Viinimatka Italiaan

viinimatka italiaan

Suunnittele viinimatka Italiaan Viinipostin vinkkien avulla

Italia viinialueet kartta

Italian viinialueet kartalla. Kuva: Wine Enthusiast

Oi tuo viinimaailman suloisin kehto! Jos sinun olisi ihan pakko valita vain yksi maa, jonka viiniä saisit juoda loppuelämän, veikkaisimme että aika moni teistä valitsisi Italian 😉 Ja miksikäs ei! Italian monimuotoisuus niin maantieteellisesti kuin viineissä ilahduttaa viininmaistajaa kerta toisensa jälkeen.

Jotta jokainen meistä saisi maistaa oman palan italialaista la dolce vitaa kerättiin lista mitä ihanammista viinitiloista, joille myös sinä voit matkustaa viinimatkallasi Italian pittoreskeissa maisemissa. Inspiroidu näistä viinitiluksista ja suunnittele siis oma matkasi.

Lähde siis kanssamme kierrokselle Italian arvostetuimmille (ja kauneimmille!) viinialueille…

Veneto

Italia Veneto

Kuva: Wine Enthusiast

Tommasi Viticoltori

Tommasi

Tommasin viinitila on perustettu vuonna 1902. Se sijaitsee Italiassa Veneton alueella, Valpolicella Classico-alueen sydämessä. Isoisä Giacomon pieni viinitila on kasvanut vakaasti vuosien kuluessa ja nykyään Tommasi viljelee viiniä myös Veronan DOC-alueella, Trevison Proseccossa, Lombardian Oltrepò Pavesessa, Toscanan Montalcinossa ja Maremmassa sekä Apulian Manduriassa. Tommasia johtaa jo 4. sukupolvi.

Tommasilta voit varata erilaisia tilakierroksia ja tastingejä. Voit myös majoittua Tommasin omistamaan Villa Quaranta Hotel & SPA:han.

Lue lisää ja varaa matkasi

Zenato

Zenato

Zenato on perheomisteinen viinitalo, jonka Sergio Zenato perusti vuonna 1960. Nyt jo edesmennyt Sergio omasi vahvan vision alueen potentiaalista ja nykyisin taloa johtaa hänen lapsensa Nadia ja Alberto Zenato. Zenaton noin 70 hehtaaria käsittävät viinitarhat sijaitsevat Veneton maakunnassa Luganan ja Valpolicella Classicon parhailla alueilla, jossa Gardajärven ja vuoriston läheisyyden ansiosta vallitsee kasvuolosuhteille otollinen mikroilmasto. Tuotannon kiintopisteitä ovat Luganassa uniikista Trebbiano di Luganasta valmistettu valkoviini ja Valpolicellan alueella, Costalunga-tarhalta tulevat Amarone ja Ripassa. Zenaton viinifilosofia nojaa vahvasti oman alueen rikkaaseen historiaan ja kulttuuriin sekä perinteen kunnioittamiseen, mutta myös jatkuvaan uudistumiseen ja laadun kehittämiseen. Zenaton viinit ovat kansainvälisesti arvostettuja ja viiniasiantuntijoiden ylistämiä.

Zenato tarjoaa erilaisia viinikierroksia upeilla tiluksillaan.

Lue lisää ja varaa matkasi

Piemonte

Italia Piemonte

Kuva: Wine Enthusiast

Villa Sparina Gavi

Gavi

Villa Sparina perustettiin 1970, Moccagatta perheen toimesta. Perhe halusi perustaa talon rakkaudesta Piemonteen, Gavi viineihin sekä hotelli- ja ravintolatoimintaan.

Villa Sparinalla voit tutustua upeisiin kellareihin ja varata maistelutilaisuuden. Tilan yhteydessä on myös hotelli- ja ravintolatoimintaa.

Lue lisää ja varaa matkasi

Gancia

Gancia

Carlo Gancia perusti Italian vanhimman kuohuviinitalon Gancian 1850-luvulla. Opiskeltuaan kuohuviinin valmistusta Ranskan Champagnessa, hän palasi kotiseudulleen Piemonteen ja aloitti viinintuotannon Canellissa. Carlo Gancian tuotua vuonna 1865 markkinoille ensimmäisen italialaisen kuohuviinin – perinteisellä samppanjamenetelmällä moscato-rypäleistä valmistetun Asti Spumanten – sen suosion kasvulle ei tuntunut olevan rajoja. Aktiivisen markkinoinnin ja viennin nopean kehittymisen myötä Astista tuli nopeasti maailman toiseksi tunnetuin kuohuviini heti samppanjan jälkeen. 150 vuotta myöhemmin ikinuori Gancia on edelleen Italian johtava kuohuviinitalo. Suomessa Gancia Asti on ylivoimaisesti suosituin makea kuohuviini, ja DOC-luokituksen omaava Gancia Prosecco kasvattaa suosiotaan kuplivien juomien ystävien keskuudessa.

Casa Gancia rakensi viinimönsä satoja vuosia vanhojen maanalaisten kalkkiluolastojen päälle. 600Mluolastossa lämpötila on ympäri vuoden 12-14°C ja olosuhteet kalkkipitoisen maan sisässä ideaalit. Viinikellarit ovat nykyään UNESCO:n suojelukohde.

Gancian tilalla pääset tutustumaan historiallisiin kellareihin.

