Luomutila Bodegas Pradorey uudistui palaamalla perinteisiin

espanjalainen luomutuottaja pradorey

Fernando Rodríguez de Rivera johtaa Bodegas Pradoreyn viinitilaa. Omien sanojensa mukaan hän jatkaa isoisänsä aloittamaa "pitkää ja mutkaista” polkua, joka runsaassa 30 vuodessa on tehnyt Pradoreyn viinitalosta yhden Ribera del Dueron arvostetuimmista. Samalla hän kehittää eteenpäin tilan luonnonmukaista ja vastuullista tuotantotapaa.

“Isoisäni, vuonna 1924 syntynyt Javier Cremades de Adaro, vietti nuoruutensa kesät La Manchassa, ja rahoittaakseen opintonsa hän työskenteli maatiloilla ja viinitarhoilla. Yhtenä näistä kesistä hän lupasi itselleen, että jonain päivänä hän vielä valmistaisi omaa viiniään.”

Kesti kuitenkin 1980-luvun lopulle asti, ennen kuin suunnitelman toteuttaminen tuli mahdolliseksi. Tuolloin hän osti Ribera del Duerosta pahasti rappeutuneen Real Sitio de Ventosillan kartanon, jonka varsin kuninkaallinen historia ulottuu aina 1500-luvulle saakka. Sen omisti alkujaan Kastilian kuningatar Isabella.

Ribera del Duero sijaitsee korkeilla rinteillä, joten se oli viinitilan paikaksi riskialtis valinta. Alueen ilmasto kuuluu Espanjan ankarimpiin, mutta Adaron mielestä kaikkein ankara ilmasto tuottaa parhaan viinin. Sinne hän siis perusti 520 hehtaarin viljelyksensä ja loi samalla alueen suurimman viinitilan. Rohkea lähestymistapa tuotti miehelle lempinimen "Ventosillan hullu".

Bordeaux inspiroi muutokseen

Vuonna 2015, kun de Rivera otti ohjat käsiinsä, tehtiin syvällinen analyysi tilan resursseista ja mahdollisuuksista. “Matkustin silloin paljon, ja vierailin myös joillakin maailman parhaista viinitiloista. Minulle oli erityisen suuri kokemus saada lähituntuma Ranskan Bordeaux'n alueeseen ja tutustua sen alkuperäisluokituksiin. Se inspiroi meitä luomaan laatuun perustuvan hierarkian omilla viinitarhoillamme, aivan kuten Ranskassa.”

Pradoreyn viinitarhat on jaettu kahdeksaan toisistaan eroavaan terroriin korkeuden, ilmaston ja maaperän suhteen. Ne ovat nimeltään Hoyo Dornajo, La Mina, Prado del Rey, El Pino, Los Robles, Valdelayegua, Salgüero ja La Recorba. “Ymmärsin, että liiketoimintamme todellinen potentiaali on itse tila ja sen omat viinitarhat, koska olemme Ribera del Dueron ainoa suuri viinitila, joka käyttää vain omia viinirypäleitä.”

Pradorey viinitiloja

Jokaisella tarhalla kasvatetaan olosuhteisiin parhaiten sopivia lajikkeita. Tempranillo, Cabernet Sauvignon ja Merlot ovat tilan pääasialliset lajikkeet. Lisäksi yli sata vuotiaita köynnöksiä on haettu Ribera del Dueron alueelta, minkä ansiosta on voitu elvyttää phylloxera-viinikirvan lähes hävittämiä paikallisia lajikkeita.

Innovaatioilla kestävän kehityksen edelläkävijäksi

“Aloimme tehdä viinitarhoista ekologisia ja muutimme myös viininvalmistuksen prosessia. Päätimme olla radikaaleja ja luottaa spontaaniin käymiseen paikallisten rypälehiivojen avulla. Se on kova tekninen haaste pienelläkin tilalla, saati sitten kun hehtaareja on 520!”

