Syksyn muhkeat punaviinit eri hintaluokista

Syksy suosii muhkeita makuja – Poimimme hintaluokkansa parhaat punaviinit
Kun kesän vehreys kääntyy ruskan väriloistoon, vuodenaikojen kierron huomaa myös lasissa ja lautasella. Kesäinen kupliva prosecco tai raikas sitruksinen valkoviini vaihtuu aivan luonnostaan johonkin syvempään ja täyteläisempään. On kunnon punkkujen aika.
Ruokapöydässä syksy tarjoilee runsauttaan. Metsän antimet – marjat, sienet ja riista – ottavat oikeutetun paikkansa. Juurekset uhkuvat voimaa, tomaateissa on vielä tallellaauringon aromi ja kaikki vihreä on tanakkaa ja maukasta. Ollaan siis siirrytty tukevasti punaviinien vuodenaikaan. Katse kääntyy kuin itsestään tummempiin ja täyteläisempiin viineihin, joiden aromit lämmittävät mieltä ja kehoa.
Syksy onkin hyvää aikaa tutustua parhaiden punaviinien sävykkäisiin makuihin. On hyvä hetki palata viineihin, jotka ovat kuin syksyn syleily; täynnä kypsää hedelmää, lämpöisiä mausteita ja pehmeää täyteläisyyttä. Viineihin, jotka sointuvat pitkään hauduteltuihin patoihin, paahdettuihin juureksiin ja metsäisiin sieni- ja riistaruokiin.
Suositukset

El Coto Crianza
Herkullisia viinilöytöjä alle 15 eurolla
El Coto Crianza on Riojan alueen johtavan viininvalmistajan klassinen, tyylipuhdas Crianza. Keskitäyteläinen El Coto Crianza on pehmeän mausteisuutensavuoksi mainio kumppani perinteisille tapaksille ja grillatulle lihalle. Rubiininpunaisen viinin tuoksusta löytyy hapankirsikkaa, karpaloa, puolukkaa, mausteita ja paahteisuutta. Maultaan viini on hedelmäisen hapokas ja pehmeän tanniininen.
Uunissa paahdettu, rosmariinilla maustettu lampaanpaisti. Crianza ja lammas on klassinen yhdistelmä; viinin pehmeät tanniinit leikkaavat hyvin lampaan rasvaisuutta.
Kaikki kermaiset sieniruoat, erityisesti kantarelli- tai metsäsienirisotto. Viinin maanläheiset tanniinit ja kevyen paahteiset vivahteet korostavat sienten umamia.
Chorizo-paella tai vegaaninen paprika-kikhernepaella. Lempeän mausteinen ruoka toimii hyvin viinin mehukkaan ja kevyesti mausteisen luonteen kanssa.
Lehtikaali-juustopiirakka. Esimerkiksi Manchego, vahva cheddar tai muu kypsytetty juusto. Keskitanniininen, hedelmäinen ja maltillisen tamminen Crianza tasapainottaa suolaiset ja kermaiset juustot.

Altano Organic Red
Herkullisia viinilöytöjä alle 15 eurolla
Kyseinen viini valittiin juuri Vuoden Punaiseksi Luomuviiniksi Viinilehden toimesta!
Tummanpunainen Altano Organic on maultaan täyteläisen kirsikkainen, hieman mausteinen ja kevyesti tammen sävyttämä. Se on saanut mm. Viinilehdeltä täydet viisi tähteä ja Loisto ostos -maininnan. Viini sopii hienosti syksyisten liharuokien kanssa, mutta löytää parinsa myös tuhdimmista kasvisruoista.
Mausteinen bataatti-linssicurry. Viinin eloisa mausteisuus rinnastuu hienosti curryn trooppiseen pehmeyteen ja lempeään tulisuuteen.
Uunissa paahdetut juurekset ja vihreä pesto. Juuresten makeus yhdistettynä peston yrttisyyteen herättää Altanon marjaisat ja yrttiset vivahteet.
Tummasuklaafondué ja marjat. Mausteinen ja marjaisa viini sopii myös tumman suklaan ja syksyisen suklaajälkiruoan keralle.

Pinha Ribeiro Santo Reserva
Herkullisia viinilöytöjä alle 15 eurolla
Hurmaava portugalilainen Pinha (tarkoittaa portugaliksi käpyä!) on kerännyt mainetta ja kunniaa viiniasiantuntijoilta heti Suomen markkinoille saavuttuaan. Dãon alueelta kotoisin oleva viini imee persoonallisuutensa alueen graniittisesta maaperästä sekä viinitarhoja ympäröivistä mänty-, tammi- ja eukalyptusmetsistä.
Aromimaailmasta löytyy mustia hedelmiä, pippuria ja mausteita. Viinillä on hyvää volyymia ja rakennetta, mikä johtuu tanniinien ja tammen harmoniasta. Viinillä on pitkä jälkimaku, joka tuo esiin sen hapokkaan luonteen elegantilla ja herkällä tavalla.
Erinomainen kumppani runsaanmakuisille liharuoille, kuten lihapadoille, lampaalle tai grillissä paahteisen pinnan ottaneelle paistille
Sopii mainiosti myös kovien juustojen seuraan.

