Viini juustoille
Asiantuntijat neuvovat millainen viini juustoille sopii parhaiten
Viini ja juusto ovat luotuja toisilleen! Oikein valittu viini juustoille kohottaa kuitenkin makuelämyksen uudelle tasolla. Näillä helpoilla opeilla pääset pitkälle.
Juustojen ja viinien yhdistämiseen pätevät samat perussäännöt, kuin muidenkin ruokien kohdalla. Juustoja jaotellaan mm. rasvaisuuden, kovuuden ja kypsytyksen perusteella. Rasvat kaipaavat happoja, voimakkaat maut hedelmää. Kypsyttäminen voimistaa juuston makua sekä kasvattaa umamipitoisuutta. Usein juustot ovat kuitenkin kypsytettyinä myös voimakkaan suolaisia, ja tämä helpottaa yhteensopivuutta viinien kanssa. Perussääntö on – aivan kuten muulloinkin: kevyttä kevyelle ja voimakkaalle voimaa.
Tässä jutussa nostamme kuusi erilaista viiniä, joille kaikille suosittelemme erilaisia juustoja. Näiden ohjeiden avulla loistat seuraavan juusto-viini-illan yhteydessä!
Suositukset
La Brique Cidre Bouché Brut 5%
Pehmeille juustoille: brie ja camembert
La Brique Cidre Bouché siideri on pastöroimaton maalaissiideri, jossa on perinteisiä ja alueelle tyypillisiä ominaisuuksia. Termillä bouché tarkoitetaan perinteistä kuohuviinipulloon pullotettua siideriä, joka saa hiilihapponsa kuohuviinien tapaan käydessään pullossa.
Siiderin happamuus ja hedelmäisyys tasapainottavat juustojen rasvaisuutta ja täyteläisyyttä, luoden harmonisen makuyhdistelmän. Erityisesti brie ja camembert sopivat siiderin kanssa nautittavaksi.
Gancia Asti 7,5%
Koville juustoille, etenkin parmesaanille
Suomen ylivoimaisesti suosituin makea kuohuviini sopii jälkiruokien lisäksi myös kovien juustojen kuten parmesaanin kylkeen. Juoma on paikallaan kun kuohuviiniltä toivotaan pehmeyttä, makeaa hedelmäisyyttä sekä maltillista alkoholiprosenttia.
”Yksi parhaista makeista kuohuviineistä” - Jouko Mykkänen, Helsingin Sanomat 5.4.2024
Pradorey Adaro Organic
Kypsytetyille koville juustoille
Adaron hyvä hapokkuus raikastaa suun ja tasapainottaa juustojen kermaisuutta ja rasvaisuutta. Tammitynnyrikypsytys tuo makuun mausteisia ja vaniljaisia vivahteita, jotka korostavat juustojen monimutkaisia makuja.
Viinilehti: ⭐⭐⭐⭐, Hinta-laatusuhde: EDULLINEN OSTOS
Graham's Late Bottled Vintage Port
Voimakkaanmakuisille juustoille
Makean täyteläinen ja tiiviin hedelmäinen klassikko portviini on omiaan juustojen, etenkin stiltonin ja muiden laadukkaiden sinihomejuustojen kanssa. Myös muut voimakkaanmakuiset juustot kuten parmesaani nauttivat Graham's LBV:n seurasta. Graham's tunnetaan Portugalin Douron laakson pioneerina.
Viinilehti: ⭐⭐⭐⭐ Harmoninen ja laadultaan erinomainen, ❤️=Luonteikas viini, Hinta-laatusuhde: EDULLINEN OSTOS
Antinori Marchesi Chianti Classico Riserva
Miedot juustot
Rypäleet viiniin tulevat maailmankuululta Tignanellon tilalta, Chianti Classico -viinialueen sydämestä, Greve- ja Pesa-jokien laaksosta. Tenuta Tignanellon viinitilan maaperä on peräisin Plioseeni-aikakaudelta ja se on pääosin merkelikiveä, joka koostuu kalkkikivestä ja liuskeesta. Rubiininpunainen viini on täyteläinen, kypsän kirsikkainen ja tamminen. Viinin suutuntuma on silkkinen ja maussa tummaa kirsikkaa ja viikunaa, nahkaa ja yrttisyyttä. Voimakkaat tanniinit antavat ryhtiä viinille ja silkkinen rakenne tekee kokonaisuudesta tasapainoisen ja tyylikkään parin miedoille juustoille.
J. Charpentier Millésime 2018
Samppanjaa juustoille
Pienen perhetuottajan ryhdikäs, monivivahteinen ja miellyttävän paahteinen vuosikertasamppanja. Juhlava aperitiivi ja pari juustojen kanssa. Vaalean kullankeltaisen samppanjan tuoksu on viheromenainen, sitruksinen ja paahteinen. Maultaan se on erittäin kuiva, kypsän hedelmäinen, hennon mausteinen ja mineraalinen. J.Charpentier omistaa 15 hehtaaria viinitarhoja 13 eri crus alueelta.
Viinilehti: ⭐⭐⭐⭐⭐ Tyylikäs huippuviini, ❤️=Luonteikas viini, Hinta-laatusuhde: EDULLINEN OSTOS