Tapas-kulttuuriin kuuluu viini ja yhdessäolo

tapas-kulttuuri

Tapas-kulttuuri juontaa juurensa espanjalaisista perinteisistä tapasbaareista

Onko olemassa oikeaoppista tapasta? On — ja ei ole. Tapaksille kun ei ole mitään “oikeaa” reseptiä, vaan ne voivat olla melkein mitä tahansa suolaista syötävää. Olennaista on, että ne tarjoillaan pieninä annoksina, jotka napostellaan hyvän juoman kera ja ihmisten seurassa.

Oikeaoppiset tapakset ovat sosiaalista syötävää, ja sellaisina ne kuuluvat erottamattomasti espanjalaiseen elämäntapaan. Niitä voi löytää eri puolilta maata, ja jokaisella alueella on omat erikoisuutensa.

Tapasten syöminen liittyy pohjimmiltaan seurusteluun ja ajanvietteeseen. Niitä voi helposti valmistaa myös kotona ja kutsua ystäviä nauttimaan yhdessä espanjalaisesta tunnelmasta. Se kaikkein aidoin ja alkuperäisin tapaskulttuuri löytyy silti Espanjan perinteisistä tapasbaareista. Nämä tunnelmalliset kuppilat ovat olennainen osa espanjalaista iltaelämää. Baareja voi löytää erityisesti Espanjan suurista kaupungeista, kuten Madridista, Barcelonasta ja San Sebastianista, joissa tapaspaikkoja on vieri vieressä.

Espanjassa lähdetään iltaisin kaupungille kävelemään, tapaamaan tuttuja ja ystäviä, ja lopulta päädytään tapasbaariin. Tapaksia syödään yleensä viinilasillisen kera, joskus juomana voi olla myös sangriaa, olutta tai sherryä.

Tapakset ovat yleensä yksinkertaisia ja edullisia. Vaikka ravintolat voivat tarjota hienostuneita ja kekseliäitä tapaksia, perinteisimmät tapas-annokset ovat yksinkertaista ruokaa, joka valmistuu helposti ja nopeasti. Tapaspaikat ovat suosittuja erityisesti silloin, kun halutaan viettää aikaa ulkona, mutta ei ole tarvetta mennä ravintolaan syömään täyttä illallista.

Tapas-kulttuuri on paikallisia erikoisuuksia ja alueellista rikkautta

Espanjalainen tapas-kulttuuri on monipuolista ja alueellisesti vaihtelevaa. Jokaisella alueella on omat paikalliset herkkunsa ja erikoisuutensa, jotka heijastavat alueen ruokaperinnettä ja raaka-aineita. Tapasten syntypaikaksikin mainitussa Andalusiassa suosittuja ovat esimerkiksi gazpacho, kylmä tomaattikeitto, ja pescaíto frito, friteeratut kalat. Kataloniassa taas tunnettuja tapaksia ovat pan con tomate eli tomaattileipä, escalivada eli grillatut vihannekset ja romesco-kastike sekä fideuà, joka on paikallinen versio merenelävillä täytetystä nuudeliruoasta. Madridissa kannattaa maistaa esimerkiksi calamares a la romana, friteerattuja mustekalarenkaita.

Baskimaassa puolestaan suositaan pintxos-nimellä tunnettua tapaslajia. Pintxot ovat pieniä herkullisesti koristeltuja annoksia, joissa leipäpalaan on tikulla kiinnitetty erilaisia täytteitä kuten kalaa, äyriäisiä, juustoja ja vihanneksia. Pintxot ovat usein esillä tiskeillä, ja asiakas voi valita haluamansa annokset.

Tapastellaan kotosalla Raimatin tapaan

tapas-kulttuuri-raimat

Tapasherkkujen tekeminen kotioloissa on hauskaa ja helppoa, ja niiden nauttiminen ystävien ja hyvän espanjalaisen viinin seurassa vielä hauskempaa. Raimatin perinteiset espanjalaiset viinit sopivat tähän tehtävään kuin ne olisi siihen varta vasten suunniteltu. Ja itse asiassa melkein ovatkin, sillä Raimatin viinien makumaailma kumpuaa espanjalaisen keittiön ja viininviljelyn ikiaikaisesta yhteydestä.

