Viini juustoille

Asiantuntijat neuvovat millainen viini juustoille sopii parhaiten
Viini ja juusto ovat luotuja toisilleen! Oikein valittu viini juustoille kohottaa kuitenkin makuelämyksen uudelle tasolla. Näillä helpoilla opeilla pääset pitkälle.
Juustojen ja viinien yhdistämiseen pätevät samat perussäännöt, kuin muidenkin ruokien kohdalla. Juustoja jaotellaan mm. rasvaisuuden, kovuuden ja kypsytyksen perusteella. Rasvat kaipaavat happoja, voimakkaat maut hedelmää. Kypsyttäminen voimistaa juuston makua sekä kasvattaa umamipitoisuutta. Usein juustot ovat kuitenkin kypsytettyinä myös voimakkaan suolaisia, ja tämä helpottaa yhteensopivuutta viinien kanssa. Perussääntö on – aivan kuten muulloinkin: kevyttä kevyelle ja voimakkaalle voimaa.
Tässä jutussa nostamme kuusi erilaista viiniä, joille kaikille suosittelemme erilaisia juustoja. Näiden ohjeiden avulla loistat seuraavan juusto-viini-illan yhteydessä!
Suositukset
La Brique Cidre Bouché Brut 5%
Pehmeille juustoille: brie ja camembert
Pastöroimaton ja lisäaineeton aito maalaissiideri, jossa on perinteisiä ja alueelle tyypillisiä ominaisuuksia. Täyteläinen, kypsän omenainen, hennon kanelinen, kevyen tallinen ja runsas. Ei lisättyä sokeria, valmistettu aidosta omenamehusta. Termillä bouché tarkoitetaan perinteistä kuohuviinipulloon pullotettua siideriä, joka saa hiilihapponsa kuohuviinien tapaan käydessään pullossa. Siideri sopii niin omenapiirakan kuin pehmeiden juustojen, kuten brien ja camembertin parina.
Zenato Rosso Veneto
Valkohomejuustoille
Zenato Rosso Veneto on pehmeä ja runsaan rehevä viini. Osa tämän viinin valmistukseen käytetyistä rypäleistä on kuivatettuja, tuodakseen viiniin uhkean hedelmäistä pyöreyttä ja täyteläisyyttä – siitä nimi Parziale Appassimento. Kuivatetut rypäleet tuovat viiniin myös kypsää kirsikkaisuutta ja Cabernet Sauvignon -rypäleiden napakat tanniinit tekevät kokonaisuudesta tasapainoisen. Runsas ja suuntäyttävä maku on miellyttävän pehmeä, mausteinen ja lempeä. Jälkimaussa yrttisyyttä ja rustiikkisia aromeja.
Château Saint-Sernin Malbec de Calcaire 2016
Voimakkaille koville juustoille
Loistovuosikerta ja laatuunsa nähden edullinen! Tiivis ja mausteinen vanhojen köynnösten punaviini Cahorsista, Malbecin synnyinseudulta. Viinissä aistittavissa kypsää luumua, tummaa kirsikkaa ja karhunvatukkaa, hiven mustapippuria ja kuivattua mustikkaa. Täyteläinen, aistikkaan marjainen ja mausteinen viini, jossa on myös yrttisiä piirteitä. Kuiva ja tyylikkäästi kehittynyt, ryhdikkään hapokas ja kypsän tanniininen punaviini suurten viinien ystävälle. Loistava valinta voimakkaille koville juustoille.
Antinori Peppoli
Pitkään kypsytetyille juustoille
Yli 600 vuotta viiniä valmistanut Firenzeläinen Antinorin suku tunnetaan chianti classicon taitureina. Pèppoli on Chianti Classico hedelmäisimmillään; Sangiovesen raikasta punamarjaisuutta täydentävät Merlot'n muhkeus ja Syrah'n mausteisuus. Pèppolin viinitila sijaitsee Chianti Classicon sydämessä, vain 5 km Tenuta Tignanellon viinitarhoilta. Viiniä viljellään 50 hehtaarin alueella ja ensimmäinen Pèppoli Chianti Classico valmistui vuonna 1985. Savustetuille ja grillatuille ruoille sekä pitkään kypsytetyille juustoille.
Graham's Late Bottled Vintage Port 2017
Voimakkaanmakuisille juustoille: parmesaani ja sinihomejuusto
Makean täyteläinen ja tiiviin hedelmäinen klassinen portviini on omiaan juustojen, etenkin stiltonin ja muiden laadukkaiden sinihomejuustojen kanssa. Myös muut voimakkaanmakuiset juustot kuten parmesaani nauttivat Graham's LBV:n seurasta.

