Viini juustoille

viini juustoille

Asiantuntijat neuvovat millainen viini juustoille sopii parhaiten

Viini ja juusto ovat luotuja toisilleen! Oikein valittu viini juustoille kohottaa kuitenkin makuelämyksen uudelle tasolla. Näillä helpoilla opeilla pääset pitkälle.

millainen viini juustoille sopii

Juustojen ja viinien yhdistämiseen pätevät samat perussäännöt, kuin muidenkin ruokien kohdalla. Juustoja jaotellaan mm. rasvaisuuden, kovuuden ja kypsytyksen perusteella. Rasvat kaipaavat happoja, voimakkaat maut hedelmää. Kypsyttäminen voimistaa juuston makua sekä kasvattaa umamipitoisuutta. Usein juustot ovat kuitenkin kypsytettyinä myös voimakkaan suolaisia, ja tämä helpottaa yhteensopivuutta viinien kanssa. Perussääntö on – aivan kuten muulloinkin: kevyttä kevyelle ja voimakkaalle voimaa.

Tässä jutussa nostamme kuusi erilaista viiniä, joille kaikille suosittelemme erilaisia juustoja. Näiden ohjeiden avulla loistat seuraavan juusto-viini-illan yhteydessä!

Kurkkaa täältä lisää viini ja juusto yhdistelmiä!

Suositukset

La Brique Cidre Bouché Brut 5%

La Brique Cidre Bouché Brut 5%

Pehmeille juustoille: brie ja camembert

Pastöroimaton ja lisäaineeton aito maalaissiideri, jossa on perinteisiä ja alueelle tyypillisiä ominaisuuksia.  Täyteläinen, kypsän omenainen, hennon kanelinen, kevyen tallinen ja runsas.  Ei lisättyä sokeria, valmistettu aidosta omenamehusta.  Termillä bouché tarkoitetaan perinteistä kuohuviinipulloon pullotettua siideriä, joka saa hiilihapponsa kuohuviinien tapaan käydessään pullossa. Siideri sopii niin omenapiirakan kuin pehmeiden juustojen, kuten brien ja camembertin parina.

Ranska 6,00€
Zenato Rosso Veneto

Zenato Rosso Veneto

Valkohomejuustoille

Zenato Rosso Veneto on pehmeä ja runsaan rehevä viini. Osa tämän viinin valmistukseen käytetyistä rypäleistä on kuivatettuja, tuodakseen viiniin uhkean hedelmäistä pyöreyttä ja täyteläisyyttä – siitä nimi Parziale Appassimento. Kuivatetut rypäleet tuovat viiniin myös kypsää kirsikkaisuutta ja Cabernet Sauvignon -rypäleiden napakat tanniinit tekevät kokonaisuudesta tasapainoisen. Runsas ja suuntäyttävä maku on miellyttävän pehmeä, mausteinen ja lempeä. Jälkimaussa yrttisyyttä ja rustiikkisia aromeja. 

Italia 12,98€
Plan B Off Dry Riesling

Plan B Off Dry Riesling

Pehmeille juustoille

Lempeä ja selkeänmakuinen riesling, jonka 25g/l jäännössokeria miltei katoaa raikkaan hapokkuuden taakse! Runsaan hedelmäisyytensä vuoksi viini taipuu kauniisti pehmeiden juustojen seuraan.

Australia 15,98€
Château Saint-Sernin Malbec de Calcaire 2016

Château Saint-Sernin Malbec de Calcaire 2016

Voimakkaille koville juustoille

Loistovuosikerta ja laatuunsa nähden edullinen! Tiivis ja mausteinen vanhojen köynnösten punaviini Cahorsista, Malbecin synnyinseudulta. Viinissä aistittavissa kypsää luumua, tummaa kirsikkaa ja karhunvatukkaa, hiven mustapippuria ja kuivattua mustikkaa. Täyteläinen, aistikkaan marjainen ja mausteinen viini, jossa on myös yrttisiä piirteitä. Kuiva ja tyylikkäästi kehittynyt, ryhdikkään hapokas ja kypsän tanniininen punaviini suurten viinien ystävälle. Loistava valinta voimakkaille koville juustoille.

Ranska 16,99€
Antinori Peppoli

Antinori Peppoli

Pitkään kypsytetyille juustoille

Yli 600 vuotta viiniä valmistanut Firenzeläinen Antinorin suku tunnetaan chianti classicon taitureina. Pèppoli on Chianti Classico hedelmäisimmillään; Sangiovesen raikasta punamarjaisuutta täydentävät Merlot'n muhkeus ja Syrah'n mausteisuus. Pèppolin viinitila sijaitsee Chianti Classicon sydämessä, vain 5 km Tenuta Tignanellon viinitarhoilta. Viiniä viljellään 50 hehtaarin alueella ja ensimmäinen Pèppoli Chianti Classico valmistui vuonna 1985. Savustetuille ja grillatuille ruoille sekä pitkään kypsytetyille juustoille.

Italia 19,99€
Graham's Late Bottled Vintage Port 2017

Graham's Late Bottled Vintage Port 2017

Voimakkaanmakuisille juustoille: parmesaani ja sinihomejuusto

Makean täyteläinen ja tiiviin hedelmäinen klassinen portviini on omiaan juustojen, etenkin stiltonin ja muiden laadukkaiden sinihomejuustojen kanssa. Myös muut voimakkaanmakuiset juustot kuten parmesaani nauttivat Graham's LBV:n seurasta.

Portugali 23,75€