Jälkiruokaviinien säilyvyys

Jälkiruokaviinien säilyvyys

Tiesitkö, että jälkiruokaviinien säilyvyyksissä on eroja? Viiniposti kokosi jälkiruokaviinin säilyvyys -vinkit avuksesi.

Laadukkaat jälkiruokaviinit voivat säilyä avaamattomana vuosikymmeniä. Muun muassa Alkossa on myynnissä paljon 2000-luvun alun makeita. Jälkiruokaviineissä sokeri suojaa viiniä hapettumiselta, sekä korkea alkoholiprosentti pidentää säilyvyyttä. Jos viini on makea ja väkevöity (esim. Portit, Madeirat, makea Sherry), niin avaamattomana se voi säilyä lähes sata vuotta. Avaamatonta viiniä tulisi säilyttää tasaisen viileässä paikassa ja valolta suojassa. Portviinin säilyvyys avattuna vaihtelee niiden tyylilajin mukaan, ja avattu pullo tulisi aina säilyttää jääkaapissa. Nuoremmat vaaleat portviinit on parasta nauttia muutaman päivän kuluessa avaamisesta. Ruby, LBV, Vintage ja nuoret Tawny -tyyppiset portviinit tulisi nauttia 1-2 viikon sisällä avaamisesta. Joitakin esimerkkejä:
  • Valkoiset portviinit ja nuoret punaiset portviinit (ruby, late bottled vintage): vähintään muutamia viikkoja. Nämä viinit tunnistaa tulppakorkista, jonka voi helposti avata ja sulkea uudelleen ilman apuvälineitä.
  • Vintage port ja muut pullossa kypsyvät portviinit: vuorokaudesta muutamiin päiviin, maksimissaan 1 viikko. Näissä viineissä on perinteinen korkkiruuvilla avattava luonnonkorkki ja niissä on aina sakkaa. Koska ne pitää siksi dekantoida, viini saa avaamisen jälkeen happikylvyn, joka edistää rajusti niiden kehittymistä ja pilaantumista. Mitä kypsempi/vanhempi viini, sitä nopeammin kannattaa nauttia.
  • Tawny-tyyppiset portviinit ja pitkään tynnyrissä kypsyneet (vuosikerta)madeirat säilyvät avatussakin pullossa jopa kuukausien ajan käytännössä muuttumattomina, sillä ne ovat jo valmiiksi hapettuneet pitkän tynnyrikypsytyksen aikana.
  • Makeat solera-menetelmällä kypsytetyt sherryt säilyvät niinikään erinomaisesti avattuina (samoin kuin kuivat sherryt lukuun ottamatta nuorena juotavia fino- ja manzanilla-sherryjä).
  • Luonnonmakeat jälkiruokaviinit säilyvät parhaimmillaan viikosta muutamaan viikkoon, yleensä sitä pidempään mitä korkeampi sokeripitoisuus.

Pitäisikö sinunkin kokeilla tänä pääsiäisenä makeita viinejä pääsiäisherkkujen kumppanina? Lue Viinipostin artikkeli makeista viineistä ja nappaa Alkosta omat herkkusi!

Julkaistu 3/2018