Historiallinen Bodega Numanthia tulee Espanjan Toron viinialueelta
Keskellä Espanjan kuvankaunista maaseutua sijaitsee Toron viehättävä viinialue. Tämä pieni mutta merkittävä alue Kastilia y Leónin sydämessä, Duero-joen varrella, kätkee sisälleen tarinoita vuosisatojen takaa ja on tunnettu yhtenä Espanjan vanhimmista sekä arvostetuimmista viinialueista.
Espanjan karu Toron viinialue selvisi viinikirvastakin
Toron viinialueella on pitkä ja rikas historia, joka ulottuu aina muinaiseen Rooman valtakuntaan asti. Tuhansien vuosien taakse ulottuvat viininvalmistuksen perinteet heijastuvat alueen tunnettuihin täyteläisiin viineihin ja ne ovat suojattu alkuperänimityksellä DO (Denominación de Origen) vuonna 1987.
Toron viinialue on yksi harvoista, joka selviytyi viinikirvan (Phylloxera) hyökkäyksestä 1800-luvun lopulla. Hiekkainen maaperä, jossa monet viinitarhat sijaitsevat, ei ollut yhtä suotuisa viinikirvalle kuin monien muiden viinialueiden savi tai savensekainen maaperä. Tämä luonnollinen suojamekanismi auttoi säilyttämään monia vanhoja alkuperäisiä viiniköynnöksiä, joita edelleen löytyy alueen tarhoilta. Alueen ilmasto on mannermainen, kesät ovat kuumia ja kuivia, ja talvet kylmiä. Korkea sijainti ja suuret lämpötilanvaihtelut päivän ja yön välillä vaikuttavat suotuisasti rypäleiden kasvuun. Maaperä on pääosin hiekkainen, savinen ja kalkkipitoinen, mikä mahdollistaa hyvän vedenpoiston ja tarjoaa viiniköynnöksille erinomaiset kasvuolosuhteet.
Tunnetuin rypälelajike on Tinta de Toro, joka on paikallinen muunnelma Tempranillosta. Tinta de Torosta tuotetaan viinejä, jotka ovat tunnettuja syvästä väristään, täyteläisyydestään, voimakkaista tanniineista sekä korkeasta ikääntymispotentiaalistaan. Valkoviinejä alueella tuotetaan pienemmässä määrin, ja niissä käytetään usein Malvasía- ja Verdejo-rypäleitä.
Bodega Numanthia – kunnianosoitus Numancialle
Bodega Numanthia perustettiin vuonna 1998 Egurenin perheen toimesta, joka on tunnettu pitkästä historiastaan viininvalmistuksessa, erityisesti La Riojan alueella. Heidän tavoitteenaan Torossa oli tuottaa viinejä, jotka heijastavat alueen ainutlaatuisia olosuhteita ja perinteitä. Viinitalo on elävä kunnianosoitus muinaiselle Numancian kaupungille, jonka asukkaat valitsivat kuoleman antautumisen sijaan Rooman hyökkäyksenedessä symboloiden viinitilan sitkeyttä ja voimaa, mikä heijastuu myös heidän viineissään.
Bodega Numanthian viinitarhat sijaitsevat 700–850 metrin korkeudessa merenpinnasta, Valdefinjasissa, Kastilia y Leónissa. Tila on keskittynyt pääasiassa Tinta de Toron viljelyyn. Viinitarhoilla kasvaa erittäin vanhoja köynnöksiä, joista monet ovat yli 50-vuotiaita ja jotkut jopa yli 100-vuotiaita, tuottaen syvälle ulottuvilla juurillaan rypäleitä, joilla on ainutlaatuinen syvyys ja konsentraatio.
Numanthian viinitalo yhdistää perinteiset viininvalmistusmenetelmät ja modernin teknologian varmistaakseen viinien korkean laadun. He käyttävät manuaalista sadonkorjuuta, jotta vain parhaat rypäleet valikoidaan viininvalmistukseen. Alkoholikäyminen tapahtuu terästankeissa ja malolaktinen käyminen ranskalaisissa tammitynnyreissä, mikä lisää viinien moniulotteisuutta ja rakennetta. Viinejä kypsytetään pitkään uusissa sekä vanhoissa ranskalaisissa tammitynnyreissä, luoden viineille syvyyttä ja ikääntymispotentiaalia.
Bodega Numanthiasta on tullut yksi Toron viinialueen tunnetuimmista ja arvostetuimmista viinitiloista sekä se on esimerkki siitä, miten intohimon ja omistautumisen yhdistyessä perinteisiin sekä moderniin osaamiseen voi luoda korkealuokkaisia viinejä, jotka heijastavat alueen ainutlaatuisia piirteitä ja rikasta historiaa.
Bodega Numanthia Termes
Bodega Numanthia Termes on valmistettu 30–50-vuotiaissa köynnöksissä kasvaneista rypäleistä. Viiniä kypsytetään ranskalaisissa tammitynnyreissä 16 kuukauden ajan. Tynnyrikypsytyksen aikana viini siirretään tynnyristä toiseen neljän kuukauden välein. Viini on moniulotteinen ja tasapainoinen. Lempeät tanniinit sekä sopiva hapokkuus tekevät viinistä luonteikkaan, raikkaan ja elegantin. Termes sopii monipuolisesti liharuokien kanssa nautittavaksi. Yksinkertaisimmillaan sen kanssa voi tarjoilla ilmakuivattua kinkkua ja juustoja.