Tyylikkäästi ja maukkaasti suomalainen Eevert

Ravintola Eevert

Ravintola Eevert ylistää suomalaista designia

Estetiikkaa ja suomalaisen designin historiaa ei tarvitse hakea välttämättä taidenäyttelystä tai taidemuseosta. Sitä löytyy kaikkialta ympäriltämme, kun vain pidämme silmämme auki. Lounas tai illallinen suomalaisuutta ylistävässä designravintola Eevertissä käy taide-elämyksestä, josta sekä suu että silmät iloitsevat.

Punavuoren kaupunginosa Helsingissä on tunnettu monista trendikkäistä ravintoloistaan ja vilkkaasta kaupunkikulttuuristaan. Lokakuussa avattiin Ratakadulla Ravintola Eevert, joka pyrkii helsinkiläisten suosioon omalla konseptillaan.

Eevertin kilpailuvaltti on suomalainen design, joka on kantava teema ravintolan sisustuksessa, kattauksessa ja jopa henkilökunnan vaatetuksessa. Ja luonnollisesti ruoka- ja juomalista omalta osaltaan tuovat esille suomalais-skandinaavista keittiödesignia. Eevertin ravintoloitsijat Kimmo ja Tarja Martiskainen olivat kehitelleet pitkään ideaansa ravintolasta, jossa suomalainen design näyttelisi pääroolia. Aikaisemminkin yrittäjinä toiminut pariskunta tuntee alan monien vuosien kokemuksen kautta ja mielessä alkoi muhia uudelleen ajatus yrittäjäksi heittäytymisestä. Sitten heille tarjottiin tilaa rakennuksessa, jonka on suunnitellut Alvar Aalto, suomalaisen rakennusarkkitehtuurin suuri mies.

─ Kun tulimme katsomaan tätä paikkaa, se oli vitivalkoiseksi maalattua toimistotilaa, ja vaikutti ensisilmäyksellä kolkolta. Tosin lattia oli parkettia ja yksi seinä upeaa jalopuuta ja näimme kolkkouden läpi tilan mahdollisuudet. Tiesimme, että samassa tilassa on ollut ravintola aikaisemminkin eli mm. rasvakaivo oli jo olemassa. Meillä oli konsepti valmiina ja Alvar Aallon rakennus edusti samaa linjaa, joten tiesimme että: tässä se on, Tarja Martiskainen kertoo.

Projekti etenikin sitten vauhdilla. Se ei ravintola-alalla pitkään työskennelleille Martiskaisille ollut ongelma. Yhteistyökumppaneiden kanssa sopimukset oli neuvoteltu, syyskuun alussa allekirjoitettiin vuokrasopimus ja lokakuussa avattiin ravintola. Sitä ennen täytyi rakentaa keittiö lähes nollasta, rasvakaivosta huolimatta, ja sisustaa ravintola. Onneksi myös sisustuksen sävelet olivat selvät ja apuna Tarjalla oli sisustussuunnittelijasisar.

Eevertissä kannattaa pitää silmät auki

Ravintolasaliin astuessaan ei voi olla aistimatta sen kodikasta rauhallisuutta. Sisustuksen ensimmäinen tavoite olikin juuri poistaa suuren salin kolkkous. Valkoiset seinät saivat päälleen tummanharmaaseen ja lilaan vivahtavia värejä sekä geometrisesti tyyliteltyä retrohenkistä tapettia, joiden kuvioissa toistuu valaisimien kellertävä puun väri. Suojeltuun jalopuiseen paneeliseinään saatiin erityisluvalla kiinnittää nuoren muotoilijan Iina Vuorivirran Vino-peilit, jotka antavat ilmettä sekä seinälle että heijastavat hauskasti ravintolasalia eri kulmista.

Valaistus on Eevertin sisustuksen ehkä tärkein elementti. Yhteistyökumppaniksi oli saatu upeista designvalaisimistaan maailmanlaajuisesti tunnettu Secto Design Oy. Seppo Kohon koivupuiset, pyöreät Octo - valaisimet luovat saliin kodikkaan, hieman hämyisen tunnelman. Lisäksi valoa antaa muutama Alvar Aallon Kultakello – valaisin. Ravintola Eevert on sisustettu suomalaisella designillaKalusteiden hankinta oli oma projektinsa. Luottotoimittajan avulla ravintolaan löydettiin ja kunnostettiin mm. Lars Sonckin, Harri Koskisen ja Alvar Aallon suunnittelemia pöytiä ja tuoleja. Ne ovat väritykseltään joko mustia tai puunvärisiä. Ravintolan lounge- tilaa sisustaa Yrjö Kukkapuron upea Remmi-kalusto.

