Viini ja juusto
Nämä 7 x viini ja juusto yhdistelmää on kokeiltava
Unohda kokkaaminen ja arjen askareet, istahda sohvalle ja anna hyvän viinin ja sille sopivien juustojen kohottaa sinut ja seuralaisesi makujen taivaaseen! Viini ja juusto yhdistelmä sopii kuin nenä päähän syksyisiin iltoihin.
Koska kaikki juustot eivät nauti samoista viineistä, mitä jos valitsisitkin ensin viinin, ja sitten vasta sille sopivat juustot? Viinipostin täsmävalinnoilla säästät aikaa sekä kauppareissulla että kotona!
Valitse yksi seuraavista ”koreista”, sen sisältä voit valita minkä tahansa viinin ja juustot mieltymyksiesi mukaan.
1) Kuiva aromaattinen valkoviini + kevyet nuoret juustot
Juustot
Mozzarella, ricotta, edam, tuorejuustot, feta, vuohenjuusto, nuori raclette, brebiou, hallomium
Viinit
Gustave Lorentz Sylvaner Réserve
Domaines Schlumberger Riesling Les Princes Abbés
2) Kuiva, hedelmäinen, aavistuksen tammitettu valkoviini + nuorehkot keskivoimakkaat pähkinäiset juustot
Juustot
Voimakas emmental, kypsytetyt fondue ja gruyere, mustaleima, maasdam
Viinit
Château de la Greffière Vieilles Vignes
3) Runsaan hedelmäinen, keskitäyteläinen valkoviini + puolikovat kermaiset juustot, valkohomejuustot
Juustot
Edam, raclette, tilsit, appenzeller, cheddar, comté, gruyére, nuori manchego, tuhkajuustot, punakittijuustot, valkohomejuustot, brebiou
Viinit
Gustave Lorentz L'ami des Crustacés Pinot Blanc
Black Tower Riesling Gewürztraminer
4) Voimakas, täyteläinen, makea viini + homejuustot, voimakkaat kypsytetyt juustot
Juustot
Voimakkaatkin sini- ja valkohomejuustot, tuhkajuustot, pecorino, parmesaani, grana padano, vanhat gouda ja manchego
Viinit
Tommasi Recioto della Valpolicella Fiorato
Lenz Moser Prestige Trockenbeerenauslese
5) Kuiva, aromaattinen kevyt punaviini + puolikovat juustot, nuoret valkohomejuustot
Juustot
Appenzeller, cheddar, gruyére, tilsit, edam, emmental, maasdam, nuoret valkohomejuustot
Viinit
Domaines Schlumberger Les Princes Abbés Pinot Noir
Zenato Veneto Rosso Parziale Appassimento
6) Runsas hilloinen punaviini+ homejuustot, kovat ja puolikovat juustot
Juustot
Kaikki homejuustot, parmesaani, pecorino, grana padano, manchego, cheddar, appenzeller, gouda, comté, tilsit
Viinit
Zenato Amarone della Valpolicella Classico
Generación 76 Organic Tempranillo
7) Rouhea ja tanniininen punaviini + kovat suolaiset juustot
Juustot
Parmesaani, pecorino, grana padano, vanha gouda, vanha manchego
Viinit
Juustojen ja viinien yhdistämiseen pätevät samat perussäännöt, kuin muidenkin ruokien kohdalla. Juustoja jaotellaan mm. rasvaisuuden, kovuuden ja kypsytyksen perusteella. Rasvat kaipaavat happoja, voimakkaat maut hedelmää. Kypsyttäminen voimistaa juuston makua sekä kasvattaa umamipitoisuutta. Usein juustot ovat kuitenkin kypsytettyinä myös voimakkaan suolaisia, ja tämä helpottaa yhteensopivuutta viinien kanssa. Perussääntö on – aivan kuten muulloinkin: kevyttä kevyelle ja voimakkaalle voimaa.
Juusto ei kaipaa välttämättä lisukkeita, kun tarjolla on viiniä. Jos kuitenkin niitä kaipaat, valitse neutraalin makuisia keksejä ja pähkinöitä. Muista, että viinirypäleet ja hedelmät eivät sovi välttämättä yhteen viinien kanssa!
Jos et vielä ehtinyt lukea, tässä linkki ruoan ja viinin yhdistämistä käsittelevään artikkeliimme!