Ympäristöystävälliset viinit

Ympäristöystävälliset viinit

Testaa nämä Alkon ympäristöystävälliset viinit

Alkossa vietetään Ilmasto kiittää! -päiviä 10.4.-22.4.2023. Alkon hyllyiltä löytyy paljon ympäristöystävällisiä tuotteita ja me Viinipostilla halusimme kerätä yhteen muutamia tuottajia, jotka tekevät erityisen paljon ympäristömme hyväksi.

Alko kerää vastuullisia tuotteita Vihreä valinta -merkintänsä alle. Tällöin tuotteelta vaaditaan jotain seuraavista:

  • Alkuviini
  • Biodynaaminen
  • Hiilineutraali
  • Kestävän kehityksen sertifiointi
  • Luomu
  • Vegaaninen
  • Ympäristövastuullinen pakkaus

Tutustu tarkemmin yllä mainittuihin symboleihin Alkon Vihreä valinta -merkintä -artikkelissamme.

Pieni askel viinituottajalle voi olla suuri askel ympäristölle. Tuottajan siirtyessä perinteisestä lasipullosta kevytpulloon tai pakatessaan viinin kartonkitölkkiin, viinipussiin ja hanapakkaukseen, jää hiilijalanjälki murto-osaan perinteisestä lasipullosta. Osa viinintuottajistamme on puolestaan jo täysin hiilineutraaleja ja toiset taas omaavat kestävän kehityksen sertifioinnin tiluksillaan. Tänä päivänä yhä useampi tuottaja pyrkii ottamaan roolia ympäristötalkoissa.

Alkon Ilmasto kiittää! -päivien aikana suosittelemme tutustumaan näihin tuotteisiin ja tuottajiin:

Suositukset

Neleman tuottaa hiilineutraaleja viinejä

Nelemanin luonnonmukaiset viinitarhat sijaitsevat 800–1000 metrin korkeudella Espanjassa DO Valenciassa, las Hoces del Cabrielin luonnontilaisen metsän suojissa. Viinitalo on hollantilaisen Derrick Nelemanin unelma tuottaa hiilijalanjäljeltään neutraaleja viinejä minimaalisella interventiolla, luonnon kiertokulkua ja paikallisten lajikkeiden ominaispiirteitä kunnioittaen.

Syvän rubiininvärisen viinin tuoksu on tiiviin marjainen. Siitä voi aistia karhunmarjaa, karpaloa, kirsikkaa, hiiltynyttä puuta, tuhkaa, vaniljajugurttia, kuivattua mustikkaa ja herukan kuorta. Suussa täyteläistä ja tiivistä marjaisuutta kannattelevat ryhdikkäät hapot sekä tuntuvat mutta kypsän pehmeät tanniinit.

Neleman Organic Bobal on gastronomin unelma: rakenteeltaan ja maultaan se soveltuu juhla-aterialle, jossa tarjoillaan parhaita voimakkaan makuisia lihoja, muhkeita patoja tai pihvejä, tomaattista ratatouillea tai papupataa, kovia juustoja ja rasvaisia laatumakkaroita.

Espanja

Neleman tuottaa hiilineutraaleja viinejä

Hiilineutraaliudestaan tunnettu Neleman tuottaa Bobal viininsä lisäksi myös valkoviiniä, Neleman Organic Macabeoa. Keskisyvän oljenkeltaisen viinin tuoksu on runsas ja lajikkeelle tyypillisen kukkea. Kukkaheinikon lisäksi siitä voi aistia myös keltaisia luumuja, vihreitä viinirypäleitä, kamomillaa ja aavistuksen verran tammea. Suussa kuiva, keskihapokas ja rakenteeltaan kepeä viini on maultaan pureksittavan hedelmäinen ja pitkä.

Tämä espanjalainen valkoviiniunelma löytää täydellisimmän parinsa kampasimpukoista tai vaaleasta järvikalasta keväisten vihannesten ja vaikkapa uusien perunoiden kera.

