Coto de Imaz Reserva Blanco on paras Chardonnay

paras chardonnay

Coto de Imaz Reserva Blanco voitti kultaa Vuoden Viinit 2024 -kilpailussa, minkä vuoksi se onkin ehdottomasti paras Chardonnay Alkon valikoimissa nyt!

Coto de Imaz Reserva Blanco valikoitui parhaaksi Chardonnayksi yli 13 € sarjassa.

Tammitynnyreissä sekä pullossa kypsynyt viileän ilmanalan Chardonnay tulee kuuluisalta El Cotolta, joka on Espanjan suosituin Rioja-viinien tuottaja. Aromaattinen ja aavistuksen tamminen viini on oiva pari grillatun kalan ja kanan kanssa.

Kullankeltaisen valkoviinin runsaan hedelmäisessä tuoksussa on appelsiininkukkaa, hunajaa ja vaniljaa. Maultaan viini on kuiva, aromaattinen ja hedelmäinen. Appelsiininkukkaista ja hunajaista makumaailmaa täydentää elegantti tammisuus.

Espanjan suosituin rioja-viinien tuottaja: El Coto

El Cotolla on paras Chardonnay

El Coto perustettiin vuonna 1970 pyrkimyksenä luoda viinimerkki, joka edustaisi uutta suuntaa Riojan viineille. Päätettiin, että El Coto keskittyisi ainoastaan laatuviineihin crianzasta ylös päin, ja että pullojen sisällön tulisi kauttaaltaan olla niin hyviä, että etiketissä esiintyvä komeasarvinen peura symboloisi taattua laatua. Ymmärrettiin, että tämä vaatisi aikaa, hankintoja, investointeja ja huippuosaamista niin viinitarhoilla, viinimössä kuin markkinoinnin ja jakelunkin tahoilla. Malttia ja taloudellista sietokykyä nopean tuoton sijaan.

Vaikka El Coto on viinitilaksi varsin nuori, on se jo nyt yksi johtavista D.O.Ca -tuottajista. El Coto -viinejä viedään ympäri maailmaa, niitä löytyy Espanjan lisäksi noin 50 eri maasta.

Koska kaikki El Coton punaviinit ikääntyvät tammitynnyreissä, niitä tarvitaan ”jokunen”. Tällä hetkellä kokoelma käsittää n. 67 000 ranskalaista tai amerikkalaista 225 litran tynnyriä, joiden keski-ikä on 4,7 vuotta. Riojan laki ei aseta tynnyreille ikävaatimuksia, mutta El Coto haluaa viineihinsä aitoja puun aromeja ja uusii siksi jatkuvasti valikoimaansa. Maailman suurimpana yksittäisenä tynnyreiden ostajana El Coto kuluttaa vuosittain 3 miljoonaa euroa pelkästään tammitynnyreiden hankintaan – ja se on vasta alkua todellisille kustannuksille: jokainen tynnyri tyhjennetään, puhdistetaan vesihöyryllä ja täytetään uudelleen viinillä kaksi kertaa vuodessa laadun vaalimiseksi.

Chardonnay on maailman viljellyin valkoinen rypälelajike

Chardonnay

Maailman eniten viljelty valkoinen lajike Chardonnay nousi huimaan suosioon 1900-luvun lopulla. 1980-luvulla puhuttiin jopa chardonnay-maniasta, kun sen viljelypinta-ala nelinkertaistui yhden vuosikymmenen aikana. Vaikka kasvu hidastuikin 2000-luvulle tultaessa, sen 200 000 hehtaaria on isompi kuin monen maan kokonaistuotanto. On tuskin yhtään viiniä viljelevää maata, jossa se ei esiintyisi, ja useimmissa sen rooli on merkittävä.

Chardonnayn suosiota voi selittää sen taipumus aavistuksen makeutena tuntuvaan korkeaan alkoholipitoisuuteen, sen yhteensopivuus tammen tuomien aromien kanssa, tai sen monipuolinen ja alueesta riippuva aromimaailma. Onkin kuvaavaa, että australialaiset tutkijat ovat löytäneet samoja makua aiheuttavia komponentteja mm. vadelmista, vaniljasta, trooppisista hedelmistä, persikoista, tomaateista, tupakasta, teestä ja ruusunlehdistä. On vaikeaa nimetä tyypillisiä chardonnayn aromeja, koska viinit ilmentävät hyvin paitsi kasvupaikkaansa myös tekniikoita, joita viininvalmistuksessa on käytetty.

Chardonnayn tyylien kirjo on yhtä laaja kuin sen kasvatus. Joskus on vaikeaa uskoa, että chablis’n teräksisen hapokkaat ja sitrusaromiset viinit on tehty samasta lajikkeesta kuin voita ja kermaa muistuttavat täyteläiset montrachet’t, puhumattakaan trooppisen hedelmäisistä, runsaan alkoholipitoisista Kalifornian chardonnaysta tai muhkean tammiaromisista chileläisistä versioista. 1900-luvun tammibuumi on tosin sittemmin laimentunut, ja nykyään myös uudessa maailmassa kuten Chilessä, Australiassa ja Argentiinassa tuotetaan leveysasteesta ja korkeuseroista riippuen hyvin erilaisia chardonnay-tyylejä.

Mikä on Vuoden Viinit -kilpailu?

Vuoden Viinit 2024 -kilpailu arvioi kaikkiaan lähes tuhat viiniä useammassa sarjassa, löytääkseen parhaista parhaimmat viinit Alkon valikoimasta! Tuomareita on lähes 30, joista keskimäärin 12–14 osallistuu kunkin sarjan arviointiin. Tuomaristo koostuu kokeneista viiniharrastajista sekä viinialan ammattilaisista. Kilpailussa tuomarit testaavat päivittäin sokkona 80–100 viiniä, jotka tuomareiden on kyettävä analysoimaan ja pisteyttämään.

Viinipostin valikoimista löytyi tänä vuonna useampi voitokas viini. Tutustu palkittuihin viineihin ja Alko-linkkien kautta myymäläsaatavuuteen.

Suositukset

Coto de Imaz Reserva Blanco

Coto de Imaz Reserva Blanco

Tutustu alla olevan Alko-linkin kautta tuotteen myymäläsaatavuuteen tai tilaa se lähimpään Alkoosi verkkokaupan kautta.

Espanja 19,99€