Ranskalaiset klassikot -tasting @ Ranskan suurlähetystö 21.11.2023
Tervetuloa Viinipostin Ranskalaiset klassikot -tastingiin maistelemaan valikoimamme ranskalaisia ihanuuksia.
Illan aikana maistelemme Viinipostin viiniasiantuntija Elinan johdatuksella viittä ranskalaista klassikkoviiniä.
Tilaisuudessa maistettavana seuraavat viinit:
Fernand Engel Riesling Grand Cru Praelatenberg
Aika: Tiistai 21.11.2023 klo 18:00-19:30
Paikka: Ranskan suurlähetystö (Itäinen Puistotie 13, 00140 Helsinki)
Hinta: 50 €/hlö (maksetaan paikan päällä)
Muuta:
- Suurlähetystöön päästäksesi tarvitset virallisen henkilöllisyystodistuksen (passi tai henkilökortti). Huomioithan, että ajokortti ei kelpaa.
- Tilaisuudessa tarjolla pientä syötävää
- Tulethan ajoissa paikalle
TILAISUUS ON TÄYNNÄ! Jos haluat varata paikan varasijalle peruutusten varalta, voit laittaa sähköpostia osoitteeseen posti@viiniposti.fi
Suositukset
Onnea! Crémant d'Alsace
Kasvuympäristö
Keski-Alsacen savinen ja kalkkinen maaperä sekä aurinkoiset olosuhteet ovat otolliset korkealaatuisten ja “gastronomisten” viinien tuotantoon
Valmistus
Onnea! Crémant on valmistettu perinteisellä menetelmällä ja kypsynyt sakan päällä 24 kuukautta.
Rypäleet
60% Pinot Blanc Auxerrois, 18% Pinot Gris, 12% Pinot Noir, 10% Chardonnay
Väri
Vaaleankeltainen
Tuoksu
Sitruksinen, mineraalinen, hedelmäinen
Maku
Kuiva, hapokas, sitruksinen, mineraalinen, hedelmäinen
Ruokasuositus
Seurustelu, tapas ja antipasti, pikkusuolaiset, vähärasvainen kala
Engel Riesling Grand Cru Praelatenberg Organic
Kasvuympäristö
Tämä viini on valmistetttu Grand Cru -tarhojen parhaista jalohomeisista Riesling-rypäleistä.
Valmistus
Käsinkorjuu, puristus kokonaisin rypäletertuin, kylmäkäsittely 8-10°C, fermentointi 18-20°C, kypsytys noin 8 kuukautta.
Rypäleet
100 % Riesling
Väri
Vaalea keltainen
Tuoksu
Runsas, mineraalinen ja hedelmäinen
Maku
Hedelmäinen ja raikas
Ruokasuositus
Rasvainen kala, äyriäiset, riistalinnut ja pikkusuolaiset
Franck Millet Pouilly-Fumé
Kasvuympäristö
50 % savi-kalkkikiveä ja 50 % piikivimaata.
Valmistus
Hidas, matalan lämpötilan alkoholikäyminen lämpösäädetyissä ruostumattomasta teräksestä valmistetuissa altaissa 7-10 viikkoa. Ei malolaktista käymistä. Sakkaa sekoitetaan 3-5 viikon ajan, jonka jälkeen kevyt suodatus. Kestää ikääntymistä 4-5 vuotta.
Rypäleet
100 % Sauvignon Blanc
Väri
Vaaleankeltainen hopeanvärisillä sävyillä
Tuoksu
Tuoksussa kypsää keltaista hedelmää ja Mirabelle-aprikoosia. Raikkaan greipin ja sitruunan aromeja.
Maku
Suutuntumaltaan viini on nuorekkaan eloisa, raikas ja sulava. Kypsää hedelmää, kuten persikkaa ja aprikoosia, mutta raikkaan mineraalisuuden kera.
Ruokasuositus
Äyriäiset, savustettu kala, aperitiivi, kasvisruoka
Vérizet Viré-Clessé Quintaine
Valmistus
Pneumaattinen puristus. Fermentointi ruostumattomasta teräksestä valmistetuissa säiliöissä 18-20 °C:ssa tuodakseen esiin terroirin täydelliset aromit. Pitkä kypsytys hienossa sakassa (18-24 kuukautta vuosikerrasta riippuen) kohtalaisella sekoittamisella lisäten runsautta ja pyöreyttä sekä tuodakseen esiin taustalla olevia aromeja. Nämä korkealuokkaiset vuosikertaviinit jätetään koskemattomiksi niin hyvin kuin mahdollista, ei hyllytystä, vain kevyt hienonnus bentoniittilla kirkastaa ja välttää pullojen samentumista.
