MAXILL - Korttelin kunkku jo 25 vuotta

maxill

Laman syövereissä syntynyt ja jo neljännesvuosisadan kovassa kilpailussa sinnitellyt. Sitä voisi kutsua nykypäivänä saavutukseksi. Ravintolalta. Mutta eihän kyseessä olekaan mikään pop up – ilmiö, vaan oman leimansa helsinkiläiseen ravintolakenttään vakuuttavasti lyönyt korttelibistro Maxill.

Maxill sijaitsee Simpun korttelissa Helsingin Ullanlinnassa, Korkeavuorenkadun ja Jääkärinkadun kulmassa. Arkkitehti Jalmari Peltosen vuonna 1935 suunnitteleman talon korkeaikkunainen kulmahuoneisto on kuin tehty ravintolaa varten. Aikaisemmin paikalla oli kauppa.

Kun astut sisään Maxilliin, tulet suoraan baariin, joka sijaitsee puoli kerrosta ravintolasalia ylempänä. Jos päätit vain kokeilla onneasi ilman pöytävarausta ja sali onkin täynnä, voit istahtaa baarin punaiselle sohvalle odottelemaan ja ihailemaan Bo Haglundin baarin takaseinälle luomaa jättimaalausta, jossa punaisella pohjalla komeilee harmaa mutteripannu ja höyryävä kahvikuppi. Toisella seinällä taas höyryävää teetä/kahvia siemailee tyylikäs naisfiguuri upeassa reliefissä. Upea yksityiskohta, nämä taideteokset. Ravintola Maxill on taideteosBaarin komein varustus on kuitenkin pullorivistö, joka on koottu laadukkaista juomista tyydyttämään monenlaisia juomatoiveita. Tilaa odotellessasi vaikkapa oikeaoppinen GT tai Cosmopolitan, joka Maxillissa on pitkä versio. Ja luonnollisesti viini sekä samppanja virtaavat tässä baarissa aina myös laseittain.

Maxill on melko pieni ravintola, mutta tilan korkeus ja suuret ikkunat luovat avaran ja valoisan vaikutelman. Ikkunat ovat myös Maxillin paras markkinointiväline. Varsinkin iltavalaistuksessa ravintolan suuret ikkunat paljastavat ohikulkijalle sisällä istuvien ihmisten kotoisalta tuntuvan tunnelman: näkymän, joka melkein väkisin kutsuu astumaan sisään ravintolaan.

Sisustukseltaan koko ravintola on pelkistetty, ei mitään turhaa. Värimaailma on mustaa, punaista ja sinistä, valkoiset pöytäliinat pöydillä. Yksinkertaista, mutta tyylikästä ja klassisen laadukasta.

Maxill on ajaton ravintola. Vai pitäisikö sittenkin ilmaista asia toisin: Maxill on jatkuvasti ajan hermolla elävä ravintola, siispä ajaton. Klassikko, jonka ei tarvitse muuttaa sisustustaan miellyttääkseen uusia sukupolvia, riittää kun ruokalistan klassikoissa(kaan) ei vierasteta gastronomian kehitystä ja uusien makujen antamaa vaihtelua. Maxill pursuaa luonnonvaloa

Maxilliin vetävät ruoka, palvelu ja miljöö

Ravintola Maxill täytti juuri 25 vuotta. Se on koko toimintansa ajan ollut yksi Helsingin suosituimmista ravintoloista. Sen ruokaa ja fiilistä on tultu maistelemaan naapurustoa kauempaakin.

Mutta mihin Maxillin suosio oikeastaan perustuu? No, ei ainakaan suuren yleisön kohdalla siihen kuuluisaan kolmen ässän teesiin: sijainti, sijainti, sijainti, sillä valtavirta vyöryy mieluiten keskustassa ja Maxill sijaitsee kukkulan toisella puolella. Tosin kympin ratikka vie melkein ovelle saakka.

Mm. alan asiantuntijat arvioivat ravintolaa Viisi Tähteä – lehden äänestyksessä muutamia vuosia sitten näin: ”Bistro-hengeltään kaupungin viihtyisin olohuone. Kortteliravintolan meininkiä. Herkullinen ruoka ja laadukas viinilista. ”/”Hieman sivussa sijaitseva Maxill on vuosien ajan säilyttänyt korkean tason ruoan maussa, henkilökunnan palvelualttiudessa, asenteessa ja miellyttävässä ilmapiirissä”.

Siinähän ne suosion syyt on analysoitu: ruoka, palvelu, miljöö. Korttelin omalle väelle lisäksi helppous, tuttuus ja kodikkuus, mistä fiiliksestä ratikan tuomatkin saavat nauttia ikään kuin bonuksena. Satunnainen kävijä saattaa ikään kuin huomaamattaan saada Maxillissa riippuvuustartunnan.

