Stockmann x Viiniposti: Syksyn punaviinit -tasting 24.10.2023
Kiitos, kun olit mukana Viinipostin ja Stockmannin Syksyn punaviinit -tastingissä!
Viiniasiantuntija Sanna Kissakangas johdatteli teidät kuulijat mehevien punaviinien maailmaan ja suositteli syksyyn ja talveen sopivimmat lasin täytteet. Alla tastingissä maistetut viinit ruokasuosituksineen.
Tunnelmallista syksyä ja talvea!
Toivottaa,
Viiniposti, Stockmann ja Sanna
(Kaikki tastingkuvailut ovat Sanna Kissakankaan kirjoittamia)
Suositukset
Fernand Engel Pinot Noir Elevé en Fût de Chêne Organic
Kasvuympäristö
Rypäleet ovat kasvaneet Orschwillerin kylässä, graniitti-hiekka-kalkkimaassa.
Valmistus
Käsin poimitut rypäleet puristetaan kokonaisina terttuina. Kuorikäyminen terästankeissa + kypsytys tammitynnyreissä 6 – 8 kuukautta.
Rypäleet
Pinot Noir
Väri
Läpikuultava, hieman jo tiilenpunainen väri.
Tuoksu
Miedohko, lempeän marjainen tuoksu, jossa kukkeutta ja mausteisuutta + jotakin kinuskimaista/paahteista (tammettamisesta juontuvaa).
Maku
Mesimarjainen, mausteinen, suussa mukavasti soljuva maku. Hedelmäisyys ei ole päällimmäisenä maussa. Jälkimaku tuntuu suhteellisen hapokkaalta siihen nähden, että viinissä on hyvin lempeät hapot.
Ruokasuositus
- Syksyiset riistalintuherkut
- Sienipiiras, tattirisotto
- Tajarin al tartufo
- Coq au vin
- Possunkyljykset timjamin kera
Domaine des Carabiniers Lunar Apogé Côtes du Rhône
Kasvuympäristö
Rypäleet ovat kasvaneet Côtes-du-Rhônen alueella, biodynaamisesti viljellyillä palstoilla.
Valmistus
Rypäleiden keruu käsin öiseen aikaan, kun ne ovat viileimmillään. Rypälemehun alkoholiksi käyttäminen (fermentointi) tapahtuu terästankeissa ja villihiivoilla.
Rypäleet
Grenache (50 %), Syrah (25 %), Mourvèdre (15 %), Cinsault (10 %)
Väri
Läpikuultava karmiininpunainen.
Tuoksu
Avoimesta ja monipuolisesta, aavistuksen jo kehittyneestä tuoksusta erottuu mustikkaa/kuningatarhilloa, lakritsia, ruusua, villiyrttejä ja jotakin lihaisaa.
Maku
Kuiva, mehevä ja miellyttävän hapokas maku on notkea ja freesi. Mausteisuutta on mukavasti, ei liikaa. Hauska mokkainen vivahde keskimaussa. Harmoninen, viipyilevä ja rouhean mustapippurinen jälkimaku, jossa hämmentävän tuntuva hapokkuus (lukemiin nähden) + makeahkoa, silti raikasta hedelmää ja tuorelakritsia.
Ruokasuositus
- Jauheliha-feta-yrttitäytteiset munakoisot
- Sienilasagne tai -risotto
- Vaalea jänisragù (voi toki olla muukin pitkään haudutettu lihakastike)
- Libanonilaiset ruoat, joissa maustepippuri hehkuu pääroolissa
- Marokkolaiset ruoat, esim. kasvistagine
- Lihis (tai Vihis)
Prunotto Bansella Nizza
Kasvuympäristö
Rypäleet ovat kasvaneet Nizzan alueen hiekkaisessa kalkki-savimaassa, joka sopii erinomaisesti Barberalle.
Valmistus
Varovasti murskattuja rypäleitä maseroidaan noin viikko. Alkoholikäymisen ja malolaktisen käymisen jälkeen viini saa kypsyä 9 kk tammitynnyreissä.
Rypäleet
Barbera
Väri
Kaunis tumma rubiini, joka sinertää hiukan.
Tuoksu
Alkoholipitoisuuteen nähden erittäin elegantti tuoksu. Hapankirsikkaa ja mustikkaa + hitunen mustetta ja maustepippuria. Myös vienosti kuivakukkaa.
Maku
Ilmava ja herkullinen maku, jossa hyvä ”liuku” ja raikasta hillomaisuutta (voiko ’hillomaisuus’ olla raikasta?). Juuri sopivasti mehevyyttä + tyylikkäät tanniinit. Metsämarjainen ja herkän pippurinen maku on linjassa tuoksun kanssa. Mieletön ’juiciness’ loppumaussa siihen nähden, että alkoholia ON. Todella maukas barbera!
Ruokasuositus
- Rakkaudella haudutettu liha- tai juurespata
- Hirvi- tai porokäristystä + polentaa
- Lammaspyörykät itäisen Välimeren tyyliin
- Suolaisia juustoja
Altano Organic Red
Kasvuympäristö
Rypäleet ovat 25–30-vuotiaista köynnöksistä, kolmelta Symingtonin perheen luomusertifioidulta tarhalta syrjäisessä Vilarican laaksossa lähellä Espanjan rajaa.
