La Chablisienne kuuluu Chablis'n pioneereihin

la chablisienne on chablis'n kehittäjä

Chablis'n perinteiden kehittäjä

Chardonnay on maailman kenties viljellyin valkoviinilajike. Siitä tehdään monenlaisia viinejä, niin huokeita ja helppoja pöytäviinejä kuin huikean hinnakkaita ja moniulotteisia laatuviinejä – mutta Chablis on silti chardonnay – viinien joukossa aina omassa sarjassaan. La Chablisienne on viinitalo, joka kantaa ja kehittää Chablis’n parhaita perinteitä.

Chablis’n viinialue sijaitsee Bourgognessa, siihen kuuluu 17 kylää Serein-joen laaksossa. Vaikka alue on kaukana rannikolta, se oli miljoonia vuosia sitten meren peittämä. Viinien ainutlaatuinen luonne johtuu vanhan merenpohjan kalkkipitoisesta maaperästä. Suuri osa kalkkikivestä on peräisin sedimenttiin kertyneistä simpukoiden ja ostereiden kuorista, ja maasta voi edelleen löytää muinaisten merieliöiden fossiileja. Tämä poikkeuksellinen maaperä antaa alueen terroirille sen mineraalisuuden ja viineille vertaansa vailla olevan eleganssin.

Viinitarhojen Chardonnay-köynnökset toistavat hienosti Chablis’n maaperän ainutlaatuisuutta. Siksi Chablis tunnetaan nimenomaan puhdaspiirteisistä ja intensiivisen mineraalisista viineistään. Perinteisesti niissä käytetään hyvin vähän tai ei ollenkaan tynnyrikypsytystä, mikä korostaa viinien puhdaspiirteistä mineraalisuutta. Tammea käytetään, jos käytetään, lähinnä antamaan viineihin lisää rakennetta, ei niinkään lisäämään tammisia aromeja.

Vastaavantyyppistä kimmeridgeksi kutsuttua maaperätyyppiä on vain Ranskan arvostetuimmilla viinialueilla, kuten Champagnessa. Suotuisan terroirin vaikutus viinien laatuun on tunnettu kauan, ja viinejä on tehty Chablis’n alueella jo roomalaisten aikaan. Terroirin ja Chardonnay-rypäleen täydellisen harmonisesta liitosta saamme kiittää Cîteaux’n munkkeja, jotka jo 1100-luvulla perustivat nykyisten viinitarhojen esi-isät. Nykyinen neliportainen laatuluokitus luotiin 1930-luvulla. Siihen kuuluvat Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru ja Chablis Grand Cru.

Viljelijöiden ja viinintekijöiden saumatonta yhteistyötä

La Chablisienne kuuluu Chablis’n parhaisiin ja arvostetuimpiin tuottajiin. Sen arina alkaa jo vuodesta 1923, kun monet alueen viininviljelijöistä yhdistivät voimansa selvitäkseen paremmin maata koettelevasta talouslamasta. Abbé Balitrandin johdolla he perustivat osuuskunnallisen viinitilan valmistamaan ja markkinoimaan Chablis’n viinejä.

Vuosien varrella viljelijät ovat yhdessä kehittäneet viininvalmistusprosessia tuottaakseen erottuvia ja huippuunsa viritettyjä viinejä, joista ilmenee alueen koko potentiaali. Aluksi rypäleet tuotiin La Chablisiennen valmistamoon puristettavaksi, mutta optimaalisen laadun varmistamiseksi siirryttiin menetelmään, jossa rypäleet puristetaan mahdollisimman lähellä itse viiniköynnöksiä optimaalisen laadun takaamiseksi.

Sitten La Chablisienne ottaa haltuunsa viinin käymis- ja kypsytysprosessin, jossa käytetään parhaita tekniikoita viinin hienoimpien vivahteiden esiin saamiseksi. Käyminen ja kypsytys tapahtuvat joko lämpötilasäädellyissä, ruostumattomasta teräksestä valmistetuissa tynnyreissä tai 228litran tammitynnyreissä tiettyjen valikoitujen viinien osalta.

Terroirin tuntemus ratkaisee

Vaikka viinitalo on tunnettu pioneerihenkisestä kehitystyöstään, La Chablisiennessa jatketaan Cîteaux’n munkkien työtä ja perintöä, johon kuuluu maaperän ja kasvuolosuhteiden jatkuva opiskelu parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi.

Tarhat sijaitsevat useilla eri Cru-alueilla. Viinitarhan sijainnilla ja sillä kuinka eri alueet altistuvat auringolle, on erittäin suuri vaikutus tuloksena syntyvään viiniin. Chablis’n terroirit heijastuvat suoraan La Chablisiennen viineistä ja niiden parhaat piirteet löytyvät viljelijöiden viinitarhoilta. Pääosassa on kimmeridge, jossa vuorottelee kalkkikivi ja kivettyneet osterinkuoret, jotka antavat La Chablisiennen viineille tunnistettavan persoonallisuuden.

Kukin viini tehdään sen kasvuolosuhteita kunnioittaen ilmentämään omaa persoonallisuuttaan. Petit Chablis -viinit ovat täydellisiä 1–3 vuoden kuluttua, kun taas Chablis tarvitsee cuveesta riippuen kahdesta viiteen vuotta. Chablis Premier Cru ja Chablis Grand Cru ovat viinejä, joilla on enemmän ikääntymispotentiaalia, ja ne vaativat viidestä kymmeneen vuotta kellarointia. Alkon valikoimista löytyy La Chablisienne Chablis Le Finage ja uutuutena Chablis 1er Cru Grande Cuveée 2019.

Kuvat: La Chablisienne

Suositukset

La Chablisienne Chablis Le Finage 2022

La Chablisienne Chablis Le Finage 2022

Chablis viinit ovat loistavia pareja etenkin erinäisille mereneläville; simpukoille, ostereille, äyriäisille, kalalle ja sushille.

Mineraalisessa ja kevyen sitruksisessa tuoksussa on aavistus kevyttä briossia. Aromimaailmassa on kauniita yrttisiä sävyjä, mikä tekee keskitäyteläisestä ja kuivasta kokonaisuudesta veden kielelle herauttavan. Reilu hapokkuus, yrttisyys ja sitruksisuus janoavat seurakseen mereneläviä!

Viinilehti:

⭐⭐⭐⭐

Harmoninen ja laadultaan erinomainen

Ranska 24,99€
La Chablisienne Château Grenouilles 2020

La Chablisienne Château Grenouilles 2020

Grenouilles on ihanan raikas, kukkainen, sitruksinen sekä vaniljainen ja briossinen laatuviini. Maultaan viini on kuiva sekä täyteläinen; briossia, vaniljaa, mineraaleja ja paahteisuutta on havaittavissa. Nauti viiniä rapujen, kampasimpukoiden, kuhan, blinien ja ostereiden seurana.

Ranska 85,00€