Toinen radikaali muutos oli lopettaa tilan myydyimmän viinin Roblen tuotanto. Se oli nuori viini, jossa oli vivahteita Riojan alueen Crianzasta, mutta hinta oli Crianzaa alhaisempi. Suosittu viini ei kuitenkaan ollut omassa lajissaan riittävän ainutlaatuinen, ja se rajoitti luomisen vapautta.

“Vuonna 2016 enologimme keksi idean valmistaa viinejä vuosisatoja vanhoissa saviruukuissa. Tätä tarkoitusta varten kiersimme kylissä eri puolilla Espanjaa etsimässä hylättyjä sammioita. Nykyään meillä on kolmisenkymmentä amforaa, ja suurin osa viineistämme vanhenee niissä ainakin jonkin aikaa. Amforoiden lisäksi viiniä voidaan ikäännyttää ranskalaisesta Neversin tammesta tehdyissä suurissa säilytysastioissa sekä amerikkalaisissa ja eurooppalaisissa tammitynnyreissä.

Viini amfora

Niin onnistuimme neliöimään ympyrän: tuottamaan viiniä yksinomaan omista rypäleistämme ja omien viinitarhojemme hiivoista, ja samalla luomaan vuosikertoja, jotka ilmaisevat vahvasti omaa luonnettaan.”

Tilalla tutkitaan ennakkoluulottomasti viinintuotannon rajoja ja mahdollisuuksia. Samalla Pradorey on läpikotaisin sitoutunut tuottamaan parasta laatua ympäristöä kunnioittaen ja sosiaaliseen vastuuseen tukeutuen. Viinitila on energian suhteen täysin omavarainen, kiitos oman aurinkopuiston. Oma karja tuottaa luonnollista lannoitetta viinitarhoille, ja kaikki orgaaninen jäte kierrätetään.

“Olimme edelläkävijöitä Ribera del Duerossa palatessamme vanhoihin käsityötapoihin. Toimimme pitkälti kuten isovanhempamme tekivät. Pidän siitä, kun ihmiset sanovat, että nykyisessä johtoryhmässämme on ripaus isoisäni hulluutta.”

 

Suositukset

Pradorey Adaro Organic

Pradorey Adaro Organic

ADARO on sertifioitu luomuviini, joka kunnioittaa viinitilan perustajaa Javier Cremades de Adaroa. Hänen unelmansa oli aina valmistaa rehellisiä ja laadukkaita, kasvupaikkaansa kuvaavia viinejä.

Tässä tyylikkäässä viinissä on sekä alueelle tyypillistä ryhdikästä perusvoimaa että tyylikäs samettisten tanniinien ja raikkaan hapokkuuden tasapaino. Runsaan hedelmäisessä maussa on yrttisiä ja lakritsaisia aromeja. Tammikypsytyksen tuottama vaniljaisuus tuntuu vain kevyenä taustavoimana jättäen kypsät marjat ja hedelmät pääosaan.

ADARO on monipuolinen ruokajuoma, jonka kanssa sopii tarjota vaikkapa espanjalaistyylisiä tapaksia, tummia lihoja, mausteisia makkaroita tai tukevia pitkään hauduteltuja patoja ja kastikkeita.

Espanja 19,99€
Pradorey Elite

Pradorey Elite

Tammikuun erikoiserään tuottajalta on saatu PRADOREY ÉLITE, 100 % Tempranillo, jonka rypäleet on poimittu yli 800 metrin korkeudessa kasvavilta Hoyo Dornajon tarhoilta. Viini on hieno esimerkki Ribera del Duero Premium -segmentin punaisista.

Viinin laatu on aistittavissa sen eläväisessä, intensiivisessä luonteessa. Siitä löytää aromaattista kompleksisuutta yhdistyneenä kypsiin hedelmiin ja mineraalisuuden vivahteisiin. Suutuntuma on pyöreä, siihen kuuluvat maukkaat, hyvin integroidut tanniinit ja pitkä jälkimaku, jossa on mukana kypsiä punaisia hedelmiä. Tasapainoinen tammisuus tuo viiniin pitkäkestoisen, harmonisen kokonaisvaikutelman.

Espanja 49,98€