Kahden A:n Kapakka

Ravintolan omistajista julkisuudessa tunnetaan parhaiten sen perustaja Alexander Gullichsen, ravintoloitsija, kokki, ruokakirjailija ja mies mm. taannoisen avocadopastavillityksen takana.

Maxillissa sen sijaan varmimmin tapaa toisen osakkaan André ”Anttu” Ahlbäckin, joka luotsaa ravintolan käytännön toimintaa yhdessä kymmenpäisen henkilökunnan kanssa ja muissa hankkeissa kiinni oleva Alexander toimii ikään kuin laaduntarkkailijana.

Anttu on ollut mukana Maxillissa lähes alusta pitäen, ensin ravintolapäällikkönä, sittemmin myös osakkaana. Alalle hän päätyi kavereidensa kannustamana.

─ Minä en todellakaan tiennyt mitä alkaisin duunata ylioppilaskirjoitusten jälkeen. Pyrin kerran Hankeniin, mutta en päässyt. Kaverit ehkä tavallaan kannustivat tälle alalle, koska kaikki tiesivät että pidän hyvästä ruuasta ja juomista ja kotibileissä minä heiluin yleensä baarimikkona. Kiinnostus ruokaan on varmaan myös ihan kodin perintöä, sillä meidän perheessä isä teki aina ruokaa.

Niinpä Anttu meni ravintolakouluun Espooseen, mutta totesi heti, ettei keittäminen ollut häntä varten, vaan yrittäjäperheen vesana kiinnostus suuntautui kokonaisvaltaisempaan ravintolatoimintaan. Esimieheksi ja yrittäjäksi hän halusi. Suunnitelmissa on jatkaa näissä hommissa eläkeikään saakka.

─ Tämä on minun juttuni. Joka päivä oikein odotan työhön lähtöä, enkä koskaan laske työtunteja. Se tehdään mitä pitää, jotta homma hoituu ja asiakkaat viihtyvät.

Kanta-asiakkaat ovat paras kiitos

Ja asiakkaathan todella viihtyvät. On kuin kotiinsa tulisi, sanoo eräs kanta-asiakas. Henkilökunta on tuttua ja palvelu aina huomaavaista, kiittää toinen. Lounas Maxillissa katkaisee päivän parhaimmalla mahdollisella tavalla, kokee vakituinen lounasvieras.

Lounasaikaan asiakaskunta on pitkälti läheisten pikkuliikkeiden ja toimistojen väkeä. Iltaisin asiakkaat ovat pääosin etelä – helsinkiläisiä, naapurustoa, mutta moni tulee pitkänkin matkan päästä. Maxill on esimerkiksi mitä parhain valinta myöhäiseen ruokailuun vaikkapa teatterin, oopperan, konsertin tai leffaillan jälkeen, sillä keittiö ottaa ruokatilauksia vastaan viikolla kello 23.00 saakka ja viikonloppuisin peräti puoleen yöhön asti.

Kanta-asiakkaista uskollisimmat ovat käyneet Maxillissa sen perustamispäivästä alkaen, joukossa mm. monia julkisuudesta tuttuja henkilöitä. Jotkut käyvät jopa muutaman kerran viikossa, jotkut tulevat ehkä vain kerran vuodessa ravintolan legendaariselle vappulounaalle.

─ Asiakaspalvelun kannalta on tosi tärkeää, että henkilökunta ei vaihdu kaiken aikaa. Meille viihdytään pitkään, mikä on sekä meidän että asiakkaiden etu. Henkilökunnan ja asiakkaiden onnistunut vuorovaikutus luo hyvän työskentelyilmapiirin ja lisää myös asiakkaiden viihtyisyyttä: me ollaan ikään kuin samaa perhettä ja asiakkaat ovat meidän perheystäviä. He ovat meille tärkeitä, heitä varten me tätä ravintolaa pyöritämme. Laaja kanta-asiakasjoukko puolestaan on elävä todiste, ja paras kiitos siitä, että olemme tehneet jotain oikein kaikki nämä vuodet.

Rehellistä, tyylipuhdasta, vaihtelevaa ruokaa

Maxill on ruokaravintola. Ja seurusteluravintola. Monelle kanta-asiakkaalle Maxill on välistä ihan pelkkä pistäytymispaikka, jossa käydään nappaamassa espresso, olut tai lasillinen viiniä ja vaihtamassa kuulumisia henkilökunnan ja muiden kantiksien kanssa.

Ruoka on toki tärkeä osa Maxillin menestystä. Ravintolan ruokatuotteesta vastaa nuori keittiömestari Niko Pelin, joka siirtyi Maxilliin pari vuotta sitten lopettaneesta Gullichsenin Rafla – ravintolasta.

─ Niko suunnittelee ja tekee ehdotuksia ruokalista-annoksista, joita sitten viilaamme yhdessä Alexanderin kanssa Maxillin tyyliin istuviksi. Uusi ruokalista maistellaan aina henkilökunnan kanssa ja mietitään annoksille sopivia viinejä. Lounaslista vaihdetaan kaksi kertaa viikossa, à la carte – lista viidesti vuodessa. Haluamme taata vaihtelevuutta usein meillä ruokaileville.

