelle)

300 g raakamakkara chorizoja

1 rkl oliiviöljyä 


3 pientä salottisipulia


1 dl Raimat Abadia punaviiniä

3 laakerinlehteä

Gambas al ajillo eli pilpil ravut

(4 hengelle)

1 kg kuorettomia ja raakoja jättikatkarapuja

8 valkosipulinkynttä


2 dl oliiviöljyä


1 rkl pieniä kokonaisia kuivattuja chilejä tai chilirouhetta

1/2 tl suolaa

muutama rouhaisu mustapippuria

Tapas ideoita vol 2

Tapakset ovat Espanjassa tunnettuja pieniä ruokaherkkuja, jotka tarjoillaan usein seurustelujuomien kera. Yleisimpiä tapas-herkkuja ovat marinoidut vihannekset, kala, äyriäiset, juustot, liha, erilaiset makkarat, ilmakuivattu kinkku, lihapullat, paahdettu maalaisleipä, täytetyt tortillaletut, patatas bravas, gazpacho-keitto, padron paprikat, espanjalainen perunamunakas sekä mantelit ja oliivit.

Mari Moilanen on suunnitellut jo toisen tapasmenun Raimatin herkullisille viineille! Näitä tapas ideoita kannattaa ehdottomasti testata! Ensimmäisessä menussa kokkailtiin padron paprikoita, naudan sisäfilettä, patatas bravaksia, tomaattileipiä ja manchego-kylmäsavulohileipiä, nyt suuntaamme vielä klassisempaan suuntaan..

Toinen tapasmenumme pitää sisällään espanjalaisia perinteisiä tapaksia; juustokroketteja, mustekalaa, chorizoa punaviinissä ja pilpil rapuja. Järjestä tapasillallinen kokkaamalla vaikka kaikkia näitä tapaksia tai kokeile vain osaa esimerkiksi alkupaloina!

Klassisten espanjalaisten tapaksien kanssa tulee nauttia myös klassista espanjalaista viiniä. Me Viinipostilla suosittelemme parittamaan näiden tapasideoiden kanssa Raimatin viinejä. Reseptien alta voit tutustua viineihin ja niiden Alko-saatavuuteen.

Luonnonmukaisesti tuotetut Raimatin viinit henkivät espanjalaista makumaailmaa ja kruunavat tapasillallisen. Raimatin tuoteperheestä suosittelemme niin valkoviiniä kuin punaviiniä näiden herkkujen kanssa nautittavaksi. Lisäksi suosittelemme suuremmalle seurueelle hanapakkauksessa saatavaa punaviiniä.

Jos kaipaat lisää vinkkejä tapaksiin tai muihin pikkupurtaviin, kokeile myös näitä Meri-Tuuli Väntsin valkosipulirapuja.

Juustokroketit

Keitä perunat kuorineen. Painele perunat kuumana tiiviin siivilän läpi. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Raasta manchego hienolla terällä. Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi massaksi ja pyörittele soikeiksi kroketeiksi. Levitä leivitystä varten jauhot yhdelle lautaselle, rikotut kananmunat toiselle lautaselle ja pankojauhot kolmannelle lautaselle. Pyöritä kroketit ensin jauhoissa, sitten kananmunassa ja viimeisenä pankojauhoissa. Kuumenna ruokaöljy valurautapadassa noin 180 asteiseksi. Nosta kroketit varovasti kuumaan öljyyn ja friteeraa nopeasti kullanruskeaksi. Nosta kroketit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan hetkeksi. Tarjoa kuumana.

Mustekalaa ja perunaa

Keitä perunat kuorineen kypsiksi suolatussa vedessä. Jäähdytä. Kuori perunat ja viipaloi paksuiksi viipaleiksi. Levitä perunaviipaleet uunipellille talouspaperin päälle ja voitele oliiviöljyllä. Lämmitä perunoita 200 asteisessa uunissa noin 5 minuuttia. Levitä mustekalaviipaleet perunaviipaleiden päälle. Mausta savupaprikalla ja koristele lehtipersiljalla. Pirskottele päälle oliiviöljyä.

Chorizoa punaviinissä

Viipaloi chorizot vinoiksi viipaleiksi. Kuori ja viipaloi salottisipulit. Ruskista chorizot kevyesti oliiviöljyssä. Lisää salottisipulit ja kypsennä hetki. Lisää punaviini ja laakerinlehdet. Hauduta noin 5 minuuttia, kunnes punaviini on keittynyt hieman kasaan.

Gambas al ajillo eli pilpil ravut

Nostele jättikatkaravut uunivuokaan. Kuori ja puolita valkosipulinkynnet. Lisää valkosipulinkynnet ja pienet chilit vuokaan, sekä mausta suolalla. Kypsennä jättikatkarapuja 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes jättikatkaravut ovat kypsiä. Älä ylikypsennä rapuja. Rouhi kypsien jättikatkarapujen päälle mustapippuria.

Suositukset

Raimat Abadia Crianza Organic

Raimat Abadia Crianza Organic

Kuuman kasvukauden aromaattisiksi rikastamat luomurypäleet poimitaan viileään yöaikaan, ja poimittuja rypäleitä käytetään kuorineen terästankeissa 10 päivää. Sen jälkeen viiniä kypsytetään amerikkalaisissa tammitynnyreissä 14 kuukautta ja suurissa ranskalaisissa tammitynnyreissä puoli vuotta.

Viinissä on runsas suutuntuma ja tasapainoiset tanniinit. Maku miellyttävän pyöreä ja kevyen tamminen, ja pitkä. Siinä aistii karhunmarjaa ja karpaloa. Se on hyvä valinta esimerkiksi grillilihalle ja tummalihaisille padoille, koville juustoille ja paahdetuille kasviksille.

Espanja 11,98€
Raimat Castell Chardonnay Organic

Raimat Castell Chardonnay Organic

Persoonallisen luomu-Chardonnayn erikoisuutena on kolmessa eri kypsyysvaiheessa kerätyt rypäleet, joista kukin tuo viiniin omanlaisiaan aromeita.

Tuloksena on intensiivisen hedelmäinen ja puhdaspiirteinen viini. Sen kypsän sitruksisessa ja tasapainoisen hapokkaassa maussa aistii keltaluumua, aprikoosia ja viherpäärynäisyyttä. Raimat Castell Chardonnay Organic on erinomainen valinta esimerkiksi paistetulle kalalle, runsasmakuisille äyriäisille ja vaaleille liharuoille. Sopii myös erilaisille kasvisruoille, myös parsan kumppaniksi.

Espanja 11,98€
Raimat Abadia Cabernet Sauvignon Tempranillo Organic hanapakkaus

Raimat Abadia Cabernet Sauvignon Tempranillo Organic hanapakkaus

Viiniä on kypsytetty osittain tammessa, minkä jälkeen se on vielä saanut levätä suurissa ranskalaisissa tammitynnyreissä puoli vuotta. Viinin nuorekkaassa, melko täyteläisessä maussa on runsaasti kypsää marjaisuutta, luumua ja karhunvatukkaa. Lisäksi siitä voi aistia kuivattuja hedelmiä ja mausteisuutta. Mehukas suutuntuma napakoituu hyvän hapokkuuden ja pehmeiden tanniinien ansiosta. Erittäin hyvä valinta tuhdeille pataruoille ja koville juustoille.

Espanja 36,98€