Stockmann x Viiniposti: Syksyn punaviinit -tasting 24.10.2023

Stockmann x Viiniposti: Syksyn punaviinit -tasting 24.10.2023

Kiitos, kun olit mukana Viinipostin ja Stockmannin Syksyn punaviinit -tastingissä!

Viiniasiantuntija Sanna Kissakangas johdatteli teidät kuulijat mehevien punaviinien maailmaan ja suositteli syksyyn ja talveen sopivimmat lasin täytteet. Alla tastingissä maistetut viinit ruokasuosituksineen.

Tunnelmallista syksyä ja talvea!

Toivottaa,

Viiniposti, Stockmann ja Sanna

(Kaikki tastingkuvailut ovat Sanna Kissakankaan kirjoittamia)

Suositukset

Fernand Engel Pinot Noir Elevé en Fût de Chêne Organic

Fernand Engel Pinot Noir Elevé en Fût de Chêne Organic

Kasvuympäristö

Rypäleet ovat kasvaneet Orschwillerin kylässä, graniitti-hiekka-kalkkimaassa. 

Valmistus

Käsin poimitut rypäleet puristetaan kokonaisina terttuina. Kuorikäyminen terästankeissa + kypsytys tammitynnyreissä 6 – 8 kuukautta.

Rypäleet

Pinot Noir

Väri

Läpikuultava, hieman jo tiilenpunainen väri.

Tuoksu

Miedohko, lempeän marjainen tuoksu, jossa kukkeutta ja mausteisuutta + jotakin kinuskimaista/paahteista (tammettamisesta juontuvaa).

Maku

Mesimarjainen, mausteinen, suussa mukavasti soljuva maku. Hedelmäisyys ei ole päällimmäisenä maussa. Jälkimaku tuntuu suhteellisen hapokkaalta siihen nähden, että viinissä on hyvin lempeät hapot. 

Ruokasuositus

  • Syksyiset riistalintuherkut
  • Sienipiiras, tattirisotto
  • Tajarin al tartufo
  • Coq au vin
  • Possunkyljykset timjamin kera
Ranska, AC Alsace 23,90€
Domaine des Carabiniers Lunar Apogé Côtes du Rhône

Domaine des Carabiniers Lunar Apogé Côtes du Rhône

Kasvuympäristö

Rypäleet ovat kasvaneet Côtes-du-Rhônen alueella, biodynaamisesti viljellyillä palstoilla.

Valmistus

Rypäleiden keruu käsin öiseen aikaan, kun ne ovat viileimmillään. Rypälemehun alkoholiksi käyttäminen (fermentointi) tapahtuu terästankeissa ja villihiivoilla.

Rypäleet

Grenache (50 %), Syrah (25 %), Mourvèdre (15 %), Cinsault (10 %)

Väri

Läpikuultava karmiininpunainen.

Tuoksu

Avoimesta ja monipuolisesta, aavistuksen jo kehittyneestä tuoksusta erottuu mustikkaa/kuningatarhilloa, lakritsia, ruusua, villiyrttejä ja jotakin lihaisaa.

Maku

Kuiva, mehevä ja miellyttävän hapokas maku on notkea ja freesi. Mausteisuutta on mukavasti, ei liikaa. Hauska mokkainen vivahde keskimaussa. Harmoninen, viipyilevä ja rouhean mustapippurinen jälkimaku, jossa hämmentävän tuntuva hapokkuus (lukemiin nähden) + makeahkoa, silti raikasta hedelmää ja tuorelakritsia.

Ruokasuositus

  • Jauheliha-feta-yrttitäytteiset munakoisot
  • Sienilasagne tai -risotto
  • Vaalea jänisragù (voi toki olla muukin pitkään haudutettu lihakastike)
  • Libanonilaiset ruoat, joissa maustepippuri hehkuu pääroolissa
  • Marokkolaiset ruoat, esim. kasvistagine
  • Lihis (tai Vihis)
Ranska, AC Côtes du Rhône 16,99€
Prunotto Bansella Nizza

Prunotto Bansella Nizza

Kasvuympäristö

Rypäleet ovat kasvaneet Nizzan alueen hiekkaisessa kalkki-savimaassa, joka sopii erinomaisesti Barberalle.

Valmistus

Varovasti murskattuja rypäleitä maseroidaan noin viikko. Alkoholikäymisen ja malolaktisen käymisen jälkeen viini saa kypsyä 9 kk tammitynnyreissä.

Rypäleet

Barbera

Väri

Kaunis tumma rubiini, joka sinertää hiukan.

Tuoksu

Alkoholipitoisuuteen nähden erittäin elegantti tuoksu. Hapankirsikkaa ja mustikkaa + hitunen mustetta ja maustepippuria. Myös vienosti kuivakukkaa.

Maku

Ilmava ja herkullinen maku, jossa hyvä ”liuku” ja raikasta hillomaisuutta (voiko ’hillomaisuus’ olla raikasta?). Juuri sopivasti mehevyyttä + tyylikkäät tanniinit. Metsämarjainen ja herkän pippurinen maku on linjassa tuoksun kanssa. Mieletön ’juiciness’ loppumaussa siihen nähden, että alkoholia ON. Todella maukas barbera!

