Viiniä ja vatsan nautintoja Vinkkelissä

ravintola vinkkeli

Helsingin ravintola Vinkkelin sommelier ja ravintoloitsija Antti Uusitalo on tuttu kasvo suomalaisissa ravintola- ja viinipiireissä. Hän vastaa salihenkilökunnan kanssa siitä, että Vinkkelissä paikat ovat kunnossa, tarjoilu pelaa ja viini virtaa. Keittiömestariosakkaat Olli Marttila ja Matti Vesikkala puolestaan pitävät huolen vatsalle annettujen lupausten täyttämisestä. Ravintola Vinkkeli kutsuu sinut herkuttelemaan..

Korkeavuorenkadun ja Pienen Roobertinkadun kulmaan valmistui vuonna 1889 arkkitehti Oscar Finckenbergin suunnittelema komea, uusrenessanssia edustava rakennus. Samaan aikaan Pariisissa juhlittiin maailmannäyttelyn kunniaksi kohonnutta Eiffel-tornia.

Nyt tuossa samaisessa kulmatalossa sijaitsee ravintola Vinkkeli, yksi vuoden 2016 uusista tulokkaista, jonka ilmapiirissä on selvä ripaus mannermaista klassista hienostuneisuutta, jollaista voi edelleen kokea monissa mannereurooppalaisissa ravintoloissa mm. Ranskassa. Sattumaako? Ehkäpä ei, sillä ravintolan perustajakolmikko sommelier Antti Uusitalo ja keittiömestarit Olli Marttila sekä Matti Vesikkala hyppäsivät ravintolaprojektiin perinteikkäästä Savoysta, joka on eittämättä yksi Helsingin klassisimpia ravintoloita.

”Klassinen, tyylikäs, kodikas ravintola kauniissa talossa. Sellainen oli tavoitteemme. Savoyn opeilla. Ei bistro eikä brasserie, vaan Ravintola isolla ärrällä. Paikka, jonne tulemisen kynnys on alhainen, mutta jossa voi nousta askeleen arjen yläpuolelle. Eräänlainen gastronominen lepokoti, jonka ruokalistalla ei kikkailla, vaan sieltä löytyy tuttuja klassisia ravintola-annoksia: skagenia, coeurdefileetä, tartaria hieman uudenlaisesta vinkkelistä, uusklassisesti toteutettuna ja aina tuoreista raaka-aineista valmistettuina. Viinejä, jotka istuvat ruokaan ja jotka tarjotaan kauniista lasista, kauniisti katetussa pöydässä. Huomaavaista palvelua unohtamatta”, Antti kuvailee Vinkkelin liikeideaa.

Rohkea veto ryhtyä ravintoloitsijaksi tällä hetkellä, kun Helsinkiin nousee mielenkiintoisia ravintoloita kuin sieniä sateella. Eikö yhtään pelottanut?

”No, en minä ainakaan osannut pelätä, kun ei ollut aikaisempaa kokemusta ravintolan avaamisesta. Työskentelin Royal Ravintoloiden palveluksessa lähes kaksi vuosikymmentä ja nautin jokaisesta päivästä. Mutta maailma muuttuu, yrityskulttuurit muuttuvat, se on vain hyväksyttävä. Menneiden haikailu on hedelmätöntä, sillä entinen ei koskaan palaa. On mentävä rohkeasti uutta päin. Kun minua houkuteltiin mukaan yrittäjäksi, en epäröinyt, koska olin jo valmis muutokselle. Sitä paitsi lempisanontani on, että asioilla on tapana järjestyä. Paljon uutta on pitänyt opetella, asioita, joita ei kuukausipalkkaa nauttivana tarvinnut miettiä”, Antti muistelee.

Antiikkikaupasta kulman kunkuksi

Kun nyt istuu Vinkkelissä, tuntuu kuin se olisi ollut siinä paikassa aina. Niin taidokkaasti arkkitehti Risto Wikberg on onnistunut kolmen entisen liiketilan yhdistämisessä yhdeksi kokonaisuudeksi. Tosiasiahan on, että remontti oli mittava: vaadittiin seinien puhkomista ja kellaritilojen täydellistä uudistamista. Ravintolatilan lisäksi yläkertaan rakennettiin keittiö, alakertaan varastot, toiletit, sosiaalitilat ja vielä vanhan hiilikellarin paikalle viinikabinetti.

Eri tasoissa sijaitsevaa salia dominoivat majesteettiset ikkunat. Ne ovat sisustuselementti itsessään ja tuovat valon sisälle. Vastapäisellä seinällä taiteilija Esa Blickin upea kellertävä taideteos Aurinkotarinoita on nimensä mukaisesti kuin aurinko, joka paistaa suoraan ikkunasta seinälle. Teos, samoin kuin taiteilijan kaksi muuta, sisustukseen täydellisesti istuvaa harmaasävyistä työtä, ovat lainassa kanta-asiakkaan kokoelmista.

Salin hopeanharmaalla kevennetty värimaailma on rauhoittavasti musta ja valkoinen, salihenkilökunnan työasuja myöten. Pöydillä valkoiset liinat, tuoreet kukat ja kauniit Riedelin Veritas - viinilasit. Klassisen pelkistettyä, vähäeleistä. Rakennuksen hengelle uskollinen ravintolamiljöö, jossa ruoka ja viini sekä hyvä palvelu saavat rauhassa nousta pääosaan.

Vinkkelissä viini kunnioittaa ruokaa

Antti tiesi jo yläasteella, että hän halusi tehdä töitä ruoan parissa. Kiinnostus oli peräisin omasta kodista, mutta vierailut Italiassa asuvan tädin luona toivat siihen aivan uusia ulottuvuuksia. Tädin keittiössä tuoksui taivaalta ja Antti näki omin silmin kuinka maukas ruoka syntyi yksinkertaisista, mutta ehdottomasti tuoreista raaka-aineista.

