Alkon makutyypit: Roteva ja voimakas

roteva ja voimakas punaviini

Millainen on roteva ja voimakas punaviini?

Alko lanseerasi vuonna 2012 valko- ja punaviineille makutyypit, joiden tarkoituksena on helpottaa viinin valintaa alati laajenevasta valikoimasta. Makutyypit auttavat myös viinin ja ruoan parittamisessa, koska ne kuvaavat viinin rakennetta sekä hedelmäprofiilia. Viinin ja ruoan yhdistely on hauskaa ja palkitsevaa, kunhan uhraa pari ajatusta peruselementeille: makeus, hapokkuus, karvaus, keveys, mausteisuus ja rasvaisuus.

Perusoppaamme ruoan ja viinin yhdistelyyn löytyy täältä.

Roteva ja voimakas – kun ruokasi on tuhtia

Kokkaatko lihaa tai juustoista ruokaa? Valitse tällöin kumppaniksi rotevat ja voimakkaat viinit – ne eivät säikähdä mitään! Unohda kevyet ruoat näiden kanssa: näillä viineillä on rakenne, joka saa poron, hirven tai kasvispatasi laulamaan. Chili ei kuitenkaan toimi näiden kanssa, sillä tanniinit korostavat tulisuutta.

Alkon rotevat punaviinit ovat täyteläisiä tai erittäin täyteläisiä. Viinit ovat voimakkaan makuisia ja rotevan täyteläisiä. Ne pärjäävät tuhdeillekin mauille, olipa kyseessä sitten riistaa, riistalintua, ryhdikäs liharuoka tai voimakkaita juustoja. (Alko)

Iltojen kylmetessä nämä ovat myös maukkaita lämmittäjiä!

Suositukset

Pinha Ribeiro Santo Reserva

Pinha Ribeiro Santo Reserva

Rouhea ja persoonallinen portugalilainen pyhän joen mutkasta

Ribeiro Santon viinitila on saanut nimensä muinaisilta papeilta, jotka viljelijät viiniä samanimisen ”pyhän joen” mutkassa mäntyjen, tammien ja eukalyptusten siimeksessä. 

Paikalliset lajikkeet Touriga Nacional, Alfrocheiro ja Tinta Roriz imevät persoonallisuutensa DO Dãon graniittisesta maaperästä, ja viiniksi niiden hedelmät valmistaa tunnettu Carlos Lucas, joka vuonna 1994 kunnosti vanhan tilan.

Viini on tyylikäs ja jo hieman kehittynyt kolmen rypälelajikkeen blendi, joka on saanut kypsyä ranskalaisissa tammitynnyreissä 9 kuukauden ajan ennen pullotustaan.

Aavistuksen samea, hieman jo tiileen vivahtavan rubiininpunainen viini uhkuu tummaa marjaisuutta: siitä voi aistia karhunvatukkaa, kirsikkaa, kuivattua mustikkaa, lakritsaa, jopa mustetta, punaista paprikaa ja tammen paahteisuutta. Kuiva, keskihapokas ja täyteläinen viini on makumaailmaltaan rouhean marjainen, tuoksun tapaan moniulotteinen ja lämmin. Tanniinit saapuvat hitaasti voimistuen ja mukavasti ikeniä kuivattaen samalla kun paahteinen marjaisuus jatkaa kielen päällä kuin ruokaa kutsuen. Loistava pari runsaanmakuisille liharuoille, kuten hirvelle, lampaalle tai grillissä paahteisen pinnan ottaneelle paistille!

Portugali 13,90€
Septima Tierra Los Chacayes Malbec

Septima Tierra Los Chacayes Malbec

Tämä punkku Argentiinasta kruunaa pihvin kuin pihvin

Bodegas Septima on vanhan espanjalaisen viinisuvun Raventós Codorníun seitsemäs viinitila. Viljeltyään yli neljä vuosisataa viinejä Euroopassa he päättivät laajentaa toimintaansa uusiin maailmoihin, ja Argentiinan Mendozan luoteisosaan vuonna 1999 perustettu Septima syntyi huolellisen terroir-tutkimuksen päätepisteenä.

Los Chacayes sijaitsee Valle de Ucossa 1200 metrin korkeudella. Sen maaperä läpäisee hyvin vettä sisältäen kalkkipitoisia pyöreitä kivenmurikoita 40 cm paksun hiekkapedin alla. Rinnepositio maksimoi auringon säteiden vaikutuksen ja päästää Andeilta valuvan kostean ilmamassan valumaan alemmaksi laaksoon. Jokapäiväinen lämpötilavaihtelu on huomattavaa, mikä pidentää rypäleiden kasvukautta.

Malbec-rypäleet on poimittu käsin, ja hellän murskauksen jälkeen viinin on annettu käydä paikallisten hiivakantojen avulla – edelleen terroirin identiteettiä vaalien. Los Chacayesin Malbec-rypäleiden intensiiviset tanniinit ovat saaneet pyöristyä vuoden ajan kerran tai kaksi kertaa käytetyissä tammitynnyreissä.

Syvän kirkkaanpunainen viini tarjoilee ensinuuhkaisulle karhunvatukkaa, mulperinmarjaa, luumuhilloa sekä mansikka jugurttia. Aromimaailmaa jatkavat vanilja ja tummasuklaa. Makumaailmaltaan viini on makea ja kestävä. Sen ylelliset tanniinit luovat tammitynnyrikypsytyksen tuomien aromien kanssa upean kokonaisuuden.

Argentiina 15,29€

Espanjan ylpeä duerolainen

Real Sitio de Ventosilla -tarha sijaitsee 813m merenpinnan yläpuolella Duero -joen yläjuoksulla, jossa rypäleet nauttivat mannermaisen ilmaston lämpötilavariaatioista.  Niukka satomäärä takaa rypäleiden tiiviin laadun, ja kyseistä viiniä varten jokainen terttu on valikoitu käsin. 95% Tempranilloa, 3% Cabernet Sauvignonia ja 2% Merlot’a sisältävä viini on kypsynyt ranskalaisissa tammitynnyreissä 24 kuukauden ajan ennen pullotustaan.

Tiileen vivahtavan viinin tuoksu on moniulotteinen: siitä voi erottaa paitsi kypsää kirsikkaa, karhunvatukkaa, myös kuivunutta vadelmaa, mustikkaa, balsamicoa, syksyn lehtiä ja horsmaa. Tammitynnyri on antanut sille paahteisen vivahteen. Pitkä ja tiivis jälkimaku kertovat huolellisesta työskentelystä viinitarhalla sekä kellarissa.

Espanja