Vaihtelua tuodaan myös erilaisten teemaviikkojen kautta, jolloin esille nostetaan jokin yksittäinen raaka-aine, esimerkiksi äyriäiset, parsa ja smörrebrödit. Suosituissa Winemaker’s dinner – tapahtumissa taas ruoka yhdistetään jonkin viinitalon viineihin ja paikalla on talon edustaja kertomassa viineistä.

Lounasta tarjotaan Maxillissa arkisin kello 11.30 alkaen aina kello 16.00 saakka. Lounasaikaan suosittuja ovat runsaat salaatit, joiden lisäksi tarjotaan husmanskost – tyyppistä kotiruokaa ja à la carte – listalta (tällä hetkellä) mm. salaattia ja grillattua lohta avokadon ja wasabidressingin kanssa. Myös Maxillin cheddarburgeri on suosittu lounasruoka.

Melko suppea, mutta moneen makuun sopiva à la carte-lista perustuu kansainväliseen keittiöön, jonka vaikutteet tulevat lähinnä Ranskasta, Italiasta ja Skandinaviasta.

─ Ruokafilosofiamme on yksinkertainen: parhaista raaka-aineista valmistettua reilun tyylipuhdasta ja rehellistä ruokaa, jonka hinta-laatusuhde on hyvä. Emme pyri maksimaaliseen katteeseen ruoan tai viinien hinnoittelussa. Valmistamme kaiken itse alusta alkaen, jos se on vain mahdollista. Annokset pidetään selkeinä ja maku edellä mennään, estetiikkaa unohtamatta.

Se legendaarinen vappulounas

Yksi vuoden kohokohdista Maxillissa on vappulounas. Se tarjoillaan aina pöytiin ja menu noudattaa Maxillin konstailematonta, modernia, kansainvälistä, mutta ei liian trendikästä linjaa. Tasokas juomavalikoima kruunaa aterian. Tunnelma ravintolassa on vakiovieraiden mukaan vappuna(kin) vailla vertaansa.

─ Osittain meidän vappuasiakkaat ovat jo keskenäänkin tuttuja, koska ovat käyneet täällä vuosia. He osaavat pitää hauskaa ilman että hauskanpidosta tulisi ryyppyjuhla. Baarissa ihmiset ovat kuin sillit suolassa, mutta ne rakastavat sitä. Eikä minkäänlaisia ongelmia pääse syntymään, koska kaikilla on hyvä fiilis, innostuu Anttu, vaikka vappuun on vielä aikaa.

Jos kiinnostuit, niin pidä kiirettä, sillä luultavasti jo nyt vuoden 2018 varaukset alkavat täyttyä. Tai ehkä sinua kiinnostaisi liittyä niiden pääkaupunkilaisten joukkoon, jotka joka vappu suuntaavat toivorikkaina yhtä legendaarisille ”Maxillin vappujatkoille”, jotka alkavat noin kello 18.00 toisen kattauksen päätyttyä.

─ Monet ravintolat sulkevat heti lounaan jälkeen, mutta meillä vappurieha jatkuu aina pikkutunneille saakka. Monet kakkoskattauksen asiakkaat jäävät istumaan iltaa, ja jengiä on tyrkyllä ovella koko illan. Vappu on ainoa päivä vuodessa, kun saan toimia myös portsarina. Jonkunhan täytyy vähän kontrolloida juhlivaa väkeä, nauraa Anttu ja toivottaa kaikki tervetulleiksi Maxilliin Taiteiden yönä 24.8.2017, jolloin ravintolassa soi elävä musiikki.

Viiniposti suosittelee seuraavia viinin ja ruoan yhdistelmiä Maxillin listalta:

  • Tiikerirapusalaattia, pehmeää vuohenjuustoa ja mangorelissiä & Kendermann Riesling vom Kalkstein
  • Maxillin cheddarjuustoburgeri, pekonihilloa ja ranskalaiset perunat & Bonterra Zindandel 2015 (Organic)
  • Marmoroitua ulkofileetä, perunaconfit ja rosmariinivoita & Promis Ca´Marcanda Gaja 2014

Viiniposti onnittelee iätöntä Maxillia! Jatkakaa samalla konseptilla seuraavat 25 vuotta!

Ravintola MAXILL

KORKEAVUORENKATU 4, 00150 HELSINKI

UH. 09 638 873 • MAXILL@MAXILL.FI

AVOINNA MA-TI 11:30-24, KE-PE 11:30-01 LA 13-01 • SU SULJETTU

Teksti: Sirpa Lauttamus-Ahola

Kuvat: Maxill. Maxill 25 v. juliste: Klaus Danger Suhonen ja Maria Ahonen

Julkaistu 8/2017