Viinitrendit 2023

viinitrendit 2023

Viinipostin Viinitrendit 2023 -katsaus on täällä! Mitä juodaan nyt, mitä kenties tulevaisuudessa?

Kokosimme viisi nousevaa ilmiötä, joita tulemme jatkossa näkemään entistä enemmän. Tiedot pohjautuvat sekä Alkon myyntidataan että kuulumisiin ravintolakentältä.

  1. Ympäristöystävälliset pakkaukset

Vastuullisuus ja ympäristöystävällisemmät pakkaukset kiinnostavat kuluttajia yhä enenevissä määrin. Myös Alko on ilmoittanut tavoitteekseen vähentää hiilijalanjälkensä puoleen vuoteen 2030 mennessä. Kartonkipakkaukset, viinipussit, bag in boxit ja muut innovatiiviset painavien lasipullojen korvaajat on tulleet jäädäkseen – niissä hiilijalanjälki jää murto-osaan lasipullosta.

Osallistu hiilijalanjäljen pienennystalkoisiin ja valitse ensi kerralla vaikka joku näistä:

Puolikuiva, persikkainen Saksan valkoviini: Black Tower Riesling Müller-Thurgau 2021 kartonkitölkki

Sitruksinen ja karviaismarjainen Uuden Seelannin Sauvignon Blanc: Nau Mai Sauvignon Blanc 2022 viinipussi

Jos et ole valmis luopumaan lasipullosta, voit etsiä Alkon hintalapuista ympäristöystävällisen pakkauksen symbolin, ja valita kevyemmän lasipullon.

Tästä italialaisesta klassikosta löytyy mm. omenaa ja raparperia: Villa Antinori Bianco 2022

  1. Klassikot

 Ah, vihdoin, klassikoiden paluu! Epävakaat ajat ajavat hakemaan turvaa tutuista mauista, niin viinissä kuin ruuassakin. Hintojen noustessa kuluttajat kaipaavat myös takuuta siitä, että ostettu tuote ei tarjoa ikäviä yllätyksiä, vaan noudattaa jollain tavalla odotettua makuprofiilia. Klassikot ovat paikkansa ansainneet, ne ovat klassikoita syystä. Kaikki klassikkoalueet ovat tutustumisen arvoisia. Jos jostain pitää kuitenkin aloittaa, tässä muutama tärppi:

Rakastu Loiren laakson mineraaliseen Sauvignon Blanciin: de Ladoucette Pouilly-Fumé 2020.

Toscanan Chianti Classico, aina varma valinta ruokapöytään: Antinori Pèppoli 2021.

Burgundi, synonyymi sanalle klassikko, kaikkien klassikoiden äiti! Kokeile Louis Latour Cuvée Latour 2021.

  1. Alkoholittomat ja matala-alkoholiset viinit

Terveelliset elämäntavat kiinnostavat kuluttajia entistä enemmän. Viiniltä kaivataan yhä useammin vähemmän alkoholia, jos lainkaan. Onneksi hyviä alkoholittomia vaihtoehtoja on tarjolla runsaasti. Tunnetko jo nämä?

Nozeco Fine Sparkling Alcohol Free on puolikuiva, kukkainen alkoholiton kuohuva, ja tässä sen puolimakea vaaleanpunainen sisar Nozeco Fine Sparkling Rosé Alcohol Free.

Lisää Alkoholittomia suosituksia täältä.

  1. Valkoviinien suosio

Valkoviinien myynti Alkossa ohitti punaviinien myynnin vuonna 2022. Osansa tästä trendistä on oletettavasti lihansyönnin vähenemisellä, kun perinteiset punaiset pihviviinit jäävätkin hyllyyn ja kasvisruuille etsitään kevyempiä siivittäjiä.  Alkossa on noin 2 735 erilaista valkoviiniä mistä valita. Ihan kaikkea, kun ei voi kokeilla, tässä muutama vinkki erityyppisiin valkkareihin:

Testaa tätä, jos kaipaat muuta kuin rutikuivaa valkoista: Prinz Von Hessen Riesling Feinherb 2020

Jos pidät tammen pehmeistä aromeista, ota testiin Soave Superiore Runcata: Dal Cero Vigneto Runcata 2020.

Albariño rypäleenä on nyt kovassa nosteessa, testaa Katalonian alueelta tulevaa luomu Raimat Albariño Saira.

  1. Crémantin nousu

Espanjalaiset kuohuvat, etupäässä cavat olivat pitkään suomalaisten eniten suosima kuohuviinityyppi, jos katsomme Alkon myyntitilastoja.  Cavat saivat kuitenkin tyytyä kakkossijaan Suomessakin 2021, kun Prosecco kuroi matkan umpeen lanseeraamalla proseccon rinnalle Rosé version.

Proseccon aika ei ole ohi, mutta kuluttajat ovat alkaneet kääntää katseensa jo muihinkin vaihtoehtoihin. Crémant tarkoittaa kuohuviinityyppiä, joka on valmistettu Ranskassa perinteisellä metodilla. Tunnetuimmat Crémantit lienevät Crémant d’Alsace, Crémant de Loire ja Crémant de Bourgogne.  

Testaa punaisista rypäleistä valmistettua Bordeaux’n Crémantia Calvet Crémant de Bordeaux Blanc de Noirs Brut 2018 tai pirteää ja hedelmäistä Chardonnaystä valmistettua luomucrémantia Fernand Engel Crémant d´Alsace Tradition Brut. Mikäli on aihetta juhlaan, korkkaa onnittelumaljaksi Onnea! Crémant d'Alsace Brut.