Ranskan punaviinit

ranskan punaviinit

Ota haltuun Ranskan punaviinit!

Mitä olisi viinimaailma ilman Ranskaa? Ilman Cabernet Sauvignonia, Merlota, Syrahta, Sauvignon Blancia, Chardonnayta, Malbecia, Pinot Noiria? Ilman samppanjaa, ranskalaista tammea, barrique-tynnyreitä, Bordeaux-blendejä, Provencen roseita? Ilman Sancerren ja vuohenjuuston taivaallista liittoa, terroiriin perustuvaa laatuluokitussysteemiä, ilman sanastoa –sur lie, brut, cuvée, rosé, bâtonnage…

Lopetetaan jo, Mon Dieu, liian kamalaa!

Onneksi on Ranska.

Ei varmaan ole liioiteltua todeta, ettei yhdelläkään toisella maalla ole ollut Ranskaan verrattavaa vaikutusta koko muuhun viinimaailmaan. Ranskaa saamme kiittää niin monesta lajikkeesta, viljelymetodista, viininteko- ja kypsytystavan kehittämisestä, maaperän, ilmaston ja terroirin ymmärtämisestä, että aihetta on syytä hieman rajata. Keskitytään tällä kertaa ranskalaisiin punaviineihin.

On suorastaan uskomatonta, kuinka moni laajalle levinnyt tuntemamme lajike on alun perin kotoisin Ranskasta. Argentiinan kansallislajike Malbec on oikeasti syntynyt Ranskassa. Australian viljellyin lajike Shiraz on alkujaan rhônelainen Syrah.  Maailman eniten viljellyt lajikkeet Cabernet ja Merlot, sieltäpä nekin. Pinot Noir on löytänyt tiensä niin Etelä-Amerikkaan, Etelä-Afrikkaan kuin Uuteen Seelantiin – sen alkukoti on kuitenkin Bourgognen alue Ranskassa. Viinimaailmassa voi todeta, että Ranskan tunteminen on viisauden alku. Jos siis Ranska kiinnostaa, tervetuloa pienelle Tour de France kierrokselle viinien matkassa.

ranskan punaviinit ja viinialueet kartalla

Suositukset

Fernand Engel Pinot Noir Elevé en Fût de Chêne Organic

Fernand Engel Pinot Noir Elevé en Fût de Chêne Organic

Aloitetaan Alsacesta. Saksan rajalla sijaitseva Alsace on monella tapaa hyvin erityinen alue. Siellä pullo on aina tunnistettavan muotoinen kapea flûte-pullo, viini usein valmistettu vain yhdestä lajikkeesta, ja lajike jopa mainittu etiketissä. Helppoa! Nykyään jopa viinin makeusaste tulee ilmoittaa takaetiketissä.

Alsacessa viini on pääosin valkoista, mutta me puhumme nyt punaviineistä. Maistetaan siis Alsacen ainoaa punaista lajiketta, jonka alkuperämerkintä AOC Alsace sallii: Pinot Noiria.

Alsacen Pinot Noir on usein punaisten marjojen sävyttämä: monet löytävät näistä karpaloa, puolukkaa, punaherukkaa tai hapankirsikkaa. Engelin Pinot Noir on kuitenkin kypsynyt suurissa tammitynnyreissä n. 8 kuukautta, ja saanut aromimaailmaansa lisäksi syvyyttä ja paahteisuutta.

Ihana pari aromikkaiden riistalintujen kanssa. 

Ranska 23,90€
Louis Latour Pinot Noir Cuvée Latour

Louis Latour Pinot Noir Cuvée Latour

Pitäydytään samassa lajikkeessa, mutta vaihdetaan aluetta Pinot Noirin synnyinsijoille, Bourgogneen.  

Täältä löytyvät maailman hienoimmat Pinot Noirit. Lajikkeen hienous ei perustu sen runsauteen, vaan pikemminkin herkkyyteen. Se on hapokas, korkeintaan keskitanniininen viini, jonka marjaiset aromit taipuvat upeimmillaan metsäisiksi ja herkkusienimäisiksi ikääntyessään. Burgundin viileässä ilmastossa se säilyttää hienosti hapokkuutensa mutta toisinaan kärsii liiankin kylmistä kausista tai keväthallasta.

Köynnökset rakastavat Burgundin kalkkikiven ja saven muodostamaa maaperää, ja täällä kasvaneista köynnöksistä tuotetaan yksiä maailman arvokkaimpia viinejä. Tyyppiesimerkkinä voi maistaa vaikka yli 200 vuotta viiniä valmistaneen Louis Latourin Cuvée Latouria, jossa korostuvat punaisten marjojen aromien lisäksi hento yrttisyys ja kukkaisuus. Ah sitä eleganssia!