Rypäleet
100 % Chardonnay
Väri
Kullankeltainen
Tuoksu
Voimakkaat kypsän hedelmän aromit
Maku
Kypsän hedelmäinen, kuiva, aprikoosinen, mausteinen, kukkainen ja mineraalinen
Ruokasuositus
Korostaa täydellisesti vuohenjuustolevyn, persiljalla maustetun kinkun, iberian kinkun, gougèreen ja merenelävien, erityisesti kampasimpukoiden, makuja. Ihanteellinen viini yhdistettäväksi alueellisten Suur-Burgundian herkkujen, kuten oeufs en meuretten, etanoiden, quenelle-nyyttien ja kermapohjaisten siipikarjaruokien, sammakonreisien, valkokalan, äyriäisten, paistettujen vihannesten, kermaisen risoton, pehmeiden homejuustojen (kuten Brie, Camembert ja Brillat-Savarin) ja kirsikka clafoutisin kera.
E. Guigal Côtes-du-Rhône Rouge
Kasvuympäristö
Rypäleet tulevat eri puolelta Etelä-Rhônea, maaperä vaihtelee tarhoittain, köynnökset ovat keskimäärin noin 35 vuotta vanhoja.
Valmistus
Kuorikäyminen lämpökontrolloiduissa terästankeissa. Kypsytys 1,5 vuotta isoissa tammitynnyreissä.
Rypäleet
50% Syrah, 40% Grenache, 10% Mourvèdre
Väri
Syvä tummanpunainen väri
Tuoksu
Hieman kehittynyt tuoksu, jossa tummia punaisia marjoja, yrttisyyttä ja mausteisuutta.
Maku
Viini on maultaan melko täyteläinen, herkullisen mehevä ja lempeän mausteinen. Taustalla Grenache- rypäleen tuomaa raikasta marjaisuutta ja hapankirsikoiden hapokkuutta
Ruokasuositus
Runsaat pataruoat, liha, riista, juustot, täyteläiset kasvisruoat
Château Grand Ormeau
Kasvuympäristö
Savimaista maaperää, jossa on rautakerrosaineita, mikä johtaa monimuotoiseen punaviiniin, jolla on paljon tuoretta makua.
Valmistus
Rypäleiden sadonkorjuu: Käsin poiminta, minkä jälkeen perusteellinen lajittelu
Viininvalmistus: Lämpökontrolloiduissa ruostumattomissa teräs- ja puusäiliöissä. Osa viineistä käy läpi malolaktisen käymisen tynnyreissä. Muut pysyvät säiliöissä, kunnes ne siirretään tynnyreihin.
Kypsytys: 13-16 kuukautta tynnyreissä vuosikerrasta riippuen. Viinit kypsytetään ranskalaisissa tammitynnyreissä, joista 30 % uusitaan vuosittain. Viinit suodatetaan kevyesti ennen pullotusta.
Rypäleet
80 % Merlot, 10 % Cabernet Franc, 10 % Cabernet Sauvignon
Väri
Rubiininpunainen
Tuoksu
Täyteläinen, runsas, herkullisen hedelmäinen
Maku
Harmoninen, tasapainoinen ja monimuotoinen, kauniiden pehmeiden tanniinin sävyttämä täynnä mehukkaita maukkaita hedelmiä
Ruokasuositus
Viini on erinomainen punaisen lihan, riistan ja persoonallisten juustojen kanssa.
Onnea! Crémant d'Alsace
Kasvuympäristö
Keski-Alsacen savinen ja kalkkinen maaperä sekä aurinkoiset olosuhteet ovat otolliset korkealaatuisten ja “gastronomisten” viinien tuotantoon
Valmistus
Onnea! Crémant on valmistettu perinteisellä menetelmällä ja kypsynyt sakan päällä 24 kuukautta.
Rypäleet
60% Pinot Blanc Auxerrois, 18% Pinot Gris, 12% Pinot Noir, 10% Chardonnay
Väri
Vaaleankeltainen
Tuoksu
Sitruksinen, mineraalinen, hedelmäinen
Maku
Kuiva, hapokas, sitruksinen, mineraalinen, hedelmäinen
Ruokasuositus
Seurustelu, tapas ja antipasti, pikkusuolaiset, vähärasvainen kala
Engel Riesling Grand Cru Praelatenberg Organic
Kasvuympäristö
Tämä viini on valmistetttu Grand Cru -tarhojen parhaista jalohomeisista Riesling-rypäleistä.
Valmistus
Käsinkorjuu, puristus kokonaisin rypäletertuin, kylmäkäsittely 8-10°C, fermentointi 18-20°C, kypsytys noin 8 kuukautta.
Rypäleet
100 % Riesling
Väri
Vaalea keltainen
Tuoksu
Runsas, mineraalinen ja hedelmäinen
Maku
Hedelmäinen ja raikas
Ruokasuositus
Rasvainen kala, äyriäiset, riistalinnut ja pikkusuolaiset
Franck Millet Pouilly-Fumé
Kasvuympäristö
50 % savi-kalkkikiveä ja 50 % piikivimaata.