Espanja
Black Tower Rivaner hanapakkaus

Black Tower Rivaner hanapakkaus

Ympäristövastuullinen pakkaus

Perinteisistä lasipulloista ollaan pikkuhiljaa luopumassa ja monet suuremmat tuottajat siirtyvät joko kevytpulloihin, PET- eli muovipulloihin, kartonkitölkkeihin tai viinipusseihin. Näillä vaihtoehtoisilla pakkausmuodoilla voi vaikuttaa merkittävästi hiilijalanjälkeen.

Black Tower on yksi Suomen suosituimmista saksalaisista viinitaloista, ja he ovat aina ratsastaneet aallon harjalla uusien innovaatioiden ja pakkausmuotojen kanssa. Heidän Alkon valikoimasta löytyy tällä hetkellä niin kevytpulloja, hanapakkauksia, kartonkitölkkejä kuin viinipusseja.

Black Tower Rivaner on hurmannut suomalaisia jo vuosia puolimakealle, kukkaisen hedelmäisellä ja ryhdikkään hapokkaalla maullaan. Hanapakkauksen lisäksi tuote on saatavilla kevyemmässä lasipullossa

Saksa 36,98€
Black Tower Rosé 1.5 l

Black Tower Rosé 1.5 l

Ympäristövastuullinen pakkaus

Hanapakkauksen lisäksi pienemmät hanalliset viinipussit ovat nousseet suomalaisten suosioon. Viinipussit tulivat markkinoille muutamia vuosia sitten; pienempi litramäärä ja vastuullinen pakkaus on nopeasti löytänyt kuluttajat puolelleen.

Raikas, kuiva ja veden kielelle nostattava Black Tower Rosé viinipussi on eloisa keväinen tuulahdus: hentoa eksoottista hedelmäisyyttä sekä marjaisuuttaa vadelmien ja mansikoiden muodossa. Roseeviini pariutuu kauniisti kevyiden kanaruokien, merenelävien ja pastojen kanssa.

Saksa 19,98€
Black Tower Riesling Müller-Thurgau 1 l

Black Tower Riesling Müller-Thurgau 1 l

Ympäristövastuullinen pakkaus

Uusimpia pakkausinnovaatioita viinien saralla ovat kartonkitölkit. Pian viinin pakkauksen voi kierrättää yhtä helposti kuin maitotölkin; suoraan kartonkikeräykseen! Kuljetuksien painolasti ja näin ollen päästöt pienenevät myös.

Black Tower Riesling Müller-Thurgau hurmaa maistajansa puolikuivan hapokkaalla ja sitruksisella makumaailmallaan. Persikasta ja viheromenasta särmää saava valkoviini täyttää viininystävän toiveet täydellisestä seurusteluviinistä – vihreitä arvoja unohtamatta, trendikkäästi kartonkitölkistä!

Saksa 13,48€
Perelada Stars Cava Brut Reserva

Perelada Stars Cava Brut Reserva

Kestävän kehityksen sertifiointi

Espanjalaisen tuottajamme Pereladan uusi viinimö on saanut harvinaisen Wineries for Climate Protection -sertifikaatin. WfCP on laatuaan ensimmäinen erityisesti viinialalle kehitetty ekologista kestävyyttä mittaava sertifiointi. Sertifikaatti valvoo tiukasti viininvalmistuksessa aiheutuvia kasvihuonepäästöjä, veden käyttöä, jätteiden uudelleen kierrätystä, energiatehokkuutta sekä uusiutuvan energian käyttöä. Pereladan uudessa viinikellarissa energiantarve on hyvin vähäinen, sillä viinit liikkuvat vaiheesta toiseen gravitaation avulla. Loput energiantarpeesta täytetään uusiutuvalla energialla.

Arvostetun viinitalon laadukas vuosikertacava on tyylikäs juhlakuohuva, jossa jo pelkkä etiketti tuo juhlan tuntua. Viini on saanut nimen “Stars” kunnianosoituksena Peraladan kansainvälisillä musiikkifestivaaleilla vuosittain esiintyville maailman kirkkaimmille tähdille. Maultaan kuiva, runsas ja erittäin raikas cava, jonka sitrushedelmäinen hapokkuus tuo veden kielelle.

Espanja 12,98€