Italian Aperitivo-kulttuuri

aperitivo kulttuuri

Aperitivo-kulttuuri rantautuu Suomeen kovaa vauhtia, mutta mitä se oikein tarkoittaa?

Aperitivo on italialainen perinne, joka yhdistää juoman ja pienen ruokatarjoilun ennen pääruokailua, ikään kuin ”ruokahalun herättämiseksi”. Aperitivoa ei suinkaan tule sekoittaa alkuruokailuun, sillä usein Italiassa aperitivoa vietetään kuppiloissa ja ravintoloissa ennen siirtymistä viralliseen illallisravintolaan. Italiassa aperitivo-kulttuuri on suunnattoman suosittu sosiaalinen tapahtuma, joka kokoaa yhteen ystävät ja perheen hyvän ruoan ja juoman äärelle.

Aperitivo tuo italialaista tunnelmaa tarjoiluihin

Aperitivon aikana tarjolla voi olla erinäisiä juomia sekä pikkupurtavaa, kuten oliiveja, pähkinöitä, juustoja, leikkeleitä ja pieniä voileipiä eli crostineja (tutustu kolmeen crostini-reseptiin). Antipastoiksi kutsutut pikkutarjoiltavat on helppo kasata myös kotioloissa, nappaa vinkit kauppalistalle vaikkapa tästä torinolaisesta antipastolautanen -reseptistä tai ruokatoimittaja Mari Moilasen kokoamasta antipastotarjottimesta.

Mitä aperitivolla juodaan?

Italialaiseen tapaan aperitivona nautitaan tietenkin Italian ensimmäistä vermuttia, Antica Formulaa. Antica Formula lukeutuu super-premium vermuttien joukkoon ja se on valmistettu vermuttien isän, Antonio Benedetti Carpanon ”Jumalten nektari” -reseptin mukaisesti. Kasvitieteilijä kehitti reseptin vuonna 1786 ja katkeron makuiseen juomaan ihastui myös Italian kuningas Vittorio Amedeo III. Uudestaan muotiin tullut vermutti tarjoaa siis aikamatkan vanhaan torinolaiseen luksukseen!

Vermutti on loistava pari aperitivon lomassa nautittavien leikkeleiden ja juustojen kanssa, sillä se leikkaa erinomaisesti niiden rasvan läpi. Vermutin mausteisuus ja yrttisyys tuo myös uudella ja mielenkiintoisella tavalla leikkeleiden maut esille.

Punaruskea katkero tuoksuu makean sitruksiselle ja mausteiselle: vaniljaa, appelsiinin kuorta, pähkinöitä, neilikkaa. Suussa makea ja lämmin, makumaailma täydentyy vielä kaakaopavuilla, kirsikalla ja taatelilla. Tiivis, pitkä ja vivahteikas.

Vinkki! Antica Formulaa myydään myös isommassa 1 litran pullossa

Miten Antica Formula vermutti tulisi tarjoilla?

Italialaiseen paikalliseen tapaan vermuttia voi nautiskelle ihan vain sellaisenaan jääpalalla, mutta tarjoilusuosituksia on monia tälle katkeranmakealla klassikolle, tässä muutama:

  1. Vermuttia, appelsiiniviipale ja jäitä

Vermuttia voi tosissaan nautiskella ihan vain sellaisenaan; lisää lasiin vain paljon jäitä ja koristeeksi appelsiini- tai sitruunaviipale. Toiset puristavat myös hieman sitrushedelmää juoman joukkoon makeuden taittajaksi.

  1. Vermuttia ja soodaa

Raikastava juoma on yksinkertaisuudessaan todella hyvä! Kurkkaa tarkempi resepti Antica Formula & Soodasta.

  1. Negroni

Negroni – tuo ikiklassikko, joka on nyt viime vuosina nostanut päätään taas! Trendiksikin noussut negroni valmistuu helposti; tarvitset vain giniä, katkeroa ja Antica Formulan vermuttia. Lue kuinka negroni valmistetaan.

  1. Negroni Sbagliato

Jos mielit kevyempää versiota yllä mainitusta ikiklassikko negronista, kokeile Negroni Sbagliatoa, jossa gini on korvattu kuohuviinillä. Tutustu Alkon-sivuilta löytyvään Negroni Sbagliato reseptiin.

Suositukset

Antica Formula 0.375 l

Antica Formula 0.375 l

Punaruskea katkero tuoksuu makean sitruksiselle ja mausteiselle: vaniljaa, appelsiinin kuorta, pähkinöitä, neilikkaa. Suussa makea ja lämmin, makumaailma täydentyy vielä kaakaopavuilla, kirsikalla ja taatelilla. Tiivis, pitkä ja vivahteikas.

Vinkki! Antica Formulaa myydään myös isommassa 1 litran pullossa

Italia 19,49€