Viinimatka Ranskaan

viinimatka Ranskaan

Suunnittele viinimatka Ranskaan Viinipostin vinkkien avulla

Ranskan viinialueet kartta

Ranskan viinialueet kartalla. Kuva: De Long

Viinimatkustelun kannalta Ranska tarjoaa upean kattauksen viinimaailman historiaa! Klassikkoalueet Alsace, Provence, Rhonen laakso, Champagne ja Chablis ovat vain osa tämän upean maan viinialueista, joihin sinunkin tulisi matkustaa vielä jonain päivänä. Meiltä Viinipostilta löytyy rutkasti suosituksia viinimatkallesi Ranskaan. Lähdetäänkö siis pikimmiten Ranskan viinialueiden kiertoretkelle?

Suunnittele viinimatkasi varrelle näitä ihastuttavia viinitaloja:

Champagne

Ranskan viinialue Champagne

Veuve Clicquot

Veuve Clicquot

Kukapa ei haluaisi vierailla Ranskan yhdelle kauneimmista viinialueista? Samppanja on viinirakastajan unelma kohde!

Yksi maailman suosituimmista ja tunnetuimmista samppanjataloista Veuve Clicquot ottaa vastaan samppanjanystäviä tiluksilleen.

Veuve Clicquot'n vuonna 1772 alkanut historia kytkeytyy vahvasti nuorena leskeytyneen madame Clicquot'n elämäntyöhön ja persoonaan. Rohkea ja rautainen liikenainen luotsasi perheyrityksensä merkittäväksi samppanjataloksi. Veuve Clicquot'n talon maine perustuu samppanjoiden upean runsaaseen makuun, perinteiden jatkuvuuteen sekä intohimoon ja täydellisyyden tavoitteluun viininvalmistuksessa. Kuten madame Clicquot itse kuvaili: "Ainoastaan yhtä laatua - parasta".

Veuve Clicquot tarjoaa laajan valikoiman erilaisia tasting-tilaisuuksia ja tilakierroksia upeissa kellareissaan ja viinitiloillaan.

Lue lisää ja varaa matkasi 

Champagne G.H. Martel

G.H. Martel

G.H. Martel on Vuonna 1869 Avenay Val d’Or kylässä Epernayn lähellä perustettu Samppanjatalo. G.H. Martel & Co groupilla on yli 200 hehtaaria omia viljelyjä ja se ostaa rypäleitä viljelijöiltä yli 800 hehtaarin alueelta. Yrityksellä on kolme perinteistä rypäleiden puristamoa ja 20 000 m2 kellareita. G.H. Martel & Co samppanjan persoonallinen maku ja hienostuneisuus perustuu Rapeneau-perheen taitoon, joka on siirtynyt isältä pojalle neljän sukupolven ajan.

G.H. Martelilla pääset vierailemaan UNESCO:n maailmanperintökohteeksikin valituissa kellareissa.

Lue lisää ja varaa matkasi 

Alsace

Ranska viinialue Alsace

Domaine Fernand Engel

Fernand Engel

Engelin perhe viljelee luomu- ja biodynaamisia viinitarhojaan jo neljännessä sukupolvessa Alsacen Rorschwihrissä. Heidän filosofiansa kunnioittaa arvokasta maaperää ja luonnon monimuotoisuutta, jota he vaalivat ajatellen tulevia sukupolvia.

Suomessakin hurjasti kiitosta ja palkintoja kerännyt Fernand Engel ottaa vastaan vieraita upeille tiluksilleen. Lue lisää ja varaa matkasi.

Gustave Lorentz

Gustave Lorentz

Vuonna 1836 perustettu Gustave Lorentz on kokonaan perheomisteinen 6. sukupolvessa ja taloa johtaa tänä päivänä Georges Lorentz. Viinitalo sijaitsee Bergheimissa Keski-Alsacessa, jossa savinen ja kalkkinen maaperä sekä aurinkoiset olosuhteet ovat otolliset korkealaatuisten ja “gastronomisten” viinien tuotantoon. Gustave Lorentz viljelee 33 hehtaaria kattavilla viinitarhoillaan Alsacelle tyypillisiä lajikkeita kuten Rieslingia, Gewurztramineria, Pinot Gris’tä ja Muscatia. Viinitarhoista 1,5 hehtaaria sijaitsee Alsacen pienimmällä Grand Crullä, Kanzelbergin kukkuloilla ja 12 hehtaaria Grand Cru Altenberg de Bergheimissa. Puolet Gustave Lorentzin tarhoista on Grand Cru tarhoja ja vuodesta 2012 lähtien kaikki 33 hehtaaria ovat myös saaneet luomusertifikaatin.

