Viinimatka Espanjaan

viinimatka espanjaan

Suunnittele viinimatka Espanjaan Viinipostin vinkkien avulla

Espanjan viinialueet kartalla

Espanjan viinialueet kartalla. Kuva: All Wine Tours 

Espanjalaiset viinit ovat valloittaneet suomalaisten sydämet persoonallisuudellaan (ja kenties lukuisten espanjanmatkojen vuoksi 😉). Maan eri viinialueilla tuotetaan upeita viinejä, joissa välittyy alueiden perinteen, maaperän ja ilmaston erityispiirteet. Tunnetuin viinialue mahtaa olla Rioja, josta tulee suomalaisten suosikkiviinejä kuten Crianzaa ja Gran Reservaa, jotka sopivat erinomaisesti riistaruokien, grilliruokien ja lampaan kaveriksi. Pienen loikan päässä Espanjan luoteiskolkassa sijaitsee puolestaan Toron pieni viinialue, jolla tuotetaan vain prosentin verran koko Espanjan viinintuotannosta. Alueen tuhdit viinit saavat suomalaisen viininystävän hymyn huulille. Portugalin puolelta virtaava Douro-joki virtaa Espanjan puolella Duero nimisenä ja ohittaa niin Toron karun maaseudun kuin Ribera del Dueron nimekkään viinialueen. Kataloniassa puolestaan viiniä viljellään kuumilta Välimeren rannoilta aina viileille ylängöille asti…

Suunnittele viinimatkasi varrelle näitä ihastuttavia viinitaloja:

Katalonia, Costers del Segre

Espanja Costers del Segre

Raimat

Raimat

Raimatin viinitalon historia alkaa vuodesta 1914, jolloin Don Manuel Raventós aloitti viinitarhojen kehittämisen. Raimat on yksi Euroopan suurimmista viinitiloista, jonka tavoitteena on tulla yhdeksi Espanjan johtavista luomuviinin tuottajista CCPAE:n myöntämällä luomutuotannon sertifikaatilla. Tila on myös vahvasti sitoutunut kestävään kehitykseen. Yli 2 200 hehtaarin viinitarhoilla satsataan luonnonmukaiseen viljelyyn ja luonnosta huolehtimiseen. Heidän tiluksilleen on myös vastikään avattu Espanjan suurin luonnonpuisto, 700 hehtaarin Raimat Natura. Puisto on turvapaikka sadoille eri eläin- ja kasvilajeille, joista osa on uhanalaisia.

Jos matkaat Barcelonaan, suosittelemme käymään Raimatin upeilla viinitarhoilla ja luonnonpuistossa. Raimatin vastuulliseen toimintaan pääset tutustumaan tilakierroksella ja tastingin merkeissä.

Lue lisää ja varaa matkasi

Empordà

Espanja Emporda

Perelada

Perelada

Castillo Pereladan linnan liepeillä on valmistettu viiniä keskiajalta lähtien. Miguel Mateu osti linnan ja maat sen ympäriltä vuonna 1923, tavoitteenaan elvyttää viininviljely alueella. Hän tuskin aavisti millaiseksi viinien, kulinarismin ja taiteiden tyyssijaksi tuo silloin hylätty pikkukylä muuttuisi sadassa vuodessa. Myöhemmin hänen vävynsä Arturo Suqué otti vastuun tilasta ja tänä päivänä viinitaloa johtaa Arturon pojanpoika Javier Suqué Mateu.

Empordà on Espanjan vanhin viinintuotantoalue, jolla Pereladankin tilukset sijaitsevat. Sen maaperä on erityisen moniulotteinen ja kerrostunut, siitä löytyy mm. liuskekiveä, hiesua, soraa ja hiekkaisia harjuja. Maaperän moniulotteisuus ja Välimeren suotuisa ilmasto tarjoavat mahdollisuuden viljellä useita eri rypälelajikkeita menestyksekkäästi.

Barcelonan liepeillä vierailevien kannattaa suunnata rannikkoa pitkin pohjoiseen ja varata Pereladan monista aktiviteeteistä itselleen sopivin. Pereladalla voi myös yöpyä ja sijaitsee tiluksilla golfkenttäkin lajista innostuneille!

Lue lisää ja varaa matkasi 

Aragonia, Zaragoza

Espanja Aragonia

Bodegas Tempore

Bodegas Tempore

Barcelonaan matkaavien kannattaa ehdottomasti ajoreissullaan piipahtaa Aragonian alueella ja nimenomaan Bodegas Temporen tilalla.

Bodegas Tempore syntyi monia sukupolvia viiniä viljelleen perheen intohimosta ja rakkaudesta maaperäänsä. Edellä aikaansa he päättivät astua kohti tuntematonta ja alkaa tuottaa omia viinejä luonnonmukaisin menetelmin. Generation 76 (heidän Alkosta saatavilla oleva suosittu viini) viittaa perheen nyt vastuussa olevaan sukupolveen, joka mielellään ”rikkoo rajoja”.

Bodegas Temporelta voit varata niin kellarikierroksen kuin viininmaisteluhetken.