Kattaus on aterimia ja kaikkia astioita myöten suomalaista Iittalaa ja Arabiaa. Pellavaiset pöytäliinat ja servietit on sävytetty harmaansiniseen. Myös somisteet kuten Aalto-maljakot, Leimu-lasivalaisimet ja Oiva Toikan lasipöllöt ikkunalaudoilla edustavat Iittala-designia.

Pieni huomionarvoinen kuriositeetti on pakko mainita: kauniisti maalatut keramiikkatyöt mm. naistenhuoneessa ja loungen pöydällä eivät ole Iittalaa, vaan ravintolapäällikkö Marjut Tuomisen käsialaa ja puolustavat hienosti paikkaansa muun, tunnetumman designin joukossa. Eevertissä kannattaa todella katsella muuallekin kuin ruokalautaselle. Jopa vessanovet ovat vilkaisun arvoiset.

Keittiössä tuoksuu ruisleipä ja tynnyrissä muhii kyröläinen Negroni

Ruokaravintolassa ruoka ja juoma sekä palvelu ovat sisustustakin tärkeämpi elementti. Iloinen vastaanotto ja huomaavainen palvelu sekä maukas lounas jättivät ensikertalaisen mieleen odotuksen seuraavastakin kerrasta. Eevert ei ole fine diningia, mutta se ei ole moite. Ravintola Eevert tarjoilee suomalaista ruokaa tyylikkäästiEevertin keittiömestari Sven Denis ei ole alun perin suomalaista designia, mutta maassamme 11 vuotta asunut, ja täällä mm. Palacessa ja Kämpissä kannuksensa ansainnut belgialainen, tuntee suomalaisen maun ja suomalaiset raaka-aineet. Svenin meriitteihin kuuluu myös vuosien kokemus lontoolaisessa Retro Bistro- ravintolassa, joka hänen aikanaan palkittiin Lontoon parhaana ravintolana.

Keittiössä näkyykin tuulahdus kansainvälisyyttä ja modernia twistiä, mutta ilman liikaa hifistelyä. Lähtökohtana Eevertissä on kuitenkin marssittaa pöytää rehellisiä, puhtaita makuja suoraan Suomen luonnosta.

─ Svenin ympärille saatiin myös muutama muu kansainvälistä kokemusta hankkinut keittiöammattilainen. Keittiössä on nyt nuorekas, nälkäinen tiimi, jolla on kokemusta niin suomalaisista kuin kansainvälisistä huippuravintoloista. Kun näiden tyyppien näkemykset yhdistyvät lautasella, on lopputulos upea, hehkuttaa tyytyväinen Tarja.

A la carte - annokset ja menukokonaisuudet rakentuvat mm. suomalaisen riistan, kalan, juuresten ja sienien ja marjojen ympärille, sesonkien mukaisesti. Ja mikäpä olisi suomalaisempaa kuin leipä, ja varsinkin ruisleipä. Eevertin ruisleipä ei ole mitä tahansa pikaleipää, sen leivonnassa käytetään Martiskaisen suvun vanhaa juurta, joka otettiin mukaan kun Suojärveltä tuli lähtö evakkoon vuonna 1939. Ravintola Eevert tarjoaa erinomaista leipääEevertin kotiruokahenkinen lounas tarjoillaan buffetpöydästä, joka on katettu ravintolasalin peräosaan lounge-tilan viereen. Pöydästä löytyy joka päivä keitto, runsas salaattipöytä sekä lämminruokavaihtoehto. Kahvi tai tee sisältyvät lounaan hintaan (10,30-13 €). Poikkeuksen tekevät joulunalusviikot 11.12. alkaen, jolloin kolmen ruokalajin joululounas tarjoillaan lautasannoksina (49 €). Lautasannoksina tarjottu bisneslounas (35 €) on aina muulloin mahdollista varata etukäteen minkä kokoiselle seurueelle tahansa.

─ Ravintolaan mahtuu suurimmillaan 150 henkeä yhtä aikaa ja kabinettiin 30. Myös koko ravintolan, tai osan ravintolasta, voi varata yksityiskäyttöön. Silloin räätälöimme lounaan tai illallisen myös asiakkaan omien toiveiden mukaan. Valmiit maistelumenukokonaisuutemme (55-69 €), joita tarjoamme iltaisin, saivat heti hyvän vastaanoton ja ne toimivat etenkin nyt pikkujoulukautena kaiken kokoisille seurueille. Mutta toki à la carte – lista on aina saatavilla. Itsenäisyyspäivänä meillä on tarjolla juhlava Suomi 100-vuotta menu (65 €) musiikilla höystettynä.

Viihtyisää lounge-tilaa valaisee Secton suunnittelema valaisinryhmä, peräseinällä on takka, jossa palavat kynttilät. Täällä voi nauttia alkudrinkin tai digestiivin rennosti Kukkapuron tuoleissa istuen. Lasillinen palkittua Charles Heidsieck – samppanjaa istuu loistavasti suomalaisen huippudesignin seuraan. Tai mikä tahansa muu viini talon sommelierin kattavalta viinilistalta.