Gustave Lorentz kutsuu Alsacessa vierailevat viininystävät vierailemaan tilallaan ja maistamaan upeita viinejään.

Lue lisää ja varaa matkasi 

Chablis

Ranska viinialue Chablis

Simonnet Febvre (Louis Latour)

Simonnet Febvre

Vuonna 1797 perustettu Maison Louis Latour jatkaa yhä perheyhtiönä, nyt jo 11. sukupolvessa. Kansainvälistä mainetta nauttiva perhe valmistaa viinejä lukuisilla Burgundin ala-alueilla huolehtien rakkaan seutunsa kestävästä kehityksestä sekä arvokkaista perinteistä. Jokainen viini edustaa paitsi terroiriaan, myös Louis Latourin nimeen liitettävää tinkimätöntä eleganssia.

Simonnet Febvre on yksi Louis Latourin taloista. Vuonna 1840 perustettu tila on yksi vanhimmista Chablis’n perinteisistä tuottajista. Jos siis eksyt Chablis’n alueella vieraile heidän tiluksillaan ja tutustu tuottajan laajaan valikoimaan ja etenkin Crémant de Bourgogneihin.

Lue lisää ja varaa matkasi 

Burgundy

Ranska viinialue Burgundy

Château de la Greffière

Château de la Greffière

Château de la Greffièrein omistaja perhe Greuzard osti linnan ja viinitilan Mâcon alueelta Etelä-Burgundista vuonna 1924. Nyt jo neljä perheen sukupolvea on viljellyt viiniä tilalla, jossa löytyy merkkejä viininvalmistuksesta niin aikaisin kuin vuodelta 1585. Tilan harvinaisen sijainnin ja maaperän takia Château de la Greffière tuottaa 8 eri appellaation viinejä Chardonnay, Aligoté, Pinot Noir ja Gamay rypäleistä.

Greffierelle pääset vierailemaan heidän ” Vine and Wine” museossa, kiertelemään viinimössä ja maistelemaan ihania viinejä tastingeissä. Voit myös buukata piknikin tai kävellä viinitarhojen välissä, ah miten ranskalaista!

Lue lisää ja varaa matkasi 

Rhone Valley

Ranska viinialue Rhone

Domaine Des Carabiniers

Domaine Des Carabiniers

Sisarukset Fabien ja Magali johtavat yhdessä 4. sukupolven perhetilaansa Roquemauressa Côtes du Rhônen viinialueella. Heidän viinitarhojaan on hoidettu jo pitkään luonnonmukaisesti: heidän isänsä ansaitsi luomusertifikaatin jo vuonna 1997 ja sisarusten johdolla tila muutettiin täysin biodynaamiseksi. Vuonna 2009 Demeter-sertifioitu tila kukoistaa, ja viinien persoonallinen laatu kertoo kasvien hyvinvoinnista.

Tilalla pääset tutustumaan viineihin ja ostaa tuomiseksikin pulloja. Lue lisää ja varaa matkasi.

Louis Latour Ardeche

Louis Latour Ardeche

Louis Latourin yksi tiluksista, Ardeche, sijaitsee Rhonen laaksossa. Tilalla on tuotettu viiniä vuodesta 1979 asti ja se tunnetaan etenkin upeista Chardonnaystaan.

Lue lisää ja varaa matkasi  

Provence & Southern France

Ranska viinialue Provence ja Etelä-Ranska

Château d’Esclans

Château d’Esclans

Château D’Esclans sijaitsee Provencen sydämessä, Côte de Provencen rosé -viinialueella, vain puolen tunnin ajomatkan päässä St. Tropezista. Tilan kellarit tunnetaan alueen vanhimpina ja niiden historia ulottuu 1200-luvulle asti. Sacha Lichine hankki tilan vuonna 2006 ja lähti toteuttamaan visiotaan maailman parhaiden roseeviinien luomisesta. Hänet tunnetaan premium rosé -kategorian pioneerina ja "rosé renesanssin" alullepanijana.