Lue lisää ja varaa matkasi

Toscana

Italia Toskana

Kuva: Wine Enthusiast

Antinori nel Chianti Classico

Antinori

Antinorin viinitalo on kiistämättä Italian tunnetuimpia ja arvostetuimpia viinitaloja. Harvalla suvulla on yhtä pitkä historia viininvalmistajana: Antinorilla on tehty viiniä 26 sukupolven ajan. Tämän firenzeläisen suvun tarinan viinin parissa katsotaan alkaneen vuonna 1385, kun Giovanni di Piero Antinori liittyi firenzeläiseen viinintekijöiden kiltaan, ” Arte Fiorentinaan”. Siitä lähtien suvussa on valmistettu viiniä katkeamattomasti – kokemusta on karttunut yli kuuden vuosisadan verran. Markiisi Piero Antinorin siirryttyä sivuun, talon johdossa toimii nykyään hänen vanhin tyttärensä Albieran Antinori siskojensa Allegran ja Alessian avustuksella. Perinteiden kunnioittaminen, intohimo viiniin, sen viljelyyn ja maaperään, sekä toisaalta intuitio ohjaavat työtä Antinorin talolla. Sammumaton intohimo ja kiinnostus uusiin kokeiluihin on vienyt Antinorin Toskanasta myös muualle Italiaan. Upeita persoonallisia tiloja löytyy nykyään myös Umbriasta, Piemontesta, Lombardiasta ja Apuliasta. Erityistä mainetta Antinori on niittänyt mm. upeilla supertoskanalaisilla viineillään Tignanellolla ja Solaialla. Talon filosofia kuitenkin korostaa, että jokainen viini, hintaluokasta ja alkuperästä riippumatta valmistetaan yhtäläisellä huolella, osaamisella ja rakkaudella.

Antinorin maailmankuuluihin viineihin pääset tutustumaan erilaisilla kierroksilla ja tastingeissä heidän tilallaan.

Lue lisää ja varaa matkasi

Poggio al Tufo

Poggio al Tufo

Perheomisteisen Tommasin Toscanan Maremmassa sijaitseva viinitalo kutsuu matkailijat tutustumaan klassikoalueen viinintuotantoon.

Upeissa maisemissa pääset tutustumaan viinintuotantoon, maistamaan viinejä erilaisissa tastingeissä ja jopa yöpymään pienessä 8 huoneen maalaistalossa.

Lue lisää ja varaa matkasi

Casisano

Casisano

Myös Casisano kuuluu perhetila Tommasin omistukseen. Montalcinoistaan tunnettu tila sijaitsee Toscanan kauniilla kukkuloilla.

Varaa Casisanon sivuilta oma tastingpakettisi.

Lue lisää ja varaa matkasi

Trentino

Italia Trentino

Kuva: Wine Enthusiast

San Leonardo

San Leonardo

Tenuta San Leonardo sijaitsee 25 hehtaarin viljelyalueella kauniin Adige-joen rannalla Trentinon alueella Italiassa. Viiniä on valmistettu tällä historiallisella alueella jo yli tuhat vuotta. Tenuta San Leonardon tila on ollut viimeiset 50 vuotta Carlo Guerrieri Gonzagan silmäterä ja se tunnetaan upeista käsityöläisviineistään.

San Leonardon tilalla pääset tutustumaan vanhoihin kellareihin ja maistamaan viisi tilan viiniä.

Lue lisää ja varaa matkasi

Friuli

Italia Friuli

Kuva: Wine Enthusiast

Livon

Livon

Dorino Livon osti ensimmäiset tarhansa 1964 ja siitä lähtien perheyritys on laajentunut tarha tarhalta, alue alueelta, ja nykyisin he viljelevät myös Chianti Classicossa sekä Umbrian Montefalcossa. Friulissa viinejä on viljelty jo Rooman imperiumin aikoihin, ja perheyritys jatkaa perinteitä Colli Orientali del Friulin kukkuloiden katveessa, korjauttamastaan Locanda Villa Chopriksesta käsin.

Livonin tilalla voit yöpyä ja varata oman tastingin.

Lue lisää ja varaa matkasi

Vulture

Italia Vulture

Kuva: Wine Enthusiast

Paternoster

Paternoster

Myös Basilicatan viinialue oli ollut Tommasin tähtäimessä jonkin aikaa. Viinitilan etsiminen sai täällä uudenlaisen ratkaisun, kun Tommasi solmi yhteistyösopimuksen Vulturen alueen vanhimpiin viinintuottajiin kuuluvan Paternosterin (lat. isämeidän) kanssa. Paternoster on toiminut perheyrityksenä vuodesta 1925. Perhesyistä viinitalo haki yhteistyökumppania, jollainen löytyi toisesta, perinteikkäästä italialaisesta viiniperheestä. Tommasista tuli paitsi yhteistyökumppani myös suurin osakkeenomistaja ja työt jatkuvat yhdessä Paternosterin perheen kanssa. Basilicatan helmen, Aglianico del Vulturen, tunnettuuden ja kysynnän lisääminen, luonnonmukaisuuteen ja kestävään kehitykseen yhä enemmän suuntautuva työskentely viinitarhoissa ja kellarissa kuuluvat tulevaisuudensuunnitelmiin.

Lue lisää ja varaa matkasi

Artikkelin kuvat: Tuottajat