La Brique Cidre Bouché Brut 5%
Pehmeille juustoille: brie ja camembert
Pastöroimaton ja lisäaineeton aito maalaissiideri, jossa on perinteisiä ja alueelle tyypillisiä ominaisuuksia. Täyteläinen, kypsän omenainen, hennon kanelinen, kevyen tallinen ja runsas. Ei lisättyä sokeria, valmistettu aidosta omenamehusta. Termillä bouché tarkoitetaan perinteistä kuohuviinipulloon pullotettua siideriä, joka saa hiilihapponsa kuohuviinien tapaan käydessään pullossa. Siideri sopii niin omenapiirakan kuin pehmeiden juustojen, kuten brien ja camembertin parina.

Zenato Rosso Veneto
Valkohomejuustoille
Zenato Rosso Veneto on pehmeä ja runsaan rehevä viini. Osa tämän viinin valmistukseen käytetyistä rypäleistä on kuivatettuja, tuodakseen viiniin uhkean hedelmäistä pyöreyttä ja täyteläisyyttä – siitä nimi Parziale Appassimento. Kuivatetut rypäleet tuovat viiniin myös kypsää kirsikkaisuutta ja Cabernet Sauvignon -rypäleiden napakat tanniinit tekevät kokonaisuudesta tasapainoisen. Runsas ja suuntäyttävä maku on miellyttävän pehmeä, mausteinen ja lempeä. Jälkimaussa yrttisyyttä ja rustiikkisia aromeja.


Château Saint-Sernin Malbec de Calcaire 2016
Voimakkaille koville juustoille
Loistovuosikerta ja laatuunsa nähden edullinen! Tiivis ja mausteinen vanhojen köynnösten punaviini Cahorsista, Malbecin synnyinseudulta. Viinissä aistittavissa kypsää luumua, tummaa kirsikkaa ja karhunvatukkaa, hiven mustapippuria ja kuivattua mustikkaa. Täyteläinen, aistikkaan marjainen ja mausteinen viini, jossa on myös yrttisiä piirteitä. Kuiva ja tyylikkäästi kehittynyt, ryhdikkään hapokas ja kypsän tanniininen punaviini suurten viinien ystävälle. Loistava valinta voimakkaille koville juustoille.

Antinori Peppoli
Pitkään kypsytetyille juustoille
Yli 600 vuotta viiniä valmistanut Firenzeläinen Antinorin suku tunnetaan chianti classicon taitureina. Pèppoli on Chianti Classico hedelmäisimmillään; Sangiovesen raikasta punamarjaisuutta täydentävät Merlot'n muhkeus ja Syrah'n mausteisuus. Pèppolin viinitila sijaitsee Chianti Classicon sydämessä, vain 5 km Tenuta Tignanellon viinitarhoilta. Viiniä viljellään 50 hehtaarin alueella ja ensimmäinen Pèppoli Chianti Classico valmistui vuonna 1985. Savustetuille ja grillatuille ruoille sekä pitkään kypsytetyille juustoille.

Graham's Late Bottled Vintage Port 2017
Voimakkaanmakuisille juustoille: parmesaani ja sinihomejuusto
Makean täyteläinen ja tiiviin hedelmäinen klassinen portviini on omiaan juustojen, etenkin stiltonin ja muiden laadukkaiden sinihomejuustojen kanssa. Myös muut voimakkaanmakuiset juustot kuten parmesaani nauttivat Graham's LBV:n seurasta.