Tuottajan yksi tunnetuimmista viineistä on Whispering Angel, joka on arvioitu maailman parhaiden rosé-viinien joukkoon. Tätä ja monia muita ihania provencen viinejä pääset maistamaan ohjatulla kierroksella ja tastingissä. Lue lisää ja varaa matkasi.

Château Roubine

Château Roubine

Château Roubine on paitsi yksi Ranskan vanhimmista viinitiloista myös yksi niistä 23:sta, jotka vuonna 1955 ylennettiin Côtes des Provencen viinialueen ”Cru Classéeksi”. Linna tunnetaan 1300-luvulta lähtien, mutta sen viinien historia ulottuu vieläkin kauemmas: aikaan jolloin roomalaisten reitti kulki sen tarhojen halki. Lue lisää ja varaa matkasi.

Louis Latour Var

Louis Latour Var

Jälleen yksi Louis Latourin tiloista, jolle pääset vierailemaan! Louis Latour Var on viljellyt Pinot Noir -rypäleitä jo vuodesta 1989. Tilalla pääset vierailemaan aukioloajan puitteissa. Lue lisää ja varaa matkasi.

Plaimont

Plaimont

Vuonna 1979 kolme viinitilaa Plaisance, Aignan ja Saint-Mont Gers yhdistivät voimansa ja nimesivät kollektiivinsa Plaimontiksi, joka on lyhenne tuottajien nimistä. Plaimontin alue on tunnettu upeista linnoistaan ja mahtavasta maaperästä, joka taas takaa korkealuokkaisen laadun Plaimontin viineissä.

Tutustu Plaimontiin ja sen tarjoamiin viinielämyksiin

Cahors

Ranska viinialue Cahors

Chateau Saint Sernin

Chateau Saint Sernin

Anne Swartvagher ja Heifara Cavalié viljelevät vanhaa 40 hehtaarin viinitilaa Cahorsissa, Malbecin synnyinsijoilla. Ensimmäiset todisteet viininviljelystä tilalla yltävät vuoteet 1619. Vuonna 1965 puikkoihin astuneet Annen vanhemmat olivat ensimmäiset AC Cahors -viinin tuottajat silloisella 30 hehtaarillaan. Perhetilalla keskitytään perinteiseen käsityöhön ja laatuviineihin, jotka ilmaisevat terroiriaan. Heillä on myös HVE (High Environmental Value) -sertifikaatti erityisen ympäristöystävällisestä toiminnastaan.

Tuottaja ottaa viininystäviä vastaan. Heidän sivuillaan on myös paljon kulttuuri- ja ruokavinkkejä. Lue lisää ja varaa matkasi.

Normandy

Ranskan viinialue Normandy

Domaine Dupont

Domaine Dupont

Normandialainen Dupontin perhe on tuottanut siidereitä ja calvadosta vuodesta 1887 lähtien. Perheen 30 hehtaarin tilalla kasvaa 13 omenalajiketta, joista valmistetaan siideriä, calvados’ta ja pommeauta. Kypsät omenat kerätään, pestään, murskataan ja puristetaan. Omenamehusta valmistetaan hienoa Normandialaista siideriä ja calvados’ta, jota kypsytetään tammitynnyreissä jopa 40 vuotta.

Tuottajan sivuilta voit tutustua tilakierroksiin ja maisteluihin. He myös vinkkaavat paljon erilaisia aktiviteetteja alueeltaan. Lue lisää ja varaa matkasi.

Pariisi

Ranska viinialue Paris

Gallia Paris

Gallia Paris

Alkujaan Pariisin suurin panimo 1900 luvun alussa lopetettiin vuonna 1969. Uuden käsityöläispanimo Gallian perustivat kaverit Guillaume ja Jacques vuonna 2009. Nyt panimo on laajentunut, osaaminen vahvistunut, koko tuotanto siirtynyt panimon omiin tiloihin ja Gallia tunnetaan taas pariisilaisten omana oluena ja panimona. Suomen markkinat ovat yksi harvoista vientikohteista Gallia oluelle Pariisin ulkopuolella.

Lue lisää ja varaa matkasi

Artikkelin kuvat: Tuottajat