Vastuulliset viinipakkaukset

vastuulliset viinipakkaukset

Laatu ei aina ole lasia – vastuulliset viinipakkaukset Alkossa

Juomien pakkaaminen on tärkeä osa viinin tuotantoa, ja sillä on monia merkittäviä ympäristövaikutuksia. Varsinkin ilmastonmuutoksen hillitseminen on saanut vastuunsa tuntevat tuottajat kiinnostumaan ympäristöä säästävästä viinien pakkaamisesta. Yksi tällainen edelläkävijäyritys on Les Grands Chais de France, joka kuuluu maailman suurimpiin tuottajiin. He haluavat olla vastuullisuudessa esimerkkinä kaikille alan toimijoille.

Les Grands Chais de France -ryhmän tavoitteena on turvata tulevien sukupolvien tulevaisuus ympäristönsuojelun avulla. He pyrkivät omassa vastuullisuusohjelmassaan mahdollisimman suureen energiatehokkuuteen ja ympäristövaikutusten minimointiin optimoimalla luonnonvarojen käyttöä ja pakkausten kierrätettävyyttä.

Grands Chais de France on sitoutunut kehittämään ympäristöystävällisempiä pakkausratkaisuja

Yhtiö on asettanut itselleen viisi vastuullisuushaastetta vuosille 2020–2024, joista yksi on ympäristönsuojelu. Osana ympäristönsuojelun tavoitteiden toteuttamista GCF kehittää viinien vastuullista pakkaamista. Tehokas tapa vähentää ympäristövaikutuksia merkittävästi on kevyiden ja helposti kierrätettävien pakkausten kehittäminen.

Kevytpakkausten etuna on paitsi materiaalin säästö, myös hiilidioksidipäästöjen väheneminen kuljetuksen aikana. Lasipullojen valmistus vaatii paljon energiaa, kuljettaminen tuottaa enemmän päästöjä ja niiden kierrättäminen on vaikeampaa, etenkin maissa, joissa ei ole toimivaa panttijärjestelmää.

Lasipullo on toki edelleen paras ratkaisu viinien pitkäaikaiseenvarastointiin ja kuohuviineille, joiden pakkausten pitää kestää painetta. Mutta kaikille viineille lasi ei ole materiaalina ideaali. Valtaosa viineistä kun ostetaan nautittavaksi tuoreeltaan, ei kellariin varastoitavaksi.

Muovipullot ja pussipakkaukset sopivat erityisen hyvin viineille, jotka on tarkoitus nauttia nuorina, noin vuoden sisällä siitä, kun viinit tulevat myyntiin. Sellaisia viinejä on valtaosa Suomessa myytävistä viineistä. PET-muoviset pullot ja hanapakkaukset säilyttävät hyvin viinit, jotka hankitaan käyttöä, ei varastointia varten.

Kuluttajatkin hyötyvät kevytpakkauksista

Kevytpakkausten suosio kasvaa, kun kuluttajat ovat huomanneet, että raskas pullo ei ole hyvän viinin tae, vaan että laadukkaita viinejä saa kaikissa pakkaustyypeissä.

Muovipullot ja hanapakkaukset sopivat hyvin suomalaisille kuluttajille. Suomalaiset nauttivat viininsä usein kesämökillä tai muualla luonnon helmassa, ja silloin muovinen pakkaus on kevyempi kantaa mukana, eikä särkymisen vaaraa ole. Hanapakkaus on hyvä valinta myös juhlaviiniksi, sillä se tekee tarjoilusta vaivatonta, eikä suuria pullomääriä tarvitse kuljetella eikä kierrättää.

Kuluttajia myös kiinnostaa viinin vastuullisuus, jonka olennainen osatekijä on hiilijalanjälki. Pienimmät hiilijalanjäljet ovat hanapakkauksella, kartonkitölkillä ja viinipussilla (Viinipostin valikoimaan tuli vuonna 2023 ensimmäinen kartonkitölkki yhdeltä Suomen suosituimmista saksalaisista viinitaloista Black Towerilta). Pullotetuissa viineissä ilmastoystävällisin pakkaustapa on PET-muovipullo. Sen hiilijalanjälki on alle 40 % tavallisen lasipullon hiilijalanjäljestä. Vaikka kevytlasipullot ovat yleistymässä, lasin valmistusprosessi vaatii silti erittäin korkeaa lämpötilaa, mikä kasvattaa päästöjä.

Pantilliset PET-muovipullot voi palauttaa kierrätyspisteisiin normaaliin tapaan, ja pullojen kierrätysprosentti on Suomessa erittäin hyvä, yli 90. Pussipakkauksen etuna on, että sen kierrätys muovijätteeseen on yksinkertaista, kun useita eri materiaaleja sisältävä bag in box -hanapakkaus vaatii, että kartonki, muoviosat ja mahdollisesti alumiinia sisältävä pussiosa kierrätetään erikseen.