Lue lisää ja varaa matkasi 

Rioja

Espanja Rioja

Marques de Vargas

Marques de Vargas

Marques de Vargas on perheomisteinen, vuonna 1840 perustettu viinitalo Espanjassa. Talo tuottaa upeita, laadukkaita viinejä omilta tarhoiltaan kolmelta eri viinialueelta: La Rioja, Ribera del Duero ja Rias Baixas.

Marques de Vargas -viinitalo sai alkunsa, kun Don Felipe de Mata, Vargaksen 8. markiisi, istutti ensimmäiset viiniköynnökset Riojaan, Hacienda Pradalogariin. Nyt on menossa jo perheen neljäs sukupolvi intohimoisia viljelijöitä. Marques de Vargas sijaitsee Logronossa, Rioja Altan sydämessä. Tila käsittää 60 ha alueen ja siellä kasvavat Riojan alueen tyypilliset rypäleet: Tempranillo, Garnacha, Mazuelo, Graciano ja Maturana. Viljelyssä ei käytetä kasvi- eikä tuholaismyrkkyjä.

Marques de Vargasilla pääset maistelemaan tilan viinejä erilaisissa tastingeissä.

Lue lisää ja varaa matkasi 

Ribera del Duero

Espanja Ribera del Duero

Pradorey

Pradorey

Bodegas Pradorey sijaitsee Ribera del Dueron alueen korkeimmalla ja kylmimmällä alueella Ventosillan kuninkaallisessa kartanossa. Kartano kuului kuninkaalliseen perheeseen 1400-luvulla. Vuonna 1982 nykyiset omistajat, Cremades-perhe, alkoivat istuttaa viinitarhoja kartanoon, josta tuli ylivoimaisesti Ribera del Dueron suurin viinitarhanomistaja, jolla on tällä hetkellä 520 hehtaaria. Nykyään viinitila tuottaa periytyneellä Pradorey-nimellään erilaisia ​​viinejä pääasiassa Tempranillosta, Cabernet Sauvignon- ja Merlot-viinirypäleistä.

Pradoreylläkin on muutamia erilaisia tastingmahdollisuuksia. Suosittelemme tutustumaan tarjontaan ja nappaamaan omalle lomalle sopivimman vaihtoehdon.

Lue lisää ja varaa matkasi 

Bodega Conde de San Cristobal

Conde de San Cristobal

Vain 30 minuutin ajomatkan päässä Pradoreystä sijaitsee Marques de Vargasille kuuluva Bodega Conde de San Cristobal. Tilan perusti Matan perhe vuosisadan alussa ja tilan nimi on muisto isoisä Pelayon kunniaksi (isoisä Pelayo oli San Cristobalin 8. kreivi). Tila on 80 ha kokoinen ja viljeltävät rypäleet ovat Tinta Fina, Merlot sekä Cabernet Sauvignon. Viljelyssä ei käytetä kasvi- eikä tuholaismyrkkyjä ja tilalla valmistetaan ainoastaan punaviinejä.

Heiltäkin pystyt varaamaan viiniä ja naposteltavaa sisältävän tastingelämyksen.

Lue lisää ja varaa matkasi 

Toro

Espanja Toro

Bodega Numanthia

Numanthia

Pienen loikan päässä Ribera del Duerosta sijaitsee yksi Espanjan karuimmista viinialueista nimeltään Toro. Vuonna 1998 perustettu Numanthian viinitalo tuottaa näissä karuissa maisemissa uskomattomia viinejä. Alueen vaativa ilmasto ja karu hiekkamaa tekevät viiniköynnöksistä todellisia selviytyjiä. Talo valmistaa viinejä ainostaan Tinta de Toro lajikkeesta, joka kuuluu Tempranillo sukuisiin rypäleisiin. Bodega Numanthian omistamat tarhat ovat tänä päivänä luomusertifioituja ja tavoitteena on sertifioida myös kaikkien yhteistyökumppaneiden viljelyt.

Bodega Numanthia kutsuu kaikki viinin rakastajat vieraakseen. Tilalla on tarjolla runsaasti erilaisia tastingejä ja tilakierroksia.

Lue lisää ja varaa matkasi 

Rias Baixas

Espanja Rias Baixas

Pazo de San Mauro

Pazo de San Mauro

Marques de Vargas viinitalolle kuuluva Pazo de San Mauron tila tuli perheen omistukseen vuonna 2003 ja se sijaitsee legendaarisella Albariño-rypäleen alueella Rias Baixasissa. Itse tila on vuodelta 1591 ja siellä on aina valmistettu viiniä. Tila on Condado de Tean alueella ja se on 30 ha kokoinen. Köynnösten keski-ikä on noin 40 vuotta. Suurin osa köynnöksistä on Albariñoa, mutta tilalla kasvatetaan myös Loureiro ja Godello -lajikkeita.

Pazo de San Mauro ottaa vastaan vieraita ja tarjoaa tastingelämyksiä.

Lue lisää ja varaa matkasi

Artikkelin kuvat: Tuottajat