Onnistunut tapastarjoilu kannattaa aloittaa suunnittelulla; oleellista on monipuolinen valikoima. Valitse raaka-aineita, jotka tarjoavat erilaisia makuja ja koostumuksia. Voit valita esimerkiksi liha-, kala-, kasvis- ja juustopohjaisia tapaksia. Pyri tarjoamaan sekä kylmiä että lämpimiä vaihtoehtoja, jotta valikoima on monipuolinen.

Valitse tapas-annoksia, jotka ovat helppoja valmistaa. Voit valmistaa suurimman osan etukäteen. Monet tapas-ruoat ovat todella yksinkertaisia, kuten esimerkiksi pan con tomate, paahdettu leipäviipale tomaatilla ja oliiviöljyllä päällystettynä. Käytä siihen hyvää, hapanjuureen leivottua maalaisleipää. Voit myös valmistaa etukäteen esimerkiksi tortillaa, eli espanjalaista perunamunakasta, tai gazpachoa.

Järjestä annokset houkuttelevasti ja kauniisti esille; tarjoa tapas-annokset esimerkiksi pieniltä lautasilta tai tarjottimilta. Tarjoile keralla myös tuoretta leipää ja hyvää oliiviöljyä. Se luo aitoa espanjalaista tunnelmaa, ja leipä puhdistaa makunystyröitä tapasherkkujen välissä.

Tapas menu 1

Tapas-kulttuuri tapas menu

Ruokatoimittaja Mari Moilanen on koonnut kaksi tapasmenua, jotka on varta vasten suunniteltu Raimatin viineille. Menu numero 1 sisältää:

  • Pimientos del padron
  • Solomillo leipäset
  • Patatas bravas ja chilimajoneesi
  • Pan con tomato -leivät
  • Manchego-kylmäsavulohi pintxot
  • Jamonia, manchegoa ja oliiveja

Tapas menu 2

Tapas-kulttuuri tapas menu 2

Marin toisessa tapasmenussa herkutellaan näillä ruoilla:

  • Juustokroketit
  • Mustekalaa ja perunaa
  • Chorizoa punaviinissä
  • Gambas al ajillo eli pilpil ravut

Espanjalaiseen ruokaan sopivat espanjalaiset viinit

Ja sitten — valitse tapas-annosten kanssa sopivia juomia. Perinteisesti espanjalaiseen tapas-ruokailuun kuuluu punaviini. Etenkin, jos tarjoiluun sisältyy kala- ja kasvisannoksia, myös valkoviinejä on hyvä olla tarjolla. Alta löydät Alkosta saatavilla olevan Raimatin valikoiman viinejä, jotka kuuluvat erottamattomana osana espanjalaiseen tapaspöytään.

Suositukset

Raimat Albariño Saira Organic

Raimat Albariño Saira Organic

Raikkaan mineraalinen Raimat Albariño Saira Organic on pirteä 100 % luomu-Albariño Kataloniasta. Sen raikkaan trooppinen aromikkuus toimii mainiosti merenelävien, kuten äyriäisten ja mustekalojen kumppanina. 

Espanja 11,98€
Raimat Castell Chardonnay Organic

Raimat Castell Chardonnay Organic

Raimat Castell Chardonnay Organic taas on erinomainen valinta esimerkiksi paistetulle kalalle, runsasmakuisille äyriäisille ja miksipä ei vaikka suolaisen mausteiselle chorizo-makkaralle?

Espanja 11,98€
Raimat Abadia Crianza Organic

Raimat Abadia Crianza Organic

Tapas-pöydän luottopunaviini on luonnollisesti Raimat Abadia Organic. Viinissä on espanjalaisia makuja luontevasti saatteleva runsas suutuntuma ja tasapainoiset tanniinit. Sen kuuman kasvukauden aromaattisiksi rikastamat luomurypäleet poimitaan laadun säilyttämiseksi viileään yöaikaan. Maku on miellyttävän pyöreä ja kevyen tamminen, mikä tekee siitä mainion seuralaisen Manchego-juustolle, naudanpaistille tai savulohelle.

Espanja 11,98€
Raimat Abadia Cabernet Sauvignon Tempranillo Organic hanapakkaus

Raimat Abadia Cabernet Sauvignon Tempranillo Organic hanapakkaus

Jos vieraita on paljon, kuten kunnon tapas-illassa tietenkin kuuluu olla, kannattaa varautua viinin osalta kohtuulliseen menekkiin. Rennossa tunnelmassa Raimat Abadía Cabernet Sauvignon Tempranillo Organic hanapakkaus on hyvä valinta. Tasapainoinen ja mehukas luomupunaviini!

Espanja 36,98€