Tikkuviinin tarina – Cantina Zaccagnini

Tikkuviini

Cantina Zaccagninin Tralcetto-viinit tunnistaa helposti pullon kaulaan sidotusta puutikusta, joka itse asiassa on viiniköynnöksen verso. Tutustu tikkuviinin tarinaan!

Tikku kertoo symbolisesti viinintekijöiden vahvoista siteistä maahan, jossa köynnös kasvaa ja tuottaa rypäleitä. Viiniköynnöksen oksat, tralcettot, kerätään talteen tarhoilta ja sidotaan käsin pullonkauloihin muistuttamaan viininteon käsityöläisestä luonteesta. Se alkaa huolenpitona tarhoilta ja päätyy valmiiseen tuotteeseen laatuna, jonka voi maistaa.

Zaggacninin viinitilalla pidetään yllä vanhaa tralcetto-perinnettä muistuttamassa Abruzzon alueenviinien erityisyydestä. Suomalaistenkin viinimakuun hyvin sopivien Tralcetto-viinien tarina alkoi, kun Marcello Zaccagnini päätti tehdä irtioton elämässään ja perustaa aidon abbruzzolaisen viinitilan, mutta nuorekkaalla ja innovatiivisella tyylillä.

Cantina Zaccagnini on perheyritys, joka perustettiin vuonna 1978 Bolognanon kylään Abruzzon alueelle. Aluksi viinitarhoja oli vain yhden hehtaarin verran ja viinit valmistettiin pienessä ladossa. Tätä nykyä viinitilaan kuuluu moderni viininvalmistamo ja yli 150 hehtaaria tarhoja. Lisäksi Zaccagnini on vuokrannut Abruzzosta yli 300 hehtaaria viininviljelykseen. Vaikka Cantina Zaccagnini on kasvanut tasaisesti ja myy suurimman osan tuotannostaan Italian ulkopuolelle, rypäleet kasvatetaan alusta loppuun itse. Koko sato myös poimitaan käsin ja valmistetaan viiniksi omassa modernissa valmistamossa.

Asialleen omistautunut Marcello Zaccagnini on onnistunut luomaan viineilleen hyvän maineen kansainvälisilläkin viinikentillä. Menestys on tulosta tuotantofilosofiasta, joka perustuu rypäleiden huolelliseen valintaan, paikallisten perinteiden kunnioittamiseen ja edistyneimpien tekniikoiden käyttöön. Samalla pullon kaulaan sidotusta viiniköynnöksen oksasta on kehittynyt tunnettu tavaramerkki ja ikonisten abruzzolais-viinien tunnus.

Luonnonkaunis Abruzzo antoi rypäleelle kodin

Zaccagninin punainen Tralcetto tehdään paikallisesta Montepulciano d’Abruzzo -rypäleestä. Vaikka lajikkeen alkuperä on toskanalainen, missä sitä on viljelty Montepulcianon seudulla, rypälettä on suotuisan kasvuympäristön ansiosta kasvatettu Abruzzossa jo vuosisatojen ajan.

Montepulciano d'Abruzzon DOC-alue kattaa laajan maa-alueen Apenniinien juurelta Adrianmeren rannikolle asti. Ilmasto-olot vaihtelevat, mutta yleisesti ottaen Abruzzossa vallitsee mannerilmasto ja vuodenaikojen lämpötilaerot ovat suuria. Alue on yksi Italian vuoristoisimmista, ja korkeimmillaan sen huiput kohoavat yli 2700 metriä merenpinnan yläpuolelle. Rinteiden viinitarhat, erityisesti pohjoisilla alueilla, on istutettu kalkkipitoiselle savelle, ja ne hyötyvät lämpimästä auringonpaisteesta ja Adrianmereltä puhaltavista kuivattavista tuulista.

Alue on kuuluisa vehreistä metsistään ja luonnonkauneudestaan. Sitä voi ihailla myös Zaccagninin huolella hoidetuilla viinitarhoilla, joita ympäröi kaikkialla Abruzzon upea luonto. Tilalla tiedostetaan ympäristön hyvinvoinnin merkitys, ja viininteon filosofiaan kuuluu mahdollisimman vähäinen ekologinen vaikutus.

Tralcetto-viinit on tehty gastronomisiin elämyksiin

Abruzzon alue tunnetaan myös rikkaasta ruokakulttuuristaan ja gastronomisista erikoisuuksistaan, kuten pecorinojuustoista ja rapeaksi paahdetusta porsaasta eli porchettasta. Myös tryffelit, metsäsienet, villiyrtit ja riista kuuluvat paikalliseen keittiöön, luonnollisesti paikallisten viinien kera nautittuna. Niinpä Abruzzon viinit ovatkin erinomaisen monipuolisia ruokapöydän viinejä.