Vaikka Eevertissä ei olekaan varsinaista baarimestaria, drinkit syntyvät ammattitaidolla ja tietysti suomalaisuus on tälläkin alueella valttia. Kotimaisen ginin ja viskin valmistaja Kyrö Distillery on kehitellyt Eeverttiä varten ikioman cocktailvalikoiman. Juomasekoituksia on mahdollista maistella myös erityisen Kyrö Menun (84 €) kanssa. Eikä pöydällä baaritiskiä vastapäätä komeileva puutynnyri suinkaan ole pelkkää rekvisiittaa, vaan sen sisällä muhii kyröläisten kehittelemänä Eevertin asiakkaille oma Negroni- cocktail. Onko se parempi kuin klassikko, selviää maistamalla.

─ Yhteistyö samanhenkisten yritysten kanssa on ollut todella innostavaa ja tärkeää meille. Sen lisäksi, että olemme halunneet tehdä kunniaa suomalaiselle designille, arvostamme myös pienyrittäjien toimintaa ja haluamme suosia heidän tuotteitaan. Mm. kahvi meille tulee helsinkiläiseltä paahtimolta Kaffa Roasterylta ja henkilökunnan asut on suunnitellut ja valmistanut luonnonmateriaaleja käyttävä pieni ja persoonallinen Lumoan, Tarja kiittää.

Paluu vanhaan hyvään aikaan

Ravintola Eevertin avaaminen Ratakatu 9:ään on tavallaan paluu talon historiaan, sillä tilassa toiminut ensimmäinen ravintola oli aikakirjojen mukaan tasokas, tyylikkäästi sisustettu italialaisravintola, joka istui hyvin arvokkaaseen ympäristöön. Ratakadun myöhäisempien vuosikymmenten yökerhomaista ravintolatoimintaa sen sijaan naapurusto ei ole koskaan katsonut hyvällä silmällä.

Alvar Aalto sai vuonna 1948 suunniteltavakseen toimistotalon Suomalaisten Teknikkojen Seuran omistamalle tontille, jolla aikaisemmin sijainnut ra­kennus oli tuhoutunut sodan pommituksissa. Rakennustaiteellisesti, historiallisesti ja kaupunkikuvallisesti arvokas rakennus on nykyisin suojeltu. Talolla on myös mielenkiintoinen ravintolahistoria.

Kun Insinööritaloksi kutsuttu rakennus vuonna 1952 valmistui, se oli katutason ravintolaa lukuun ottamatta vuosikymmenet pääosin toimistokäytössä ja siinä sijaitsi mm. Aallon oma toimisto, kunnes hänen Munk­­kiniemen studionsa valmistui vuonna 1956.

Ravintolatoimintaa on vuosien mittaan ollut sekä katutasossa että talon kellarikerroksen juhlatiloissa, joissa 1970-luvulla toimivat mm. Kellaridisco ja Senaattoridisco. Vuonna 1977 tilat muutettiin Rigoletto- nimiseksi elokuvateatteriksi, kunnes teatterisalit muutettiin jälleen ravintolatiloiksi 1980-luvun lopulla.

Vuonna 1997 tapahtuneessa tuhopoltossa ravintolatilat tuhoutuivat, samoin rakennuksen katujulkisivu, jonka tiiliverhous ja ikkunat jouduttiin rakentamaan uudelleen. Alkuperäinen sisustus tuhoutui lähes täysin, vain porrashuone ja Ravintola Eevertiin vievä sisäänkäyntiaula ovat edelleen lähes alkuperäisessä asussa.

Ravintolatoiminta jatkui alakerran tiloissa myös tuhopolton jälkeen. Siinä toimi pitkään klubiravintola Mocambo, joka 2000-luvulla lopetti toimintansa ja tilalle syntyi yökerho Punavuoren Soho, joka toimii edelleen paikalla nimellä Club Soho. Kellaritiloissa on myös Sauna2:n vuokrattava saunatila.

Nyt Ratakatu 9:n katutasossa on alkanut ravintola-aikakausi, jonka luulisi kelpaavan myös naapurustolle. Uusiin ja miellyttäviin ruoka- ja juomakokemuksiin ja viihtyisään tunnelmaan pääsee siitä ovesta, jossa lukee Ravintola Eevert. Kannattaa tsekata.

FOOD DRINK DESIGN

Ravintola Eevert

Ratakatu 9, 00120 HELSINKI

Avoinna ma-pe 11.00 – 14.00 lounas ti-la 17.00 – 23.00 à la carte

Puh. 020 741 3011

www.eevert.fi

Teksti : Sirpa Lauttamus-Ahola

Kuvat: Ravintola Eevert

Julkaistu 11/2017