Ranska 29,99€
Château Grand Ormeau

Château Grand Ormeau

Jos mitään toista aluetta voi maineeltaan pitää Bourgognen veroisena, niin Bordeaux’ta.  Nämä kaksi aluetta ovat kuitenkin kuin yö ja päivä: Bourgognen charmi on eleganssissa, herkissä nyansseissa, kun taas Bordeaux’n viinien ystävät arvostavat muhkeutta, runsautta, tummanpuhuvia aromeita.

Bordeaux punaviinit ovat toimineet esikuvina ympäri maailman mehevillä Merlot’llaan, konsentroituneilla Cabernet Sauvignoneillaan ja mausteisilla Cabernet Franceillaan – ja näiden sekoituksilla. Alueen parhaat viinit ikääntyvät vuosikymmeniä ja maksavat maltaita. Bordeaux’n viinialue jaetaan yleistäen kolmeen alueeseen: Cabernet’n rakastamaan, sorapitoiseen vasempaan rantaan, Merlot’n saviseen oikeaan rantaan, ja näiden väliin jäävään alueeseen, Entre-Deux-Mersiin.  

Upea esimerkki oikean rannan muhkeasta aromimaailmasta on  Chateau Grand Ormeau.  Runsas, mehevä hedelmä, pehmeät tanniinit, suuntäyttävä maku, josta voi aistia iän tuomaa nahkaisuutta ja kerroksellisuutta – tämä viini on kypsynyt yli vuoden ranskalaisissa tammitynnyrissä ja sen jälkeen vielä useita vuosia pullossa.  Nauti kypsytettyjen juustojen tai riistaruokien kanssa.

 

Ranska 34,90€
Château Saint-Sernin Malbec de Calcaire 2016

Château Saint-Sernin Malbec de Calcaire 2016

Täyteläisistä, tummamarjaisista viineistä pitävä voi suunnata katseensa Cahorsin alueelle Lounais-Ranskaan, Bordeaux’sta kohti sisämaata. Cahors on Malbecin synnyinsija, vaikkakin lajikkeen argentiinalainen serkku on monelle tutumpi. Cahors onkin ainoa alue Ranskassa, missä Malbec on päälajike, ja paikallisesti se tunnetaan nimellä Cot. AOC Cahors – luokitelluissa viineissä saa Malbecin lisäksi käyttää hieman Merlota tai Tannatia.  Viinit ovat syvän tummanpunaisia, luumuisia, lakritsaisia ja mausteisia. Château Saint Sernin Malbec de Calcaire valmistetaan vanhoista köynnöksistä, jotka tuottavat upean tiivistä ja tummamarjaista mehua. Viinin mausteinen ja vaniljainen maku on peräisin 8 kuukauden tammikypsytyksestä.

Ranska 17,79€
E. Guigal Côtes-du-Rhône Rouge

E. Guigal Côtes-du-Rhône Rouge

Rhônen viinialue tunnetaan Syrah’n kotina, sekä blendaamisen esikuvana. Etenkin Pohjoinen osa Rhônesta on henkeäsalpaavan kaunis jyrkkine kivisine rinteineen. Pohjois-Rhônesta tulevat yrttiset, joskus savuiset, lakritsiset Syrah’t ovat tämän lajikkeen kiistatta upeimpia edustajia. Jokivartta etelämmäs jyrkät rinteet loivenevat ja Syrah saa usein seurakseen muita lajikkeita, kuten Grenachea ja Mourvedreä. Côtes du Rhône laatuluokitus sallii useamman lajikkeen, eikä sitä tarvitse tammessa kypsyttää lainkaan. Rhônen tähtituottaja Guigal ei kuitenkaan koskaan alita aitaa sen matalimmasta kohdasta, vaan kypsyttää tätäkin viiniä puolentoista vuoden ajan suurissa tammitynnyreissä. E. Guigal Côtes du Rhône 2020

Ranska 17,94€
Crafty Hedgehog Biodynamic

Crafty Hedgehog Biodynamic

Eteläinen Ranska nauttii runsaasta auringosta, vähäisistä sateista ja runsaista tuulista. Nämä olosuhteet mahdollistavat luomuviljelyn, sienitaudit kun eivät pääse villitsemään kosteuden puuttuessa. Kolmasosa Ranskan luomuviinituotannosta tuleekin Languedoc Roussillonin alueelta. Alueen luomupioneeri Jacques Frelin alkoi valmistaa luomuviinejä jo vuonna 1983 ja meni pian jo askeleen pidemmälle alkaessaan valmistaa viiniä biodynaamisen viljelyfilosofian mukaan. Crafty Hedgehog Biodynamic on luomu ja biodynaaminen viini, jonka viljelyssä ei ole käytetty lainkaan kemiallisia torjunta-aineita ja viini on valmistettu mahdollisimman vähällä käsittelyllä. Tuloksena on herkullisen mehevä Merlot, josta voi löytää karhunvatukan aromeita tai mustikkahillomaisuutta.  

Ranska 13,49€