Keskitäyteläinen ja hedelmäinen punaviini Zaccagnini Montepulciano d’Abruzzo DOC kantaa jo kypsän marjaisesta tuoksustaan alkaen vivahteita puolukoista, karpaloista ja havuisesta yrttisyydestä, mikä tekee siitä suomalaisiinkin makumaailmoihin varsin mukautuvaisen viinin. Lisäksi siinä on aistittavissa muun muassa kirsikkaa, karhunvatukkaa, mausteisuutta sekä maanläheistä multaisuutta ja paahteisuutta. Tanniinisuus on pehmeää ja tammikypsytyksen tuoma vaniljaisuus pysyy vienosti taka-alalla.

Viini on varma valinta grillatulle porsaanlihalle tai yrttiselle lampaalle, ja toimii hienosti kovien ja kypsytettyjen juustojen seurana. Monipuolisena ruoka- ja seurusteluviininä tämä myös hanapakkauksessa myytävä viini on erinomainen valinta kevään ja kesän juhlien noutopöytiin.

Zaccagnini Cerasuolo d'Abruzzo Rosé puolestaan on omiaan täyteläisten kastikkeiden kera tarjoilluille vaaleille liharuoille, äyriäispastalle ja runsaille salaateille. Viinin hedelmäistä luonnetta korostavat pehmeät tanniinit. Kuivassa, eloisan terhakkaassa maussa on kirsikkaa, yrttisyyttä ja sitruksia. Makua saattelee ryhdikäs hapokkuus.

Valkoinen, tai tarkemmin sanottuna väriltään kauniin oljenkeltainen Cantina Zaccagnini Il Bianco di Ciccio Trebbiano d’Abruzzo kantaa raikkaasti omenan, päärynän, sitrusten ja kuivattujen hedelmien makuja, jotka yhdistyvät miellyttävään yrttisyyteen ja kokonaisuutta kannattelevaan hedelmäiseen hapokkuuteen. Se on mainio yleisviini kalaruoille ja sopii monien kasvisruokien, myös parsan seuraan.

Suositukset

Cantina Zaccagnini Il Bianco di Ciccio

Cantina Zaccagnini Il Bianco di Ciccio

Il Bianco di Ciccio on saanut nimensä Zaccagninin isoisän lempinimestä. Hän kuulemma piti erityisen paljon juuri tästä viinistä. Vaalean kullankeltaisen viinin tuoksu on hienostunut ja aromaattinen. Viini on kuiva, pirteän hedelmäinen, raikas ja tasapainoinen. Maku kypsän sitruksinen ja yrttinen, jossa erottuu aprikoosi ja aavistus eksoottista hedelmää.

Italia 15,79€
Zaccagnini Montepulciano d'Abruzzo 0,75 l

Zaccagnini Montepulciano d'Abruzzo 0,75 l

Intensiivisen rubiininpunainen Zaccagnini Montepulciano d'Abruzzo hurmaa pehmeällä tummamarjaisuudellaan, ollessaan samaan aikaan herkullisen hedelmäinen. Tuoksussa on tummaa marjaa, kuten karhunvatukkaa ja kirsikkaa, kevyttä mausteisuutta sekä aavistus tammesta tulevaa vaniljaa. Maultaan viini on pyöreä, keskitäyteläinen, hedelmäinen ja tummien hedelmien sävyttämä, maanläheinen ja pehmeän mokkainen. Kehittyy suussa harmonisesti hedelmäisen makeuden ja suolaisuuden välillä.

Italia 14,98€
Zaccagnini Cerasuolo d'Abruzzo Rosé

Zaccagnini Cerasuolo d'Abruzzo Rosé

Kirsikanpunaisen Zaccagnini Cerasuolo d'Abruzzo Rosé tikkuviinin tuoksu on herkullisen metsämansikkainen, jossa aistittavissa granaattiomenaa sekä aromaattisia yrttejä. Kuiva, mutta tasapainoinen, raikkaan hapokas ja hedelmäinen, monivivahteinen viini, jossa kypsien marjojen aromit ja vadelmasorbettisuus sekoittuvat suolaisuuden ja mausteisuuden siivittämänä herkullisen karamellimaiseksi.

Italia 15,79€