Miten viiniä tulisi säilyttää kotona?

Miten viiniä tulisi säilyttää kotona?

Jos sinulla ei ole viinikaappia tai viinikellaria, voit silti säilyttää viinejä asianmukaisesti kotona. Monet pitävät avaamatonta viinipulloa keittiön tai olohuoneen hyllyllä, mutta onko tämä paras tapa? Suositeltavaa on säilyttää viiniä viileässä, pimeässä ja tärinättömässä paikassa, sillä oikeat säilytysolosuhteet vaikuttavat merkittävästi viinin laatuun ja kestoon. Olosuhteet, joissa viini säilyy parhaiten, ovat vakaa lämpötila 10–15 asteen välillä ympäri vuoden ja riittävä kosteus. Joten vaikka viinikaappia ei olisikaan, on tärkeää valita säilytyspaikka, joka täyttää nämä kriteerit. Tässä muutamia vinkkejä siitä, miten voit parhaiten säilyttää viinejä kotona.

Kun viini on tarkoitus juoda kuukauden sisällä ostohetkestä, ei säilytyspaikalla ole juurikaan väliä. Suoraa auringonvaloa kannattaa kuitenkin välttää lyhyessäkin säilytyksessä. Valoisassa paikassa säilytettyjen viinien maku, tuoksu ja väri saattavat heikentyä jopa parissa viikossa. Avaamattomana viini viihtyy parhaiten viileässä ja pimeässä kaapissa tai huoneessa, johon lämpötilavaihtelut eivät pääse vaikuttamaan. Jos viileää kaappia tai vaatehuonetta ei kotoa löydy, kannattaa viinille valita paikka jossa lämpötila pysyy mahdollisimman samana päivästä riippumatta. Keittiössä hellan, pesukoneen ja jääkaapin viereiset kaapit kannattaa varata muulle kuin viinin säilytykselle. Nämä kodinkoneet saattavat lämmittää viereistä kaappia ja altistaa viinin lämpötilavaihtelulle.

Kun kyse on kalliimmista viineistä, tulee kiinnittää huomiota viinin säilytyslämpötilaan. Huoneen lämmössä säilytetty viini kypsyy ja kehittyy nopeammin kuin viileässä säilytetty. Ilma saisi olla jopa aavistuksen kostea, sillä liian kuivassa säilytetyt viinit kypsyvät nopeammin. Mikäli kosteutta on liian paljon voi se taas aiheuttaa hometta korkin pinnassa.

Säilytä siis kalliimmat, luonnonkorkilliset viinit vaakatasossa, pimeässä ja viileässä paikassa. Vaakatasossa luonnonkorkki pysyy kosteana eikä halkeile ja päästä ilmaa pilaamaan viiniä.

Vinkit viinin säilytykseen:

 • Tasainen lämpötila > Mieluimmin viileä kuin lämmin lämpötila
 • Ei valoisassa paikassa
 • Luonnonkorkkiviinit säilytetään vaakatasossa
 • Kierrekorkkiviinejä ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseen säilytykseen

Tarjoilulämpötilat:

 • Punaviini 16-18 °C
Laita huoneenlämpöinen punaviini noin puolituntia ennen tarjoilua jääkaappiin. Tällöin se saavuttaa tavoitellun lämpötilan. Nuoret ja kevyet punaviinit voi tarjoilla hieman viileämpinä.
 • Valko/Roseeviini 10-12 °C
Laita huoneenlämpöinen valko/roseeviini kaksi tuntia ennen tarjoilua jääkaappiin. Makeammat viinit kannattaa laittaa jo hieman aikaisemmin.
 • Kuohuviini ja samppanja 6-8 °C

Avattuna viini säilyy:

 • Kuohuviini 1-2 päivää (ei säily pitkään, sillä kuplat karkaavat)
 • Valkoviini /rosé 2-3 päivää
 • Punaviini 3-5 päivää
 • Laatikkoviini 2-3 viikkoa (jotkut valmistajat lupaavat pidemmänkin säilyvyyden)
Julkaistu 11/2017