Valmistus
Hidas, matalan lämpötilan alkoholikäyminen lämpösäädetyissä ruostumattomasta teräksestä valmistetuissa altaissa 7-10 viikkoa. Ei malolaktista käymistä. Sakkaa sekoitetaan 3-5 viikon ajan, jonka jälkeen kevyt suodatus. Kestää ikääntymistä 4-5 vuotta.
Rypäleet
100 % Sauvignon Blanc
Väri
Vaaleankeltainen hopeanvärisillä sävyillä
Tuoksu
Tuoksussa kypsää keltaista hedelmää ja Mirabelle-aprikoosia. Raikkaan greipin ja sitruunan aromeja.
Maku
Suutuntumaltaan viini on nuorekkaan eloisa, raikas ja sulava. Kypsää hedelmää, kuten persikkaa ja aprikoosia, mutta raikkaan mineraalisuuden kera.
Ruokasuositus
Äyriäiset, savustettu kala, aperitiivi, kasvisruoka
Vérizet Viré-Clessé Quintaine
Valmistus
Pneumaattinen puristus. Fermentointi ruostumattomasta teräksestä valmistetuissa säiliöissä 18-20 °C:ssa tuodakseen esiin terroirin täydelliset aromit. Pitkä kypsytys hienossa sakassa (18-24 kuukautta vuosikerrasta riippuen) kohtalaisella sekoittamisella lisäten runsautta ja pyöreyttä sekä tuodakseen esiin taustalla olevia aromeja. Nämä korkealuokkaiset vuosikertaviinit jätetään koskemattomiksi niin hyvin kuin mahdollista, ei hyllytystä, vain kevyt hienonnus bentoniittilla kirkastaa ja välttää pullojen samentumista.
Rypäleet
100 % Chardonnay
Väri
Kullankeltainen
Tuoksu
Voimakkaat kypsän hedelmän aromit
Maku
Kypsän hedelmäinen, kuiva, aprikoosinen, mausteinen, kukkainen ja mineraalinen
Ruokasuositus
Korostaa täydellisesti vuohenjuustolevyn, persiljalla maustetun kinkun, iberian kinkun, gougèreen ja merenelävien, erityisesti kampasimpukoiden, makuja. Ihanteellinen viini yhdistettäväksi alueellisten Suur-Burgundian herkkujen, kuten oeufs en meuretten, etanoiden, quenelle-nyyttien ja kermapohjaisten siipikarjaruokien, sammakonreisien, valkokalan, äyriäisten, paistettujen vihannesten, kermaisen risoton, pehmeiden homejuustojen (kuten Brie, Camembert ja Brillat-Savarin) ja kirsikka clafoutisin kera.
E. Guigal Côtes-du-Rhône Rouge
Kasvuympäristö
Rypäleet tulevat eri puolelta Etelä-Rhônea, maaperä vaihtelee tarhoittain, köynnökset ovat keskimäärin noin 35 vuotta vanhoja.
Valmistus
Kuorikäyminen lämpökontrolloiduissa terästankeissa. Kypsytys 1,5 vuotta isoissa tammitynnyreissä.
Rypäleet
50% Syrah, 40% Grenache, 10% Mourvèdre
Väri
Syvä tummanpunainen väri
Tuoksu
Hieman kehittynyt tuoksu, jossa tummia punaisia marjoja, yrttisyyttä ja mausteisuutta.
Maku
Viini on maultaan melko täyteläinen, herkullisen mehevä ja lempeän mausteinen. Taustalla Grenache- rypäleen tuomaa raikasta marjaisuutta ja hapankirsikoiden hapokkuutta
Ruokasuositus
Runsaat pataruoat, liha, riista, juustot, täyteläiset kasvisruoat
Château Grand Ormeau
Kasvuympäristö
Savimaista maaperää, jossa on rautakerrosaineita, mikä johtaa monimuotoiseen punaviiniin, jolla on paljon tuoretta makua.
Valmistus
Rypäleiden sadonkorjuu: Käsin poiminta, minkä jälkeen perusteellinen lajittelu
Viininvalmistus: Lämpökontrolloiduissa ruostumattomissa teräs- ja puusäiliöissä. Osa viineistä käy läpi malolaktisen käymisen tynnyreissä. Muut pysyvät säiliöissä, kunnes ne siirretään tynnyreihin.
Kypsytys: 13-16 kuukautta tynnyreissä vuosikerrasta riippuen. Viinit kypsytetään ranskalaisissa tammitynnyreissä, joista 30 % uusitaan vuosittain. Viinit suodatetaan kevyesti ennen pullotusta.
Rypäleet
80 % Merlot, 10 % Cabernet Franc, 10 % Cabernet Sauvignon
Väri
Rubiininpunainen
Tuoksu
Täyteläinen, runsas, herkullisen hedelmäinen
Maku
Harmoninen, tasapainoinen ja monimuotoinen, kauniiden pehmeiden tanniinin sävyttämä täynnä mehukkaita maukkaita hedelmiä
Ruokasuositus
Viini on erinomainen punaisen lihan, riistan ja persoonallisten juustojen kanssa.