Ruokasuositus

  • Rakkaudella haudutettu liha- tai juurespata
  • Hirvi- tai porokäristystä + polentaa
  • Lammaspyörykät itäisen Välimeren tyyliin
  • Suolaisia juustoja
Italia, Piemonte DOCG Nizza 23,98€
Altano Organic Red

Altano Organic Red

Kasvuympäristö

Rypäleet ovat 25–30-vuotiaista köynnöksistä, kolmelta Symingtonin perheen luomusertifioidulta tarhalta syrjäisessä Vilarican laaksossa lähellä Espanjan rajaa. 

Valmistustapa

Käsin kerättyjen ja huolella sortattujen luomurypäleiden mehu fermentoidaan alkoholiksi terästankeissa, jonka jälkeen se kypsyy 10 kk ranskalaisissa tammitynnyreissä. 

Rypäleet

Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Barroca, Tinta Roriz , Tinto Cão.

Väri

Keskitäyteläinen, sinertävään taittava punainen sävy.

Tuoksu

Tasapainoinen, tummien marjojen dominoima tuoksu, jossa on myös mustetta, savua, neilikkaa, vastarouhittua mustapippuria, sacherkakkua + tammen tuomaa paahteisuutta. Kun viini saa elää lasissa, alta nousee kukkaista vibaa.

Maku

Semitäyteläinen, tummakirsikkainen ja karhunvatukkainen, lämmittävä maku, jossa myös herukkaa ja suklaata (se sacherkakku!). Ihanan tahmaiset tanniinit tuntuvat loppua kohden ja saavat hamuamaan ruokaa. Upean raikas ja notkea viini kategoriassaan: Douron punaviinit kun voivat olla aika heviä tavaraa…

Ruokasuositus

  • Burgundinpataa tai linssipataa
  • Chili con (tai sin) carne
  • Kolaglaseerattuja possunkyljyksiä
Portugali, DOC Douro 14,98€
Perelada 5 Finques Reserva

Perelada 5 Finques Reserva

Kasvuympäristö

Rypäleet ovat kasvaneet viidellä hyvin erilaisella (maaperä, korkeus, etäisyys merestä, mikroilmasto) tarhalla DO Empordàn alueella.

Valmistus

Tarkoin valikoidut rypäleet murskataan ja maseroidaan terästankeissa. Tämän jälkeen viini saa kypsyä 1,5 vuoden ajan amerikkalaisissa ja ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Rypäleet

Garnatxa, Cabernet Sauvignon, Samsó (eli Cariñena), Syrah, Merlot, Monastrell, Cabernet Franc

Väri

Kaunis, keskitäyteläinen, karmiininpunainen sävy.

Tuoksu

Erittäin aromaattinen ja moniulotteinen tuoksu, josta löytyy tummaa marjaa, mesimarjaa, rosmariinia, suopursua, tammea, kuivattuja hedelmiä, hurjasti kukkeutta – ja jotakin villiä, joka pakenee määritelmiä. Alkoholi tuo tuoksuun tulisen vivahteen, muttei dominoi sitä.

Maku

Todella vivahteikas ja herkullinen maku, jossa elementit – hedelmäisyys, hapokkuus, alkoholi – ovat harmoniassa. Lasin täydeltä eleganssia: kuin kukan terälehtiä joisi! Hieno happorakenne, tuntuvat mutta silti silkkiset tanniinit. Ihana ja tiiviin marjainen (super juicy) jälkimaku sulostuttaa suuta pitkään ja avautuu kerrokselliseksi. Viini alkaa olla upeassa iässä, mutta voit kellaroida huoleti vielä vuosikausiksi.

Ruokasuositus

  • Pihviä punaisesta lihasta (härkä, hirvi)
  • Karitsan paahtopaistia
  • Tummassa oluessa haudutettu rosmariininen riistapata
  • Voimakasaromiset, kovat juustot
Espanja, DO Empordà 18,99€
Coto de Imaz Gran Reserva

Coto de Imaz Gran Reserva

Kasvuympäristö

Rypäleet on kerätty Rioja Altan alueelta. (1970 perustettu El Coto on Riojan suurin tuottaja, joka tunnetaan valtavasta, noin 70 000 tynnyrin kellaristaan).

Valmistustapa

Alkoholiksi käyminen (runsaat 3 viikkoa) terästankeissa. Sen jälkeen kypsyttäminen 24 kk amerikkalaisessa ja ranskalaisessa tammessa + vielä 36 kk pullossa.

Rypäleet

Tempranillo

Väri

Medium+, tulipunainen, reunoilta jo tiileen päin taittava väri.  

Tuoksu

Ensi alkuun hitusen ujo tuoksu. Ruusunmarjaa, hurmaavaa tummempaa marjaa, nahkaa, nättiä tammisuutta, tupakanlehteä, maitokahvia.

Maku

Todella miellyttävä, tasapainoinen ja hienostuneen eloisa maku. Suklaista tummaa ja punaista marjaa + alueen punaviineille tyypillistä vaniljaa + hauskaa tomaatinlehtimäistä fiilistä. Tosi kivat hapot! Herkullisen roffeinen jälkimaku. Tanniinirakenne kielii siitä, että tällä riojalaisella on vielä kosolti loistokkaita vuosia edessään. Tuli nälkä :) 

Ruokasuositus

  • Paahtopaistia tai peuranpaistia + ruskeaa kastiketta + sipulichutney
  • Grillattua kanaa + mojo rojo 
  • Riisillä, yrteillä ja pekonimuruilla täytetyt uunitomaatit
  • Bataattihampurilainen
  • Naposteltavia: esim. patatas bravas, empanadas, manchego-leipäset, lammasmakkaraa, oliiveja, hummusta jne.
Espanja, DOCa Rioja 28,25€