Alkon makutyypit: Roteva ja voimakas

roteva ja voimakas punaviini

Millainen on roteva ja voimakas punaviini?

Alko lanseerasi vuonna 2012 valko- ja punaviineille makutyypit, joiden tarkoituksena on helpottaa viinin valintaa alati laajenevasta valikoimasta. Makutyypit auttavat myös viinin ja ruoan parittamisessa, koska ne kuvaavat viinin rakennetta sekä hedelmäprofiilia. Viinin ja ruoan yhdistely on hauskaa ja palkitsevaa, kunhan uhraa pari ajatusta peruselementeille: makeus, hapokkuus, karvaus, keveys, mausteisuus ja rasvaisuus.

Perusoppaamme ruoan ja viinin yhdistelyyn löytyy täältä.

Roteva ja voimakas – kun ruokasi on tuhtia

Kokkaatko lihaa tai juustoista ruokaa? Valitse tällöin kumppaniksi rotevat ja voimakkaat viinit – ne eivät säikähdä mitään! Unohda kevyet ruoat näiden kanssa: näillä viineillä on rakenne, joka saa poron, hirven tai kasvispatasi laulamaan. Chili ei kuitenkaan toimi näiden kanssa, sillä tanniinit korostavat tulisuutta.

Alkon rotevat punaviinit ovat täyteläisiä tai erittäin täyteläisiä. Viinit ovat voimakkaan makuisia ja rotevan täyteläisiä. Ne pärjäävät tuhdeillekin mauille, olipa kyseessä sitten riistaa, riistalintua, ryhdikäs liharuoka tai voimakkaita juustoja. (Alko)

Iltojen kylmetessä nämä ovat myös maukkaita lämmittäjiä!

Suositukset

Pinha Ribeiro Santo Reserva

Pinha Ribeiro Santo Reserva

Rouhea ja persoonallinen portugalilainen pyhän joen mutkasta

Viini on tyylikäs ja jo hieman kehittynyt kolmen rypälelajikkeen blendi, joka on saanut kypsyä ranskalaisissa tammitynnyreissä 9 kuukauden ajan ennen pullotustaan.

Aavistuksen samea, hieman jo tiileen vivahtavan rubiininpunainen viini uhkuu tummaa marjaisuutta: siitä voi aistia karhunvatukkaa, kirsikkaa, kuivattua mustikkaa, lakritsaa, jopa mustetta, punaista paprikaa ja tammen paahteisuutta. Kuiva, keskihapokas ja täyteläinen viini on makumaailmaltaan rouhean marjainen, tuoksun tapaan moniulotteinen ja lämmin. Tanniinit saapuvat hitaasti voimistuen ja mukavasti ikeniä kuivattaen samalla kun paahteinen marjaisuus jatkaa kielen päällä kuin ruokaa kutsuen. Loistava pari runsaanmakuisille liharuoille, kuten hirvelle, lampaalle tai grillissä paahteisen pinnan ottaneelle paistille!

Portugali 13,99€
Septima Tierra Los Chacayes Malbec

Septima Tierra Los Chacayes Malbec

Tämä punkku Argentiinasta kruunaa pihvin kuin pihvin

Bodegas Septima on vanhan espanjalaisen viinisuvun Raventós Codorníun seitsemäs viinitila. Viljeltyään yli neljä vuosisataa viinejä Euroopassa he päättivät laajentaa toimintaansa uusiin maailmoihin, ja Argentiinan Mendozan luoteisosaan vuonna 1999 perustettu Septima syntyi huolellisen terroir-tutkimuksen päätepisteenä.

Malbec-rypäleet on poimittu käsin, ja hellän murskauksen jälkeen viinin on annettu käydä paikallisten hiivakantojen avulla – edelleen terroirin identiteettiä vaalien. Los Chacayesin Malbec-rypäleiden intensiiviset tanniinit ovat saaneet pyöristyä vuoden ajan kerran tai kaksi kertaa käytetyissä tammitynnyreissä.

Syvän kirkkaanpunainen viini tarjoilee ensinuuhkaisulle karhunvatukkaa, mulperinmarjaa, luumuhilloa sekä mansikka jugurttia. Aromimaailmaa jatkavat vanilja ja tummasuklaa. Makumaailmaltaan viini on makea ja kestävä. Sen ylelliset tanniinit luovat tammitynnyrikypsytyksen tuomien aromien kanssa upean kokonaisuuden. 

Argentiina 15,69€
Pradorey Adaro Organic

Pradorey Adaro Organic

100 % Tempranillo, runsaan hedelmäinen, samettisen tanniininen

Yksi tuottajan huippuviineistä, kunnianosoitus viinitilan perustajalle Javier Cremades de Adarolle. Perhetilan uniikki 100 % Tempranillo korkealta Ribera del Duerosta, Duero-joen varrelta on tyylikäs, samettisen tanniininen, intensiivinen, hedelmäinen ja raikas. Tumman kirsikanpunaisessa, runsaan hedelmäisessä viinissä lisäksi vaniljan ja lakritsin aromeja pitkän tynnyrikypsytyksensä ansiosta. Samettiset tanniinit sekä vaniljan ja lakritsin aromit luovat laadukkaan ja miellyttävän kokonaisuuden. 100 % Tempranillo.

Espanja 19,99€