Kun Antti aloitti ravintola-alan opinnot silloisessa Haaga-Instituutissa, Suomi oli juuri liittynyt Euroopan unioniin, mikä avasi monenlaisia uusia mahdollisuuksia mm. suomalaisen viinikulttuurin kehittymiselle.

”Omassa kodissani kyllä nautittiin viiniä, mutta vasta opiskeluaikana, ja juuri tapahtuneen viinillisen ilmapiirin vapautumisen myötä, tarjonnan ja mahdollisuuksien lisääntymisen ansiosta, viinit ikään kuin putosivat syliini ja innostuin niistä heti ihan valtavasti.”

Se kiinnostus on kantanut hedelmää. Nykyisin Antti tunnetaan erityisesti laaja-alaisesta viiniosaamisestaan. Hän on palkittu sommelier, viinikirjoittaja ja kirjailija, luennoitsija ja kouluttaja. Kysykää Antilta mitä tahansa viinistä, sieltä pesee. Hänessä kiteytyvät sommelierin ammattitaidon kaikki ominaisuudet: loputon innostus ja uteliaisuus, jatkuva oppimishalu ja asiakkaan mielipidettä kunnioittava asiantuntijuus.

Ravintola Vinkkeli haluaa antaa luonnollisesti viinille näkyvän roolin. Viinilista ei ole kuitenkaan mikään tiiliskivi, vaan noudattaa samaa minimalistisen klassista linjaa kuin à la carte - ruokalista.

”Viinilista on meidän viini-filosofiamme kivijalka. Sieltä löytyy valikoima viinimaailman legendaarisia klassikoita ja alueilleen tyypillisiä viinejä useilta eri viinialueilta”, Antti kuvailee selaillessamme typografialtaan selkeän pelkistettyä listaa.

"Listan ulkopuolelta tulevien viinien pelikenttä taas on neljän ruokalajin Keittiömestarin menu, joka tarjotaan joka ilta ravintolassa. Sen viinipakettiin valitsen uusia, mielenkiintoisia ja ruoan kanssa uudenlaisia elämyksiä tuottavia ja ruokaa kunnioittavia viinejä, joissa mm. on riittävästi hapokkuutta leikkaaman esimerkiksi ruoan rasvaisuutta.”

Viinipaketin valinta kannattaa yleensä, koska sen kautta pääsee tutustumaan monenlaisiin viineihin, jotka on harkiten valittu. Mutta ei Vinkkelissä katsota kieroon, vaikka haluaisit nauttia vain lasillisen.

Viinin tarinoita Vinkkelissä

Tällä hetkellä Antin ammattitaito on yrityksen kokopäiväisessä käytössä. Kirjoittaminen ja muu viiniin liittyvä, oman ravintolan ulkopuolella, on ainakin hetken tauolla.

Mutta eipä hätää, Antti kyllä kertoo tarjoamiensa viinien tarinan asiakkailleen. Antille kun viini ei ole vain alkoholia pullossa, vaan paljon suurempien asioiden summa.

”Minua viinissä kiehtoo kokonaisuus, viinin tarina. Se syntyy monesta palasesta alkaen rypäleen ja sen kasvupaikan historiasta, tuottajan historiasta ja koko viinin kulttuurihistoriallisesta taustasta. Ja alkuperäisyydestä. Ei sherryä voi tehdä Kiinassa! Sillä ei ole sherryn historiaa. Eikä englantilainen kuohuviini tule koskaan saavuttamaan samppanjan lumoa, vaikka olisi kuinka hyvää ja laadukasta.”

Jos haluaa kuulla enemmän Antin viinitarinoita, Vinkkelin omassa 16-hengen Viinikabinetissa pääsee tutustumaan viinien kiehtovaan maailmaan eri teemoihin suunnitelluissa viinipruuveissa. Makumatkoilla tutustutaan esimerkiksi eurooppalaisiin viiniklassikoihin, kuohuviinien monipuoliseen joukkoon tai viinin ja juuston liittoon. Valmiiden viinipruuvipakettien lisäksi maistelutilaisuus voidaan räätälöidä asiakkaan omien toiveiden mukaan.

Ennustajan vinkkelistä

Tarkasteleepa ravintola Vinkkeliä mistä vinkkelistä tahansa, ei voi olla povaamatta sille melkoisen lupaavaa tulevaisuutta. Eikös tätä ole odotettu? Pikku-Savoyta, jossa on uusklassinen ravintolameininki: valkoiset pöytäliinat, hyvää ruokaa ja viiniä, kohteliaan huomaavaista palvelua. Vinkkeliin ei tarvita herrahissiä eikä firman lompakkoa, vaan kynnys on matalalla ja omalla kukkarollakin pärjää. Tarvitsee vain rakastaa ruokaa ja viiniä.

Esimerkiksi kolmen ruokalajin lounas arkisin maksaa 29 euroa ja lasillisen viiniä saa kympillä. Siitä on hyvä aloittaa. Voi olla, että huomaat pian olevasi kanta-asiakas. Ja ehkäpä saat oman konjakkipullosi alakerran konjakkikaappiin. Siellä näytti olevan yksi kaappi vapaana.

Ravintola Vinkkeli

Pieni Robertinkatu 8, 00130 Helsinki

Avoinna ma 11.30-14.00, ti-pe 11.30-14.00 ja 17.00-24.00, la 17.00-24.00, su suljettu.

www.ravintolavinkkeli.fi