Suositukset

Nau Mai Sauvignon Blanc muovipullo

Nau Mai Sauvignon Blanc muovipullo

Tämä uusi-seelantilainen Sauvignon Blanc on arvioitu useasti hinta-laatusuhteeltaan äärimmäisen erinomaiseksi! Keskivaalean vihertävänkeltaisen viinin tuoksussa on aistittavissa mustaherukanlehtiä, limeä, sitruunamelissaa ja vastaleikkattua ruohoa. Maku on kuiva, raikkaan hapokas, keskitäyteläinen, mineraalinen, herukanlehtinen ja yrttinen. Tuote löytyy Alkon hyllyltä nykyään muovipullossa.

⭐⭐⭐⭐⭐, Tyylikäs huippuviini, ❤️=Luonteikas viini, Hinta-laatusuhde: LÖYTÖ (Viinilehti)

Uusi-Seelanti 12,99€
Nau Mai Sauvignon Blanc 1.5 l viinipussi

Nau Mai Sauvignon Blanc 1.5 l viinipussi

Yllä mainittu Nau Mai Sauvignon Blanc löytyy Alkon hyllystä myös kätevässä viinipussissa.

Uusi-Seelanti 24,98€
Classy Jessy Chardonnay 1.5l viinipussi

Classy Jessy Chardonnay 1.5l viinipussi

Kypsän hedelmäinen ja raikas Chardonnay, jolla on pehmeä suutuntuma. Loistava arkiviini sopii niin seurusteluun kuin mukaan retkelle. Erinomainen "jokapaikan" viini.

Unkari 19,98€
Black Tower Riesling Müller-Thurgau 1 l

Black Tower Riesling Müller-Thurgau 1 l

Tunnetun tuottajan uutuusviini luontoystävällisessä ja kevyessä tetrapakkauksessa on valmistettu Rieslingistä (80 %) ja Müller-Thurgausta (20 %). Valkkari hurmaa maistajansa puolikuivan hapokkaalla ja sitruksisella makumaailmallaan. Persikasta ja viheromenasta särmää saava valkoviini täyttää viininystävän toiveet täydellisestä seurusteluviinistä – vihreitä arvoja unohtamatta, trendikkäästi kartonkitölkistä!

Saksa 10,98€

Suositun tuottajan eteläranskalainen kepeä roseeviini on pakattu kantopussiin, joka on paitsi kevyt ja kolhuista piittaamaton, myös ekologinen pakkausmuoto!

Vaalea lohenvärinen viini tuoksuu raikkaan mansikkaiselle, raparperille ja verigreipille. Pehmeän hedelmäinen viini hellii makunystyröitä samalla kun terhakka hapokkuus tekee viinistä ryhdikkään. Oivallinen suolakeksien ja juuston kumppani hersyvän hedelmäisyytensä ansiosta! Myös mausteinen grillattu kana sopii tälle mutkattomalle roseeviinille.

Ranska
Pardon My French Cabernet 1.5 l viinipussi

Pardon My French Cabernet 1.5 l viinipussi

Ranskalaisten viinien ei aina tarvitse olla vakavia! Pardon My French tarkoittaa ranskalaisia hyviä, edullisia ja ns. "no-brainer" -viinejä. Pardon My French tarkoittaa englanniksi myös: "Anteeksi kielenkäyttöni" tai "Aion käyttää kirosanoja". 

Täyteläinen, pehmeiden kypsien hedelmäisten aromien, mausteisuuden ja silkkisten pehmeiden tanniinien siivittämä 100 % Cabernet Sauvignon. Erinomainen jälkimaku hienostunein lakritsin vivahtein.

Ranska 18,99€
GCF Rosière Syrah muovipullo

GCF Rosière Syrah muovipullo

Rosiére Syrah on lempeä puolikuiva eteläranskalainen punaviini, joka sopii niin iloiseen seurusteluun kuin mausteiselle ruoallekin. Helposti lähestyttävä – myös hintansa puolesta! Viini on pakattu ympäristövastuullisesti kevyeen muovipulloon.

Ranska 9,99€
Twiga Hill 1.5 l viinipussi

Twiga Hill 1.5 l viinipussi

Muhkea eteläafrikkalainen reilu ja ekologinen viini kulkee mukana kevyesti ja särkymättä… ja on kuin tehty ajatellen mausteisia grilliruokia!

Rubiininpunainen viini tuoksuu hersyvän hedelmäiseltä: siitä voi aistia kypsää kirsikkaa ja luumua, hieman mustapippuria ja makeaa mausteisuutta. Suussa kuiva, mutta pullean hedelmäinen viini on tulvillaan marjoja sekä miellyttävän terävää mausteisuutta. Malitilliset hapot sekä kohtalainen tanniinisuus tekevät kokonaisuudesta tasapainoisen, mutta suuhun sopivan.

Etelä-Afrikka 19,98€