Valmistustapa
Käsin kerättyjen ja huolella sortattujen luomurypäleiden mehu fermentoidaan alkoholiksi terästankeissa, jonka jälkeen se kypsyy 10 kk ranskalaisissa tammitynnyreissä.
Rypäleet
Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Barroca, Tinta Roriz , Tinto Cão.
Väri
Keskitäyteläinen, sinertävään taittava punainen sävy.
Tuoksu
Tasapainoinen, tummien marjojen dominoima tuoksu, jossa on myös mustetta, savua, neilikkaa, vastarouhittua mustapippuria, sacherkakkua + tammen tuomaa paahteisuutta. Kun viini saa elää lasissa, alta nousee kukkaista vibaa.
Maku
Semitäyteläinen, tummakirsikkainen ja karhunvatukkainen, lämmittävä maku, jossa myös herukkaa ja suklaata (se sacherkakku!). Ihanan tahmaiset tanniinit tuntuvat loppua kohden ja saavat hamuamaan ruokaa. Upean raikas ja notkea viini kategoriassaan: Douron punaviinit kun voivat olla aika heviä tavaraa…
Ruokasuositus
- Burgundinpataa tai linssipataa
- Chili con (tai sin) carne
- Kolaglaseerattuja possunkyljyksiä
Perelada 5 Finques Reserva
Kasvuympäristö
Rypäleet ovat kasvaneet viidellä hyvin erilaisella (maaperä, korkeus, etäisyys merestä, mikroilmasto) tarhalla DO Empordàn alueella.
Valmistus
Tarkoin valikoidut rypäleet murskataan ja maseroidaan terästankeissa. Tämän jälkeen viini saa kypsyä 1,5 vuoden ajan amerikkalaisissa ja ranskalaisissa tammitynnyreissä.
Rypäleet
Garnatxa, Cabernet Sauvignon, Samsó (eli Cariñena), Syrah, Merlot, Monastrell, Cabernet Franc
Väri
Kaunis, keskitäyteläinen, karmiininpunainen sävy.
Tuoksu
Erittäin aromaattinen ja moniulotteinen tuoksu, josta löytyy tummaa marjaa, mesimarjaa, rosmariinia, suopursua, tammea, kuivattuja hedelmiä, hurjasti kukkeutta – ja jotakin villiä, joka pakenee määritelmiä. Alkoholi tuo tuoksuun tulisen vivahteen, muttei dominoi sitä.
Maku
Todella vivahteikas ja herkullinen maku, jossa elementit – hedelmäisyys, hapokkuus, alkoholi – ovat harmoniassa. Lasin täydeltä eleganssia: kuin kukan terälehtiä joisi! Hieno happorakenne, tuntuvat mutta silti silkkiset tanniinit. Ihana ja tiiviin marjainen (super juicy) jälkimaku sulostuttaa suuta pitkään ja avautuu kerrokselliseksi. Viini alkaa olla upeassa iässä, mutta voit kellaroida huoleti vielä vuosikausiksi.
Ruokasuositus
- Pihviä punaisesta lihasta (härkä, hirvi)
- Karitsan paahtopaistia
- Tummassa oluessa haudutettu rosmariininen riistapata
- Voimakasaromiset, kovat juustot
Coto de Imaz Gran Reserva
Kasvuympäristö
Rypäleet on kerätty Rioja Altan alueelta. (1970 perustettu El Coto on Riojan suurin tuottaja, joka tunnetaan valtavasta, noin 70 000 tynnyrin kellaristaan).
Valmistustapa
Alkoholiksi käyminen (runsaat 3 viikkoa) terästankeissa. Sen jälkeen kypsyttäminen 24 kk amerikkalaisessa ja ranskalaisessa tammessa + vielä 36 kk pullossa.
Rypäleet
Tempranillo
Väri
Medium+, tulipunainen, reunoilta jo tiileen päin taittava väri.
Tuoksu
Ensi alkuun hitusen ujo tuoksu. Ruusunmarjaa, hurmaavaa tummempaa marjaa, nahkaa, nättiä tammisuutta, tupakanlehteä, maitokahvia.
Maku
Todella miellyttävä, tasapainoinen ja hienostuneen eloisa maku. Suklaista tummaa ja punaista marjaa + alueen punaviineille tyypillistä vaniljaa + hauskaa tomaatinlehtimäistä fiilistä. Tosi kivat hapot! Herkullisen roffeinen jälkimaku. Tanniinirakenne kielii siitä, että tällä riojalaisella on vielä kosolti loistokkaita vuosia edessään. Tuli nälkä :)
Ruokasuositus
- Paahtopaistia tai peuranpaistia + ruskeaa kastiketta + sipulichutney
- Grillattua kanaa + mojo rojo
- Riisillä, yrteillä ja pekonimuruilla täytetyt uunitomaatit
- Bataattihampurilainen
- Naposteltavia: esim. patatas bravas, empanadas, manchego-leipäset, lammasmakkaraa, oliiveja, hummusta jne.