Kun viiniä jää yli, miten sitä tulisi säilyttää ja kuinka kauan?

Kun viiniä jää yli, miten sitä tulisi säilyttää ja kuinka kauan?

Tiedätkö, kuinka kauan viini säilyy avattuna?

Joskus viiniä jää yli ja sen säilyttäminen avattuna arveluttaa, sitä jää pohtimaan "kuinka kauan viini säilyy avattuna"? Oma suu ja nenä ovat parhaita arvioimaan viinin kunnon. Ohjenuora on, että jos viini maistuu ja tuoksuu mielestäsi hyvältä, niin sitä voi vielä juoda. Viinistä ei muodostu myrkkyä, mutta maku voi olla paha tai täysin erilainen kuin kyseisen viinin on suunniteltu olevan.

Avattu viini kannattaa säilyttää jääkaapissa hyvin suljettuna, jotta viini ei pääse hapettumaan. Kylmässä hapettuminen hidastuu ja viini säilyy kauemmin hyvänä. Jos viiniä on pullossa vähän, niin viinin ja korkin väliin mahtuu enemmän happea ja tällöin viinin maku muuttuu nopeammin. Tällaisissa tapauksissa viini kannattaa siirtää pienempään pulloon jos haluaa pidentää säilyvyysaikaa. Viinit joissa on enemmän alkoholia ja sokeria säilyvät parhaiten. Esimerkiksi makea valkoviini säilyy paremmin kuin kuiva. Alla annettujen päivien jälkeen viiniä voi kuitenkin käyttää vielä ruoanlaitossa.

Avattuna viini säilyy:

  • Kuohuviini 1-2 päivää (ei säily pitkään, sillä kuplat karkaavat)
  • Valkoviini /rosé 2-3 päivää
  • Punaviini 3-5 päivää
  • Laatikkoviini 2-3 viikkoa (jotkut valmistajat lupaavat pidemmänkin säilyvyyden)

Älä heitä ylijäänyttä viiniä pois. Viiniä voit hyödyntää esimerkiksi ruonlaitossa. Tässäpä sinulle yksi sellainen resepti, TV-Kokki Meri-Tuuli Väntsin haudutettu lihapata kurpitsalla.

Julkaistu 8/2017