Terre del Barolo Nebbiolo d'Alba Biologico
Alle kahdenkympin valloittavat viinilöydöt
Terre del Barolo Nebbiolo d'Alba on tuplavoittaja: Vuoden Viini 2025 kultamitalisti ja Vuoden Luomuviini.
Viinin tuoksusta voi erottaa kypsää punaista marjaisuutta, kuivattuja hedelmiä ja vihreää yrttisyyttä. Keskitäyteläinen maku korostaa kuivattujen marjojen ja hedelmien aromeja. Viinissä on lisäksi paahteisuutta, jota napakka tanniinisuus ja eloisa hapokkuus ryhdittävät.
Piemonten perinteinen tuhti lihapata Brasato al Barolo. Huolella viinissä marinoitu ja hitaasti kypsynyt naudanlihapata tarjoaa tasapainoisen nebbiolon keralla silkkaa makujen sinfoniaa.
Porcinirisotto. Täyteläinen ja umaminen sienirisotto korostaa Nebbiolo-rypäleen maanläheisiä ja mausteisia vivahteita. Myös villisienet ja siitakesienistä valmistetut ruoat toimivat tämän viinin kera erinomaisesti.

Plan B Shiraz
Alle kahdenkympin valloittavat viinilöydöt
Terry Chellapahin luotsaama Plan B! On yksi Länsi-Australian hehkutetuimmista tuottajista. Terryn mehevä Plan B! Shiraz on päässyt suomalaisten kestosuosikiksi, eikä syyttä.
Valmis viini on hempeän hilloinen ja muhkean marjainen tulisemmankin ruoan kaveri, jonka rubiininpunaisesta olemuksesta huokuu mustaherukkaa, kuivattua luumua ja vaniljaa. Tyyliltään se on marjainen, keskihapokas, keskitanniininen, lämmin ja pyöreä.
Possun ribsit tai tuliset kanankoivet BBQ-tyyliin. Viinin muhkea marjaisuus ja lämmin tammi sulautuvat loistavasti yhteen chilisen ja savuaromisen makumaailman kanssa.
Katkarapuwokki hapanimelä- tai chili‑sitruunaruoho-kastikkeella. Aasian mauista syntyy toimiva kontrasti viinin lempeään hedelmäisyyteen.

Perelada 5 Finques Reserva
Alle kahdenkympin valloittavat viinilöydöt
Viinin nimi 5 Finques viittaa Pereladan viiteen viinitarhaan, joilta rypäleet tulevat, ja jotka ovat keskenään hyvin erilaisia. Lopputuloksena on täyteläinen ja kehittynyt taidonnäyte, joka hurmaa maistajansa tumman marjaisella ja kevyen viikunaisella makumaailmallaan.
Liha- ja riistaruoat kuten härän sisäfilee, maukas karitsanpaisti ja syksyinen rustiikkinen pihvi löytävät parinsa tästä viinistä.
Kokeile myös voimakkaiden juustojen kanssa.

Tommasi Ripasso
Alle 25 euron laatuviinit nautiskelijoille
Palkittuja ja kiitettyjä laatuviinejä tuottava Tommasi pitää yllä pitkiä perinteitä. Italialaisten viinien piirteisiin kuuluu eloisa hapokkuus, jota löytyy myös rouheanrustiikkisessa Tommasi Ripassossa. Tummanpuhuva viini tuoksuu hapankirsikoilta, mausteilta ja kuivatuilta marjoilta. Maultaan se on roteva, täyteläinen, kypsän tanniininen ja pitkä.
Hirven tai peuran filee paahdettuna, sienikastikkeella viimeisteltynä. Riista on nappivalinta viinin rotevuuden vastapainoksi.
Uunipaahdetut juurekset kurpitsan ja linssimuhennoksen kera. Tuhdit kasvisruoat saavat lisää syvyyttä Ripasson runsaudesta. Varsinkin paahteinen myskikurpitsa toimii hienosti viinin tummien sävyjen kanssa.
Kovat ja kypsät juustot. Kypsytetyt juustot, kuten Parmigiano Reggiano, Grana Padano tai vanha gouda, sointuvat viinin tanniinisuuteen ja hedelmäisyyteen.

Coto de Imaz Gran Reserva
Alle 25 euron laatuviinit nautiskelijoille
Lasiin kaatuu syvän rubiininpunainen viini, joka tuoksuu kuivatuilta marjoilta, nahalta, vaniljalta ja hennosti tupakalta. Maku on samettinen ja pitkä – se tuo klassisen Riojan vivahteet upeasti esiin. Coto de Imaz Gran Reserva on viini niille, jotka arvostavat aikaa, perinteitä ja viimeisteltyä eleganssia – eikä se vaadi erityistä juhlaa ollakseen erityinen.
Karitsan karetta rosmariinilla. Rosmariinin ja valkosipulin kera hitaasti haudutettu lammas toimii moitteettomasti viinin kypsien tanniinien kanssa. Riojalaiseen tapaan voit lisätä mukaan paprikaa ja tomaatteja.
Grillattu entrecôte. Lisäksi timjamilla maustettua punaviinikastiketta ja uuniperunat. Viinin tammiset sävyt nostavat lihan makua ja tuovat annokseen lisää syvyyttä.
Paahdetut munakoisot, paprikat ja portobello-sienet tomaattikastikkeella. Myös linssimuhennos chorizolla tai ilman toimii hienosti viinin maanläheisten sävyjen kanssa.

Prunotto Bansella Nizza
Alle 25 euron laatuviinit nautiskelijoille
100 % Barbera on kuin tehty syksyn mauille! Bansella on lämmin ja täyteläinen, sekä samalla raikkaan hapokas viini.
Monivivahteinen tuoksu yhdistää mustaherukan, kirsikan ja mansikan sävyt hilloon sekä kanelin, vaniljan ja vihreän pippurin vivahteisiin. Mehukas, tasapainoinen viini, jonka jälkimaku on pitkä ja harmoninen.
Hirvipaisti sekä pitkään haudutetut lihapadat iloitsevat tämän viinin seurasta.